Elenany: islamitische streetfashion

 

Sarah Elenany (foto: Alessia Gammarota)

Sarah Elenany is een jonge Britse modeontwerpster van Palestijnse en Egyptische afkomst, die sinds 2008 een kledinglijn voor de jonge moslims ontwerpt. Elenany‘s kledinglijn is net iets anders dan de traditionele mode voor moslims. Daarbij is haar collectie een stijlvolle maar bescheiden reactie op de hedendaagse Westerse mode. De ontwerpster besefte dat er een niche op de kledingmarkt is die niet wordt bediend. Als tiener al ontwierp Sarah haar eigen garderobe. Ze vond niets van haar gading in de weinig verhullende kleren op de markt. Qua pasvorm kopen moslima’s vaker kleren in een grotere maat zodat ze losser vallen. Ook moslima’s zijn modebewust maar wensen die mode in overeenstemming met de vereisten van hun geloof te volgen.

Het label is daarmee islamitisch geïnspireerd: bedekkend en comfortabel maar met een urban twist. Het merk heeft een sportieve streetlook, maar is tegelijkertijd ingetogen.

 

Mijn label is een viering van de islamitische cultuur en kunsten, en verontschuldigt zich niet voor zichzelf. Het zegt: ‘dit is het, dit is wie wij zijn’.”

 

Sarah maakt kleren met prints waarmee jonge moslims zich kunnen identificeren. Kunst is diep geworteld in de islam, en moslimjongeren zijn duidelijk geïnteresseerd in graphics. Bijna elk stuk van Elenany is bedrukt met een afbeelding die de geest van de moslimjongeren vangt. Ze gebruikt hiervoor bijvoorbeeld afbeeldingen van minaretten, islamitisch geïnspireerde graffitislogans en tekeningen op t-shirts, hoodies, jurken en andere kledingstukken. Veelvoorkomende thema’s zijn ‘brotherhood’ (broederschap), ‘number One’ (wijsvinger wijst naar Allah), dua (smeekbede) en salaam (groet).

Religieus, maar verre van conventioneel. De trendy afbeeldingen zijn niet zo opvallend en daarom ook geschikt voor niet-moslims. Haar modellen zijn niet alleen bedoeld voor moslims maar ook voor andere Britse jongeren.

 

Nieuwe collectie

Elenany lanceerde deze week haar nieuwe vijfde collectie voor de onafhankelijke vrouw die niet verlegen is om een statement te maken. Deze collectie bestaat uit elf tijdloze stukken in klassieke stoffen met originele prints geïnspireerd door islamitische kunst. Het resultaat is tijdloos, modern en uniek tegelijk.

Elenany boekt nu zo veel internationaal veel succes, dat ze zelfs de mogelijkheid heeft om haar kleding op grote schaal te produceren en te verkopen aan grote winkelketens. Ze wil echter liever niet die richting op. Sarah wil niet voor een merk staan waarvoor mensen worden uitgebuit of waarvan de opbrengst ten goede komt aan zaken waarmee de gemiddelde moslim niet akkoord is. De bedrijfsethiek van Elenany weerspiegelt dan ook de overtuigingen van moslims.

Elenany is online te vinden op elenany.co.uk en levert wereldwijd.

Foto’s: Elenany

Comments