Win duotickets voor het Amazigh Festival in Antwerpen!

COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Dansgroep_Midden_Atlas_TMnr_10028646

Na het succes van de eerste feesteditie, is het Amazigh Festival in Antwerpen terug! Festivalcentrum De Roma heeft op zaterdag 5 maart een uitgebreid programma van concerten, workshops en boekbesprekingen, … om de Imazighen in de schijnwerpers te zetten. Samen met tal van partners zoals Rataplan, Atlas, het district Borgerhout en het Werkhuys organiseren ze boeiende activiteiten rond de Berberse cultuur.

In Antwerpen en in andere grootsteden in België is de Marokkaanse gemeenschap niet meer weg te denken. Een aanzienlijk deel van deze groep behoort tot de Amazigh-gemeenschap. De Imazighen hebben als de eerste bewoners van Noord-Afrika, de historische basis gelegd voor de cultuur en identiteit van deze streek. De laatste jaren kent de Amazigh-identiteit een sterke heropleving. Zowel jonge Imazighen in de Maghreb-landen, als de diaspora in België en Nederland gaan actief op zoek naar de geschiedenis van hun ouders en grootouders. Het Amazigh Festival is een opportuniteit om de Berberse diaspora te laten verdiepen in de cultuur van hun ouders/en of grootouders. Anderzijds is het festival een laagdrempelig evenement voor andere bezoekers om kennis te maken met de cultuur van een gemeenschap waar ze meer over willen weten.

Programma

Volxkeuken met vertellingen
V
rijdag 4 maart -18u30 -’t Werkhuys
Leïla Boukhélif kookt een heerlijke Algerijnse couscous, naar een recept van haar mama. Na de Volxkeuken vertelt Yamina Takkatz C. Berbersprookjes uit haar land van origine, het Algerijnse Kabylië. Voor een maaltijd betaal je € 5, de vertellingen (in het Nederlands) zijn gratis.

Panelgesprek ‘De vergeten geschiedenis van de Imazighen’
Vrijdag 4 maart: 20u30 – in Atlas
Asis Aynan, Rachida Lamrabet en Bruno De Wever werpen een blik op de vergeten geschiedenis van de Imazighen. Ze zoeken naar de oorzaken van de onzichtbaarheid van de Imazighen in de Europese geschiedschrijving. Ook bespreken ze de mogelijke gevolgen van een gebrek aan of de afwezigheid van het historisch besef op identiteitsontwikkeling van jongeren met Amazigh afkomst.

Onthulling kunstwerken Van Overal
Zaterdag 5 maart: 11u30 – in De Roma
Kunstenaar Jelle Kindt en het district Borgerhout stellen met veel trots drie kunstwerken in het Borgerhouts straatbeeld voor. Via deze publieke kunstwerken, die specifiek focussen op 50 jaar Marokkaanse migratie, zetten ze een bevolkingsgroep in de kijker die vandaag mee het district vormt tot wat het is; een bruisende plek om te wonen en werken voor iedereen.
Inhuldiging in de foyer van De Roma met koffie en thee, daarna kan je de drie locaties – op wandelafstand – bezoeken. Op elke locatie is er gratis feest, muziek en een hapje.

Kookworkshop Taghnift
Zaterdag 5 maart: 12u30 – in Zermatt
Marokkaanse vrouwen tonen je hoe je een echte taghnift, een Marokkaans plat brood, maakt. In samenwerking met Samenlevingsopbouw Borgerhout.

Fatoum & band
Zaterdag 5 maart: 15u – in De Roma
Fatoum werd geboren in het Rifgebergte in het noorden van Marokko. Tot haar vijf jaar verbleef ze in een Berbergemeenschap die leeft volgens het ritme van de aarde. In de jaren 80 migreert haar familie naar Brussel en breken de jaren van ballingschap aan. Sindsdien laat haar passie voor muziek en theaterkunst haar niet meer los en staat deze volledig in het teken van gevoelens van ontworteling en vragen over identiteit. Sinds 1997, na haar theaterstudies, verzamelt Fatoum fragmenten van haar Rifherinneringen om liederen te componeren in haar moedertaal en in het Frans.

Muziekworkshop Adjun
Zaterdag 5 maart: 17 – in De Roma
De adjun of bendir is een traditioneel percussie-instrument. Deze trommel wordt gebruikt in de Amazigh muziek en in het algemeen in de Noord-Afrikaanse landen.

Kookworkshop Msemmen
Zaterdag 5 maart: 17u -in De Roma
Leer Marokkaanse pannenkoeken maken!

Boekvoorstelling ‘De Rif, Levend Erfgoed’ (Achraf Bellaali)
Zaterdag 5 maart: 17u – in De Roma
met voorwoord door M’hamed El Abdouni en nagesprek met Rani El Kaddouri en Warda El Kaddouri.
Het boek De Rif, Levend Erfgoed besteedt aandacht aan de culturele en historische rijkdommen van de Rif. Die zijn talrijk. De Rif heeft, door zijn ligging aan de Middellandse Zee, een rijke culturele geschiedenis van de Amazigh-beschaving, met invloeden van de Islamitisch-Andalusische, Joodse en Europese culturen. Auteur Achraf Bellaali laat in zijn boek De Rif, Levend Erfgoed deze aspecten aan bod laten komen. In een rijk geïllustreerd boekwerk laat hij de lezer kennismaken met de rijkdommen van de Rif.

Boekvoorstelling Gezichten (Mohamed Choukri)
Zaterdag 5 maart: 17u – in Rataplan
met Asis Aynan en Rachida Aziz.
Gezichten is nu voor het eerst beschikbaar in Nederlandse vertaling bij De Berberbibliotheek. Het boek is het vervolg op de wereldwijde bestseller ‘Hongerjaren’ van de Marokkaanse schrijver Mohamed Choukri. Gezichten is net als ‘Hongerjaren’ een associatieve roman, waarin de taal van de straat een belangrijke rol speelt. Choukri is de belangrijkste en briljantste schrijver die Marokko heeft gekend.

Imghrane
Zaterdag 5 maart: 19u – in De Roma
De groep Imghrane ontstond in 1991 in Tiznit, nabij Agadir. De groep vermengt haar Sousse-achtergrond met opzwepende percussie en traditionele Berberliederen. Imghrane bracht in 1995 haar eerste album uit. De groep verwierf pas echt naamsbekendheid toen Larbi Imghrane in 2000 de rest van de band vervoegde. Imgrhane staat bekend als een van de eerste ambassadeurs van de Amazigh muziek en cultuur uit het zuiden van Marokko. De groep treedt wereldwijd op en heeft intussen 26 albums op haar naam staan.

Afterparty met dj Nez
Zaterdag 5 maart: 21u – in De Roma
We sluiten het Amazigh Festival af met een feestje in onze foyer. Dj Nez draait Maghrebijnse muziek, rai, chaabi, reggada en vooral veel Amazigh-plaatjes!

En De Roma voorziet natuurlijk ook lekkere Marokkaanse en Berberse hapjes, soep, muntthee, …

Alle reservaties en inschrijvingen (ook voor de workshops!) hier, 03 600 16 60 of aan de ticketbalie (Turnhoutsebaan 329). Je kan ook combitickets kopen voor de activiteiten op zaterdag (€ 25):

Doe mee met onze wedstrijd en maak kans op een duoticket voor het Amazigh Festival!

Waar ontstond de groep Imghrane?

Stuur je antwoord naar wedstrijd@alartemag.com vóór 4 maart 2016.

Succes!

Comments

Geef een reactie