Amazigh stenen vertellen verhalen

Stonesstories6

Het zal voor designer Fatima Essahsah altijd een onvergetelijke reis blijven; de reis naar Marrakech in mei 2013. De reis die geheel in het teken stond van de productie van haar eerste collectie van de sieradenlijn STONES STORIES. De ontwerpen zijn geïnspireerd door de huidige trends, maar de authenticiteit van de verhalen die traditionele sieraden uit de (Berberse) cultuur ons vertellen is behouden. Dat maakt STONES STORIES meer dan een sieradenlijn. Elk sieraad is uniek en vertelt een verhaal dat krachtig is als steen.

Stonesstories4

STONES STORIES biedt een assortiment kettingen, armbanden, hoofdversieringen en kledingsieraden aan. Deze hebben in de Amazighcultuur een symbolische en een mythische betekenis gehad. Vaak werden de sieraden gedragen als amuletten om boze geesten en invloeden af te weren.

Sieraden spelen een grote rol in de identiteitsexpressie van de Imazighen (Berbers), met name die van de vrouw. In de sieraden van STONES STORIES worden overwegend (half-)edelstenen en lapis lazuli verwerkt. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van schelpen en oud-zilveren munten.

Stonesstories2

Fatima is inmiddels terug van haar tweede reis om de productie van haar tweede collectie te beginnen.

Benieuwd naar deze collectie? In het najaar is een deel van haar collectie te koop bij podiumwinkel TOON (westergasfabriekterrein, Amsterdam) en voor 2015 staan er een modeshow en een installatie op de planning. Vanaf oktober 2015 zal haar collectie ook te bezichtigen zijn in het Tropenmuseum.

Op de hoogte blijven en ook geïnteresseerd in de eerste collectie ‘HABIBA’? Volg de Facebook-pagina van STONES STORIES.

Een webshop wordt dit najaar gelanceerd op www.stonesstories.com.

Stonesstories6 Stonesstories5

Ontwerpen/styling: Fatima Essahsah
Fotograaf: Daisy van Knotsenburg
Make-up artiest: Hanan Essahsah
Model: Nina de Koning

© Fatima Essahsah

Meer willen weten over Berberse juwelen? Klik hier.

Comments

This post is also available in: English