Een uitnodiging voor een Marokkaanse bruiloft

Amazigh bruid - Dadels en Melk © Claudia Zen Karan
Amazigh bruid - Dadels en Melk © Claudia Zen Karan

In de meeste fotoalbums van Marokkaanse bruiloften word je overspoeld door het goud, de glitter en glamour. Fotografe Claudia Zen Karan doorprikt het sprookje en geeft in haar expo Een uitnodiging voor een Marokkaanse bruiloft een kijkje achter de schermen weer. Ze documenteert heel geslaagd het contrast tussen Marokkaanse kitscherigheid en een muffe oer-Vlaamse parochiezaal.

De fotografe groeide op in Nederland en is zoals ze zelf zegt “een mix van Indonesisch, Nederlands en nog veel meer”. In 2000 kwam ze naar Antwerpen waar ze zich vestigde in een Marokkaanse buurt. Na vijftien jaar als zelfstandig graficus maakte ze de overstap naar haar passie en fotografeert ze onder de naam Dadels en Melk. “Een dadel staat symbool voor vruchtbaarheid, melk voor reinheid. Beiden worden standaard aangeboden bij elke Marokkaanse bruiloft,” vertelt ze. Zen Karan voelt zich verbonden met Marokkanen omdat ze deels een zelfde cultuur deelt.

Marokkaanse bruidsjurk - Dadels en Melk © Claudia Zen Karan

Marokkaanse bruidsjurk – Dadels en Melk © Claudia Zen Karan

Amazigh bruid - Dadels en Melk © Claudia Zen Karan

Amazigh bruid – Dadels en Melk © Claudia Zen Karan

Nadat ze de bruiloft van een vriendin fotografeerde, vielen de puzzelstukjes in elkaar. Zes maanden geleden begon ze met het documenteren van Marokkaanse bruiloften. “Enerzijds is het de bedoeling om mensen een kijkje te laten nemen maar anderzijds wil ik graag af en toe het sprookje doorprikken door het in een pijnlijk westers jasje te gieten. De contradictie van de tot in de puntjes afgewerkte Marokkaanse pracht en praal en de knulligheid van de Vlaamse parochiezaal, zonder afbreuk te doen aan beiden.” De fotoreeks levert mooie, soms pijnlijke beelden op en het resultaat is een warm verslag van het universele ‘ja, ik wil’.

Huilend bruidje - Dadels en Melk © Claudia Zen Karan

Huilend bruidje – Dadels en Melk © Claudia Zen Karan

Naast haar focus op compositie, techniek en het verhaal dat ze wil vertellen, wil Zen Karan vooral dat haar bruid zich op haar gemak voelt. “Ik merk vaak dat Marokkaanse bruiden nog nerveuzer zijn dan Belgische en Nederlandse bruiden. De huwelijksdag draait om de bruid, zij staat letterlijk centraal en is ‘prinses’ voor een dag.” Verder ziet ze bij Marokkaanse bruiloften dat de traditie meer gehandhaafd wordt. “Ik zie vooral overeenkomsten. Verliefd zijn en liefde is universeel en of die liefde nu bezegeld wordt met een dadel en een glaasje melk, met een ring of met wat dan ook, de boodschap is hetzelfde: ‘ja, ik wil’.”

Dadels en Melk © Claudia Zen Karan

Dadels en Melk © Claudia Zen Karan

Dadels en Melk © Claudia Zen Karan

Dadels en Melk © Claudia Zen Karan

Zen Karan vertelt dat ze leuke en zelfs grappige situaties ervaart op Marokkaanse bruiloften. “Ik heb eens twee Marokkaanse bruiloften op één dag gefotografeerd. In de ochtend een koppel in het gemeentehuis van Antwerpen met een aansluitende picknick in het park waar de bruid met haar schoonvader en neefjes ging voetballen. Een uur later stond ik in de parochiezaal van een Vlaams dorp. Voor je in de zaal kon moest je eerst door een café met een toog en reclames van Belgische bieren, maar eenmaal in de zaal waande ik me letterlijk in Marokko. Het was een surrealistische locatie maar ontzettend leuk. Om 6 uur in de ochtend werd ik geheel in stijl in een Porsche naar huis gebracht en als ik eraan denk, krijg ik nu nog steeds een glimlach op mijn gezicht.”

Expo Dadels en Melk © Claudia Zen Karan

Expo ‘Een uitnodiging voor een Marokkaanse bruiloft’ – Dadels en Melk © Claudia Zen Karan

Claudia Zen Karan blijft wekelijks Marokkaanse bruiloften fotograferen en plant ook meteen een volgende tentoonstelling waarin ze verder wil bouwen op wat ze laat zien.

 

Een uitnodiging voor een Marokkaanse bruiloft
Vernissage op 2 oktober van 18u tot 22u
3 en 4 oktober van 14u tot 18u
Rest van de maand bezichtiging op afspraak
Maasstraat 20a
2060 Antwerpen
32-485-143331

claudia@dadelsenmelk.com
www.dadelsenmelk.com
www.facebook.com/dadelsenmelk

Comments

Geef een reactie