Marokkaanse koffie is de nieuwe Marokkaanse thee

Espresso Dates © Abdelkarim Amhamdi
Espresso Dates © Abdelkarim Amhamdi

Espresso Dates is een leuke woordspeling. De naam van dit ontbijt- en lunchrestaurant verwijst in de eerste plaats naar espresso’s en dadels. Naast het feit dat ze ook daadwerkelijk worden geserveerd, lijken ze te fungeren als twee symbolen waarmee oost en west samen komen. Dat is ook te merken aan het menu. Dates staat bovendien voor de zakelijke of persoonlijke afspraken die men hier zou kunnen houden.

Bij binnenkomst loop je meteen een toonbank tegemoet waarachter iemand staat om onder andere klanten te verwelkomen en de bestelling op te nemen. Maar de stemming is ongedwongen, dus je mag ook eerst een tafeltje uitkiezen of aanschuiven bij een grote gemeenschappelijke tafel voordat je bestelt. Omdat ik hier vaker ben geweest werd mij gevraagd of ik hetzelfde wilde als gewoonlijk. En dat wilde ik, een café nes nes om mee te beginnen. Die bestaat uit twee gelijke delen espresso en melk.

De inrichting van de zaak is in de stijl industrieel en er is voor gekozen om veel hout te gebruiken. Aan de muren hangt kunst van verschillende kunstenaars als ware het een soort mini-atelier. Het plafond is hoog en de grote ramen bevatten bovenin vensters met glas in lood. Dit geeft het geheel karakter en doet denken aan vroeger. Zo hoeven we niet helemaal te vergeten waar we vandaan komen terwijl we gebruik maken van de gratis wifiverbinding.

Mijn espresso met melk smaakte goed. Het viel me op dat de juiste aandacht hier is geschonken aan de inkoop van goede bonen, maar zonder de correcte bereiding zegt dat ook niet veel. Naast the usual suspects espresso, cappuccino etc. zou ik ook de Marokkaanse koffie aanraden. Deze is op een ouderwetse manier in een potje gekookt met allerlei kruiden waaronder kaneel en peper.

Bij Espresso Dates werken ze zoveel mogelijk met biologische en lokale producten. Naast een selectie van lunchgerechten bestaande uit o.a. wraps, soep en salades kan men hier ook een ontbijt of simpelweg iets zoets bestellen voor bij de koffie. Persoonlijk ben ik iemand die op verschillende momenten van de dag een ontbijtje zou kunnen eten, dus besloot ik op deze late middag een paar spiegeleitjes te bestellen die zijn gebakken in olijfolie. Deze werden geserveerd met Marokkaans brood en van die roomkaasdriehoekjes. Overal is zorg aan besteed en het potje muntthee maakte het voor mij perfect af. Dit bevestigt voor mij dat iets simpels ook erg mooi kan zijn.

Wat hier echt een specialiteit schijnt te zijn is de avocadoshake met dadels. Omdat ik die nog niet geproefd heb kan ik het nog niet beamen, maar bij mijn eerstvolgende bezoek zal ik het wellicht eens proberen. Het gebak, weet ik wel uit eigen ervaring, is ook het noemen waard. Met name de worteltaart, maar dat kan voor een ieder uiteraard iets anders zijn.

Espresso Dates ligt niet ver van Rotterdam centraal station en is met de tram goed bereikbaar.

 

Adres: 2e Middellandstraat 27, 3021 BL Rotterdam

Openingstijden:
maandag t/m zaterdag: 09:00 – 18:00
zondag: 12:00 – 18:00

Foto’s: © Abdelkarim Amhamdi

Comments

Geef een reactie