Palestijnse kunstenaar Oussama Diab: Black and White… Memories

dsc_0632-copy

De bekende Palestijnse kunstenaar Oussama Diab brengt zijn tekeningen en schilderijen voor het eerst naar België. Van 22 september tot 30 oktober kunt u in Pedrami Gallery, de Antwerpse kunstgalerij met focus op kunst uit het Midden-Oosten, naar de eerste Europese solotentoonstelling: ‘Black and White … memories’ van Oussama Diab. Deze gerenommeerde Palestijnse kunstenaar ontroert de toeschouwer met betoverende begeesterende schilderijen en tekeningen die gevuld zijn met herinneringen aan verlies, angst en verdriet. Het resultaat is ontroerend en tegelijkertijd ook erg hoopvol.

We zijn veroordeeld tot hoop

De uitspraak van de Syrische toneelschrijver Saadallah Wannous “We zijn veroordeeld tot hoop” inspireert de Syrisch-Palestijnse kunstenaar Oussama Diab.  Zijn bestaan, dat van zijn gezin en dat van zijn ouders die destijds vluchtten uit Palestina, is getekend door oorlog. Maar Diab houdt vast aan de overtuiging dat er altijd hoop is en dat we de menselijkheid en schoonheid van het leven moeten blijven zoeken.

Diab ontvluchtte in oktober 2015 de allesvernietigende oorlog in Syrië. Sindsdien woont en werkt hij in Nederland, waar hij zijn verblijfsvergunning afwacht in de hoop daarna met zijn vrouw en eenjarige zoon herenigd te kunnen worden.

Black and White… Memories

In “Black and White… Memories” zijn eerste solo-tentoonstelling in Europa wordt het recente werk van Oussama Diab bijeengebracht . In Diab’s schilderijen en tekeningen komen zijn herinneringen naar voor: verlies, geweld en angst, maar door alles heen ook hoop – hoop voor zichzelf, zijn gezin, zijn volk.

Veel van het werk in deze expositie is in zwart-wit. Diab werkt sinds kort met houtskool, dat vuile, sombere materiaal sluit perfect aan bij de thema’s die hij aan de orde stelt. Maar steeds duikt er weer kleur op, en vinden we ook zachte en vloeiende lijnen.

In een reeks portretten en een monumentaal drieluik toont de kunstenaar ons zijn waar gelaat en zijn zoektocht naar zuurstof, vrijheid en  waarheid.    Waar komen de handen vandaan die ogen, oren en mond afsluiten?

 

Oussama Diab ,geboren in Damascus (Syrië) in 1977, studeerde aan de Damascus School of Fine Arts .  Hij ontving de felbegeerde ‘Shabab Young Artists’ award in Syrië. Na verschillende succesvolle expo’s in Syrië , Verenigde Arabische Emiraten, Libanon is het nu de beurt aan België.   Zijn werk werd verkocht in gerenommeerde veilinghuizen zoals Christie’s.

 

‘Black and White …memories’  loopt van 22 september tot 30 oktober in Pedrami Gallery, Verbindingsdok-Westkaai 10, Antwerpen (Eilandje).

Contact en openingsuren
Pedrami Gallery
Verbindingsdok-Westkaai 10
2000 Antwerpen

www.pedramigallery.com

Open: van donderdag tot zondag van 13 uur tot 17 uur en op afspraak

Comments

Geef een reactie