Palestyle, mode met een missie

Bordurende Palestijnse vrouwen in een vluchtelingenkamp lijken ver weg te staan van rode lopers en Bloomingdale’s. Zeina Abou Chaaban, een jonge Palestijnse vrouw uit Dubai, heeft de twee werelden bij elkaar gebracht in het exclusieve modemerk ‘Palestyle‘.

Het idee voor Palestyle is ontstaan na een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Jordanië in 2005. In 2009 was Palestyle een feit en samen met Zeina’s broer, Ahmad Abou Chabaan, maakten ze het merk tot wat het nu is. Momenteel hebben ze zo’n honderd vrouwen uit diverse kampen in dienst om te voldoen aan de groeiende vraag.

Palestyle verkoopt onder andere kleding, tassen en accessoires met traditioneel Palestijns borduurwerk, dat gemaakt wordt door vrouwen uit Libanese en Jordaanse vluchtelingenkampen. Momenteel worden hun producten verkocht van Qatar tot Groot-Brittannië in luxe modeketens en online, en sterren als Eva Longoria en Lily Cole nemen regelmatig stukken af. De collectie omvat verschillende zijden en chiffon sjaals, kledingstukken, sieraden en leren tassen. Kenmerkend voor Palestyle is het traditionele borduurwerk en de kalligrafische Arabische letters, gecombineerd met moderne vormgeving. Palestyle maakt gebruik van hoogwaardige materialen, zoals zijde en Italiaans leer.

Het borduurwerk is, soms letterlijk, de rode draad binnen Palestyle. Vroeger was het borduren voor Palestijnen bijna een taal, men kon aan patronen en kleurgebruik al veel over een vrouw weten. Waar ze vandaan kwam, wat haar sociale status was en of ze rijk was. Helaas is de laatste zestig jaar niet alleen die taal verloren gegaan, ook de kunst zelf werd minder beoefend. De jongere generatie zag het borduurwerk als iets ouderwets van hun moeders, totdat ze zagen welke trendy producten Palestyle ermee creëert. Zo ontstaat weer een nieuwe generatie om de kunst aan door te geven.

De dames krijgen naast de betaalde werkuren 5% van de opbrengst van alle verkoop, maar Palestyle wil zichzelf geen liefdadigheidsinstelling noemen. Het is een sociaal project, bedoeld om de vrouwen meer zelfstandigheid en een inkomen te geven. Daarnaast is het een manier om een stukje Palestijnse cultuur te behouden in deze nieuwe tijd. Compassionate fashion op zijn Arabisch.

Palestyle is nog lang niet uitgegroeid. Ze zijn van plan om in de toekomst wereldwijd te gaan en er wordt momenteel gewerkt aan de site om direct te kunnen bestellen. Daarnaast wordt er gewerkt aan een herenlijn.

Foto’s: Palestyle

Comments

This post is also available in: English