De moderevolutie van Marokko doet je smachten naar meer

@ Fashionmintea x yasmina
@ Fashionmintea x yasmina

Het modeseizoen is in volle gang as we speak. De straten van modesteden Amsterdam, Milaan, New York en Parijs zullen langzaam maar zeker vol stromen met bloggers, designers en journalisten. Een fenomeen dat door een beetje gepassioneerde modeliefhebber aardig op de voet wordt gevolgd inclusief ondergetekende. Dat er interessante ontwikkelingen plaatsvinden in andere steden dan bovengenoemde, was al duidelijk. Dankzij streetstyle fotografen zoals veteraan The Satorlist en opkomend talent Langston Hues weten we dat naast de trends die op de catwalk gepresenteerd worden ook de trends in het straatbeeld in de gaten moeten houden. Immers, beide fashionblokken zijn nu op het punt beland dat ze elkaar inspireren.

Toch vinden dé interessante ontwikkelingen plaats in de Arabische wereld en met name in Marokko. Er is een hele generatie modeliefhebbers opgestaan die voor een bepaalde revolutie zorgen. Nu is Marokko al lange tijd een graag bezochte vakantiebestemming. Iedereen wordt verliefd op die ongekende mystieke sfeer. Dat heeft er onder andere ervoor gezorgd dat de welbekende traditionele kledingdracht, de kaftan, bekend en geliefd is geworden buiten de Marokkaanse grenzen. Steeds meer vrouwen in het Midden-Oosten worden hierin gespot. Maar ook in het westen zien we in diverse collecties sporen van de kaftan. Christian Lacroix en Yves Saint Laurent waren onder de eerste designers die zich zo nu en dan lieten inspireren door de Marokkaanse klederdracht. De laatste paar jaren zien we dat designers vanuit zowel het westen als het oosten hele collecties op de catwalk showen die gebaseerd zijn op Marokko. Zo heeft vorig jaar de welbekende Engelse kledingketen ASOS een complete lijn gepresenteerd met unieke kaftans gemaakt van berberwol, broeken met de typerende Marokkaanse zelliezj print en vloeiende satijnen nineties jurken in kenmerkende kleuren van het land.

In het Midden-Oosten hebben diverse designers ervoor gekozen om de voor hen traditionele abaya nieuw leven in te blazen door het gebruiken van sfifa (omzomingsband ter versiering) in goud- en zilverdraad, handgemaakte knopen en geborduurde prints.

Ook hebben verschillende modetijdschriften zich al decennialang laten verleiden om fashion editorials te schieten in Marokko. Zo werd vorig jaar een fashion editorial geschoten voor de Amerikaanse Vogue in Marrakech, waarin Oscarwinnares Lupita Nyong’o schittert.

@ Ghitta Laskrouif

@ Ghitta Laskrouif

design of Ghitta Laskriouf

© Ghitta Laskriouf

Echter, waar al jarenlang getracht wordt een ‘East meets West’-mix te creëren, is dat verrassend genoeg te vinden in Marokko zelf. Designers zoals Sofia El Arabi, Ghitta Laskrouif, de Harrakat sisters, Yassine Morabite en bloggers als Fashionmintea zijn in recordtempo bekend geworden door hun unieke kijk op mode. Het mixen van twee compleet verschillende werelden lijkt hen met groot gemak af te gaan.

Bakchic x Sofia

© Bakchic x Sofia

Met een groot respect voor ambacht, traditie en de verhalen die erachter schuil gaan zorgen ze voor een verfrissende en geniale mix and match. Vele zaken die op de achtergrond waren geraakt worden op een unieke wijze opnieuw gepresenteerd. We zien varsity-jackets met Arabische letters erop geborduurd, berber wollen rokken gedragen met een simpel shirt à la Paris chic. Handgemaakte kettingen met parels, unieke stenen en gouddraad geïnspireerd op wat de Marokkaanse bruid draagt op haar bruiloft. Klassieke kledingstukken zoals een Chanel LBD die worden gedragen in combinatie met jasjes in zelliezj print. Clutches waarop de welbekende Fassi print is geborduurd, en zo kan ik eindeloos doorgaan. Een puur en intens genot om naar te kijken en door geïnspireerd te raken.

De Marokkaanse moderevolutie, die nog steeds voortduurt, doet je smachten naar meer. Het succes erachter is dat het de pure mystiek en romantiek bevat die zo kenmerkend is voor het land. En toch heb ik het gevoel dat dit pas het begin is van iets groots. De klassieke dominante modesteden hebben er namelijk stevige concurrenten bijgekregen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de barrière en het huidige denken doorbroken worden en een van Marokko’s steden, zoals Casablanca of Marrakech, officieel tot één van de fashion capitals gaat behoren. In de tussentijd kun je ofwel direct een vliegticket boeken naar een van die steden en genieten van de concept stores waar het werk van de eerder genoemde pioniers van deze revolutie verkocht wordt, ofwel hen volgen via social media. Eén ding is zeker, je beeld over de Marokkaanse fashion scene zal hierna nooit meer hetzelfde zijn.

Comments

Geef een reactie