Mode uit de straten van hedendaags Iran

The Tehran Times

Maak kennis met Iraanse eerste online streetstyle blog: de Tehran Times. Hippalicious! Dat is het eerste woord dat in me opkomt bij het zien van de de streetstyle posts op Araz Fazaeli’s modeblog. Foto’s van stijlvol geklede vrouwen met grote zonnebrillen, designer tassen, felgekleurde hoofddoeken en blouses in drukke vrolijke prints; de Tehran Times toont Iraanse vrouwen die een creatieve invulling geven aan Iraanse strikte kledingvoorschriften.

De blog werd in september 2012 opgericht door de Iraanse ontwerper Araz Fazaeli. Nadat hij een tijd in het buitenland doorbracht om mode te studeren, kreeg Fazaeli het idee om een blog te beginnen die een kant van Iran laat zien die maar zelden door internationale media wordt belicht. Fazaeli’s blog toont de wereld dat vrouwen in Iran ondanks de strenge kledingvoorschriften modieus kunnen zijn.

tumblr_n50cwya0WE1rheifso2_1280

De islamitische wet in Iran schrijft voor dat vrouwen zich bescheiden moeten kleden in ruimvallende kleding. Donkere kleuren hebben hierbij de voorkeur om te voorkomen dat vrouwen de aandacht van mannen trekken. Ook moeten zij een hoofddoek dragen die op zijn minst een deel van het haar bedekt. Verder zijn nagellak, leggings en sandalen verboden. Wie zich niet aan deze strenge regels houdt, loopt het risico opgepakt te worden door de Basij, de Iraanse paramilitaire vrijwilligersorganisatie die in 1979 door Ayatollah Khomeini werd opgericht na de Iraanse revolutie, en onder andere fungeert als zedenpolitie. Fazaeli laat zien dat zelfs in een land als Iran waar de staat dicteert wat vrouwen moeten dragen een bepaalde mate van vrijheid en individualiteit mogelijk is. Door aan de striktheid van de regels te tornen maken vrouwen in Iran niet alleen een fashion statement, maar ook een politieke statement.

Fazaeli benadrukt echter dat de blog slechts een klein deel van de vrouwelijke bevolking van Iran representeert. Desondanks gelooft hij dat het belangrijk is om ook deze kant van de maatschappij te belichten. Fazaeli beschrijft de Iraanse vrouw als krachtig, flexibel en karaktervol, een typering die ver afstaat van het beeld dat dominant is in westerse media. Wat vind jij dat deze vrouwen uitstralen? Bekijk de foto’s zelf!

Meer foto’s zien? Volg de Tehran Times op Facebook, Instagram, Tumblr enTwitter of bezoek de website hier.

Comments

This post is also available in: English

Geef een reactie