Boubouteatime: zellige vintage kunstcollages

© Boubouteatime

COLLAGE PRINT CASA 2

Als liefhebber van de Marokkaanse mozaïekkunstvorm zellige (spreek uit: [zelliezj]) werd ik verliefd op de zellige popart collages van Boubouteatime. Boubouteatime is de blog van beeldend kunstenares Bouchra Benhalima, geboren in Algerije maar opgegroeid in Parijs. Bouchra begon vier jaar geleden te bloggen omdat ze het fijn vond om een webmagazine over kunst te onderhouden. Ze wilde ook haar collages delen en als dagelijkse artikels presenteren.

Bouchra heeft een succesvolle blog over digitale kunst, lifestyle en vintage-inspiratie. “Toen ik aan mijn blog begon wilde ik mijn persoonlijke draai eraan geven, maar ik wilde niet op foto’s verschijnen. Ik besloot me te gedragen als een afdeling vormgeving en mijn dagelijkse inspiratie met anderen te delen in de vorm van collages. Uiteindelijk, na drie jaar, lanceerde ik mijn merk. De merknaam Boubouteatime klinkt aandoenlijk. “De naam van mijn blog komt van ‘boubou’, wat van jongsaf mijn bijnaam was. Het ‘teatime’ komt van mijn ouders, die me veel over theecultuur hebben geleerd. Ik werd vooral getroffen door het sterke gevoel van met elkaar delen, dat iedereen die samenkomt heeft. Ik probeer mijn blog net als theetijd te maken, waar de lezer even kan bijkomen en de tijd nemen om mijn lange verhalen te lezen, en dat leidde tot het kunst- en lifestylemerk dat je nu kent.”

© Boubouteatime

Toen Bouchra vier was werd ze al ondergedompeld in kunst en creativiteit. “Mijn hele leven heb ik de kans gekregen om diverse culturen te ontdekken; mijn moeder groeide op in Marrakesh en ik heb veel met mijn ouders gereisd en landen over de hele wereld verkend.” Vandaag de dag wordt Bouchra door haar reizen en dagelijkse leven geïnspireerd. “Mijn werk draait om digitale kunst. Het is gebaseerd op mijn dagelijkse inspiratie, maar ook op inspiratie uit mijn reizen, op eerbetoon voor emblematische personen of verhalen in het nieuws, zoals de Arabische Lente, maar op een dromerige en poëtische manier, die ruimte laat voor de verbeelding van mensen, voor hun hoop, in plaats van hun mening te kwetsen.”

De digitale collage is een efficiëntere kunstvorm om zichzelf uit te drukken, om een boodschap van vrede over te brengen. “Het dromerige aspect van mijn werken onthult het nog overblijvende dromerige deel van deze wereld, die zo snel gaat dat we het niet meer bij kunnen houden.”

Het gebruik van patronen zoals zellige is kenmerkend voor haar werk. Die fascinatie werd veroorzaakt door de historische architectuur van de landen waar haar roots liggen, Marokko en Algerije. “Wat er echt voor zorgde dat ik gefascineerd raakte door zellige is eenvoudig te vertellen. Van mijn vierde tot mijn achttiende had ik het geluk veel in Spanje te reizen, met mijn familie, en meer precies in Andalusië, de wieg van de Spaans-Moorse cultuur en architectuur. Dat beïnvloedde mijn kunst enorm.”

 © Boubouteatime

Bouchra mixt foto’s van populaire iconen, kunstenaars als Frida Kahlo en vrijheidsstrijders als Nelson Mandela, met traditionele elementen. De twee werelden waarin ze opgroeide. “Ik confronteer graag deze twee universums met elkaar waarmee ik ben opgegroeid: het culturele universum van mijn oosterse wortels en het culturele universum van westerse kunst. Met de collages wil ik laten zien dat twee verschillende universums elkaar kunnen aanvullen, harmonie kunnen scheppen, en een sterke kunstzinnige energie”

Haar kunstwerken zien er erg ‘vintage’ uit en verwijzen naar de stijl van Hollywood in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw, glamoureus en met veel kleur. Bouchra wordt ook gefascineerd door het verleden. “Dit universum komt direct uit mijn verbeelding. Ik voed mijn geest met al die jeugdherinneringen, en met fragmenten uit mijn eerdere verhalen. Het verleden fascineert me echt. Ik heb geprobeerd subtielere collages te maken met neutralere kleuren, maar tevergeefs. Uiteindelijk voegde ik altijd kleur toe en ik realiseerde me dat ik mijn kunstuniversum niet kon construeren zonder vrolijke kleuren: dat is een deel van mijn visie van hoop die we moeten houden in de huidige wereld. De vintage-inspiratie is een manier om mensen te vertellen dat innerlijke kracht uit onze oorsprong komt en dat we niet moeten vergeten waar we vandaan komen.”

 © Boubouteatime

“Ik functioneer eigenlijk als een spons: ik zuig alles op wat ik hoor en zie en hergebruik dat voor mijn werk.”

De beeldend kunstenares wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Arabische kunstwereld die zich overal ontplooit, en die te onthullen aan het westen. Volgens haar zijn er talloze getalenteerde kunstenaars die het waard zijn om te kennen. In verband met Boubouteatime betekent dat dat ze haar collages bedoelt als een brug tussen de verschillende culturen op de wereld, om ze met elkaar te confronteren en harmonie te creëren in deze diversiteit. “Kunst is zo’n beetje het enige terrein waarop we dat kunnen bereiken.”

Bouchra was vertegenwoordigd op een tentoonstelling in Casablanca bij Studio IWA die als thema de theecultuur over de hele wereld, en meer precies in alle landen die Bouchra bezocht. “Het is interessant om te zien hoe, van land tot land, theetijd steeds hetzelfde doel heeft: het bijeenbrengen van mensen, warmte. Dat is wat ik op deze tentoonstelling wilde benadrukken. De expositie opende een aantal deuren voor me in Marokko en leverde me een artikel van vier pagina’s in het tijdschrift L’Officiel Maroc, wat erg waardevol was voor me.”

© Boubouteatime

Haar website heeft ook een online winkel. Bouchra verkoopt haar kunstwerken, sieraden en diverse accessoires als iphonehoezen, kleren en clutches. Er zijn twee categorieën in de winkel: kunst en lifestyle. “We onderscheiden op het moment kunstzinnige collages (unieke stukken, beperkte oplage en op bestelling), en collages beperkt tot onze koppelverkoopproducten (dat is alles wat ik net noemde plus binnenhuisarchitectuur, clutches met een collage print, portefeuilles, sjaals en zelfs beperkte oplagen van chique vintage confectiekleding die trouw blijven aan de wereld van Boubouteatime.”

Bouchra werkt er met haar partners aan om die wereld in talloze winkels over de hele wereld aan te bieden: in Parijs, Londen, het Midden-Oosten, Marokko, etc. “Voor de toekomst zijn we van plan om een flagship store in Parijs te openen die zowel ons aanbod uit de wereld van Boubouteatime en Museast als een tearoom zal omvatten, voor een behoorlijk unieke shopervaring.”

De toekomst ziet er goed uit voor Bouchra. Ze bereidt ook tentoonstellingen over de hele wereld voor, waaronder in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Azië en misschien ook Zuid-Amerika.

 © Boubouteatime

Ik vroeg aan Bouchra enkele tips voor onze lezers die een blog willen beginnen. “Mijn tips voor een blog over lifestyle of kunst zouden zijn: blijf trouw aan jezelf, en kopieer geen concepten van andere blogs. Je moet slim zijn in een wereld waar bloggen een deel is van ons dagelijks leven. Er is nog een hoop te doen in de wereld 2.0 dus aarzel niet om jezelf te overtreffen en het publiek te verrassen, op een leuke manier natuurlijk!”

© Boubouteatime

Comments

This post is also available in: English