Turkse tegels als inspiratie voor brilmonturen

 

De kunst van Turkse tegels en aardewerk neemt een prominente plaats in de geschiedenis van de islamitische kunst. De wortels ervan gaan terug tot de tijd van de Oeigoeren (een Turks volk uit de Chinese autonome regio Sinkiang (Xinjiang) in de 8ste en 9de eeuw. In de 16e en 17e eeuw ontwikkelde zich in İznik (Nicea) de aardewerkindustrie; tegels uit İznik werden gebruikt in vele moskeeën in Turkije, zoals die van Sultan Ahmet en Rüstem Paşa, vanwege hun decoratieve en kleurrijke karakter.

Hagia Sophia Museum

Turkse tegelsIn 1993 bezocht dr. Işıl Akbaygil, een hoogleraar economie, een aantal historische gebouwen in Istanboel en het viel haar op dat sommige tegels zo nieuw leken, terwijl andere in slechte staat verkeerden. Nader onderzoek leerde al snel dat deze tegels inderdaad bijzonder zijn. Er was geen historisch verslag of documentatie van hoe deze tegels gefabriceerd werden.

Een spijtige zaak, en daarom richtte Akbaygil de stichting Iznik Training & Education op, gewijd aan de heropleving van deze verloren kunst van tegelproductie met de traditionele methodes die meer dan 400 jaar geleden gebruikt werden. Vandaag de dag creëert de stichting tegels ter reparatie en restauratie van historische gebouwen, publieke plaatsen (zoals de grote muurschilderingen in de metrostations van Istanboel) en voor privégebruik.

In deze video leidt architectuurhistoricus Gökhan Karakuş ons door de geschiedenis en het hedendaagse arbeidsintensieve proces van het maken van deze bijzondere Turkse tegels.

 

De patronen op de Izniktegels zijn zowel aan de binnen- als de buitenkant van tal van oude gebouwen gebouwd tijdens het Ottomaanse rijk te zien. Deze ontwerpen zijn een inspiratie voor hedendaagse creaties. De stichting Iznik heeft reeds samengewerkt met kunstenaars en modereuzen zoals Zaha Hadid, Ettore Sottsass en Hermes. RVS by V is het modebedrijf uit Istanboel dat brillen met de hand maakt. In samenwerking met de stichting hebben ze zeven ontwerpen gecreëerd die geïnspireerd zijn op deze tegels. Deze zijn verkrijgbaar als gewone bril en als zonnebril. Er is een beperkte oplage van 140 stuks wereldwijd. Elk montuur is met de hand gemaakt en heeft als doel de oude tradities van de Izniktegels in levend te houden.

 

 
Foto’s: RVS

 

Comments

This post is also available in: English