Moorse geometrie in modecollectie

Sarah El Mahi
Sarah El Mahi

Design by Sarah El Mahi
Photography & Styling by Sarah El Mahi
Collection: sneakers #URBANBIRDS
Model: Oussama

Een tijdje terug ontmoette ik een frisse, jonge ontwerpster van Marokkaanse afkomst uit Rotterdam. Sarah El Mahi heeft een opmerkelijke collectie gemaakt in haar laatste jaar aan de Willem de Kooning Academie. De afstudeercollectie ‘Urban Birds’ bestaat uit een mannencollectie in Moorse geometrie. El Mahi haalde inspiratie uit haar eigen achtergrond.

“Wat ik significant vind als ontwerper in mijn collectie, is mijn eigen achtergrond en waar ik vandaan kom en hoe dit tot stand is gekomen. Authenticiteit en roots zijn in mijn optiek hoofdzaak in mijn werk. Dit zien te vertalen op een moderne manier, die ‘nieuwe generaties’ aanspreekt en de fantasie prikkelt was mijn doel.” Ook een bron van inspiratie is de documentaire ‘Earthflight’ waarvan ze een belangrijke metafoor in opmerkte. “De trektocht die vogels maken naar het noorden, op zoek naar voedsel om te overleven voor een nieuwe generatie. Dit verhaal zie ik als metafoor voor mijn eigen generatie en waar ik vandaan kom. En de “trektocht” naar het noorden die mijn voorouders hebben gemaakt.”

De collectie bevat vooral “sportswear/streetwear” met Moorse dessins. Simpel uitziende silhouetten met laag kruis, bloezende mouwen en hier en daar verwerkt met veren op een subtiele manier. “Voor mijn collectie ‘Urban Birds’ is het van belang om een beeld neer te zetten dat aanspreekt tot “streetwear”. Ik ging op zoek naar een mantype die de stadsvogel tot leven doet komen. Om de urban look en feel tot leven te doen komen vind ik het belangrijk om met verschillende identiteiten te werken en de multiculturele samenleving te weerspiegelen.”

Design by Sarah El Mahi
Photography & Styling by Sarah El Mahi
Collection: #URBANBIRDS
Model: Serge Harten

El Mahi stelt zichzelf de vraag waarom men in deze tijd steeds meer de behoefte heeft naar meer eenheid en authenticiteit – de terugkeer naar waar men werkelijk vandaan komt. “Ik denk hierbij aan de reis van mijn ouders. Verlangen naar vrijheid, een beter bestaan, allemaal redenen tot immigratie. Als ik weer kijk naar immigratie, moet ik ook denken aan het feit dat dit niet alleen voorkomt bij ons mensen, maar je ziet het ook bij vogels.” ‘Eartflight’ is een spectaculaire natuurreeks van de BBC, waarin de kijker als het ware meevliegt met vogels op hun vlucht over bijzondere plaatsen in heel de wereld. In de documentaire ‘Earthflight’ zie je vanuit het perspectief van een vogel hoe deze een wereldreis maakt, met als doel te overleven, voor een nieuwe generatie. De jonge ontwerpster ziet het als een maatschappelijk sociaal fenomeen: “De trektocht kan men niet alleen maken, we hebben daarvoor elkaar nodig. Net als de vogels die hun trektocht rond de wereld maken in een groep. En als collectief een nieuwe voortbeweging maken.”

En de vergelijking gaat verder. “Wij zijn geëvalueerd tot stadsvogels, die zich hebben aangepast aan hun omgeving, om te overleven. En ondertussen verlangen we allemaal naar vrijheid, onze vlucht naar de terugkeer. Het is een fantasie, maar ondertussen zijn wij net als die vogels in de stad.”

Designs by Sarah El Mahi
Photography & Styling by Sarah El Mahi
Collection: #URBANBIRDS of Collection: #BACKTOMYROOTS
Models: Urbian Kosten, Wadie el Fakhari, Serge Harten, Arman Zounouzy, Oussama & Youness
www.sarahelmahi.com

Comments

This post is also available in: English

Geef een reactie