Workshops tijdens het Amazigh Festival op 21 en 22 februari

© Henna Art by the Hand of Fatima
© Henna Art by the Hand of Fatima

Tijdens het Amazigh Festival zet De Roma het rijke cultureel erfgoed van de Amazighen (Berbers) in de kijker. Naast concerten van oa Idir en Flamenco Amazigh, literatuur, film en meer zijn er ook diverse workshops. al.arte organiseert twee workshops: vertelsessie Izran en Berberse tatoeages.

Vertelsessie Izran – Zaterdag 21 februari om 17u30

Izran zijn liederen die door vrouwen in het Rif vaak werden gerijmd en gezongen tijdens hun werkzaamheden op het veld en tijdens het kneden van brood, malen van amandelen of olijven, … Vrouwen zagen dit als een manier om hun emoties te vertalen voor zichzelf en voor anderen. De thema’s die in de liedjes aan bod komen gaan voornamelijk over relaties, zorgen en liefde.

De workshop wordt gegeven door de Marokkaanse-Brusselse zangeres Fatoum. Tussen Brussel en de Middellandse Zee zingt Fatoum de harmonieën uit de orale traditie van haar cultuur zowel in het Frans als in het Tamazight (Berbertaal).

Workshop: Frans/Berbers gesproken met Nederlandse tolk

Workshop Berberse tatoeages – Zondag 22 februari om 17u30

© Henna Art by the Hand of Fatima

© Henna Art by the Hand of Fatima

De gezichtstatoeages van Berbervrouwen is een eeuwenoud gebruik en heeft vele functies. Traditionele oudere Berbervrouwen uit Marokko dragen vaak tatoeages in het gezicht, met name op de kin en op het voorhoofd. In de Berberse traditie dienen deze tatoeages (teggest) als bescherming tegen negatieve invloeden en verborgen krachten, zoals bijvoorbeeld het boze oog. Het tatoeëren doen de vrouwen zelf en van oudsher worden de gebruiken van moeder op dochter doorgegeven.

Tijdens de workshop ontdek je verschillende Berberse tatoeages en hun betekenis. De henna-artieste van Hand of Fatima, Fatima Oulad Thami vertelt je daar meer over en je mag zelf ook aan de slag met henna.

Wil je één van de workshops volgen of beide workshops, schrijf je dan hier in!

Doorlopend zijn er lekkere hapjes en muntthee te verkrijgen en na de workshops harira (maaltijdsoep) met brood. Het aantal plaatsen bij de workshops is beperkt, dus schrijf zeker op voorhand apart in om zeker te zijn van je plaats.

De workshop is enkel toegankelijk voor mensen die een dagticket hebben.

Comments

Geef een reactie