Een culinaire reis met Viva Arabia

Boekcover Viva Arabia

Oranjebloesemwater, granaatappel en gekonfijte citroenen… Dit zijn slechts enkele zintuiglijk verleidelijke ingrediënten uit de grote geheimzinnige voorraadkast van Nadia Zerouali en Merijn Tol. Al jarenlang delen Nadia en Merijn hun liefde voor de mediterrane keuken door de heerlijkste gerechten te maken. Samen reizen ze de wereld rond om bekende en onbekende smaken te (her)ontdekken: van Marokko tot Libanon, van Italië tot Andalusië en van Syrië tot Palestina. Over ‘Viva Arabia’, hun nieuwste boek dat begin september is uitgekomen, sprak al.arte.magazine met deze twee culinaire godinnen.

Viva-Arabia-boekIn ‘Viva Arabia’ nemen ze je mee op hun ontdekkingsreis, waarop ze tradities mengen met hun eigen creatieve ingevingen. Van Marokkaanse wortelsalade en Italiaanse pappardelle met geroosterde bietjes tot kruidkoek met honing, sinaasappel en oranjebloesemwater en hemelse hazelnootpudding: om je vingers bij af te likken, zo lekker. Het boek ‘Viva Arabia’ bevat meer dan 160 makkelijk te maken recepten. Succes gegarandeerd.

De recepten vloeien, net als de muzikale tonen van een pianist, zo uit hun vingers. Nadia en Merijn zijn ‘geboren improvisatoren’, wat tevens hun grootste talent is gebleken. Ze laten zich inspireren door lokale vrouwen op hun reis en geven vervolgens hun eigen creatieve twist aan de veelzijdige betoverende mediterrane keuken. “We gaan gewoon het land in. De mensen zijn ongelofelijk gastvrij. Wij komen bij vrouwen thuis en vertellen dat wij willen leren koken. We gaan met deze vrouwen hun keukens volledig blanco in”, aldus Merijn. Ze geloven niet in de zogenaamde hedendaagse ‘internetkoks’. Eten moet je namelijk proeven, ruiken en voelen, daar waar het vandaan komt. De speelse twist van de twee koks zoals citrus door de kebba, of granaatappel met dadels en oranjebloesem, wordt niet altijd door de lokale vrouwen begrepen. Wel levert dit vaak hilarische situaties en gesprekken op. “Een van onze recepten is dat we groenten door de couscous mengen. Voor mijn moeder staat dat gelijk aan een doodzonde. Couscous gemengd met groenten is voor hen hetzelfde als een left-over, een kliekje van gisteren… niet een volledig gerecht”, aldus Nadia. Maar uiteindelijk weten deze lokale koks ook de culinaire uitspattingen van de twee dames te waarderen.

Het is niet alleen een genot om de recepten van Nadia en Merijn te maken en te proeven. Alle kookboeken van deze culi-experts zijn ook een genot voor het oog. De boeken zijn voorzien van de prachtige foto’s van Sven Benjamins en de kunstzinnige illustraties van Rosa Vitalie. Nadia en Merijn hebben als geen ander food verheven tot kunst. al.arte.magazine mag een heerlijk recept delen dat een goede illustratie is van wie Nadia en Merijn zijn. Hou al.arte zeker in de gaten, want later volgen nog twee recepten uit Viva Arabia!

Nadia Zerouali en Merijn Tol zijn bekend van hun ‘Arabia’-kookboekenreeks, 24Kitchen, en van hun jarenlange column in tijdschrift Viva. Eerder verschenen: ‘Arabia’, ‘Bismilla Arabia’ en ‘Arabia bij je thuis’. Dit laatste boek is ook verschenen in het Engels onder de titel ‘Under the Shade of Olive Trees’.

Hemelse hazelnootpudding

met gesuikerde gezouten nootjes

pudding

Romige zachte pudding met zoetzoute knapperige nootjes. Do we need to say more?

 Voor 6-8 personen

  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 125 g suiker
  • 50 g gemalen blanke hazelnoten
  • 1 eiwit
  • 175 g gemengde gezouten nootjes

Week de gelatine 5 minuten in koud water. Breng de melk, slagroom en 75 g van de suiker al roerende aan de kook. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine goed uit en los de blaadjes al roerende op in het warme roommengsel. Spoel een grote puddingvorm om met koud water en schenk het roommengsel erin.

Laat de pudding 4 tot 6 uur in de koelkast opstijven. Verwarm ondertussen de oven voor op 100 °C. Klop het eiwit met de resterende 50 g suiker goed schuimig maar niet helemaal stijf. Meng de nootjes zo snel mogelijk door het eiwit en verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat.

Droog de nootjes in ca. 20 minuten in de warme oven. Laat ze op een bord afkoelen. Hou vlak voor het serveren de puddingvorm enkele seconden in een bak met heet water en stort de pudding op een groot bord of schaal. Bestrooi met de knapperige nootjes en serveer direct.

Bismillah!

Comments

This post is also available in: English

Geef een reactie