Maak kennis met Berberse cultuur op het Amazigh Festival

Amazigh festival

Op 21 en 22 februari zal het eerste Amazigh Festival in Antwerpen plaatsvinden in De Roma. Het Amazigh Festival zet het rijke cultureel erfgoed van de Amazighen (Berbers) in de kijker. Naast het hoofdprogramma, met optredens van publiekstrekkers Idir en Flamenco Amazigh, is er ook een uitgebreid randprogramma met workshops, lezingen, vertelsessies en film.

Kennismaking met Berberse cultuur

In Antwerpen en in andere grootsteden in België is de Marokkaanse gemeenschap niet meer weg te denken. Een aanzienlijk deel van deze groep behoort tot de Amazigh-gemeenschap. Het Amazigh festival is een opportuniteit om de Berberse diaspora te laten verdiepen in de cultuur van hun ouders/en of grootouders. Anderzijds is het festival een laagdrempelig en ongedwongen event voor autochtone bezoekers om kennis te maken met de cultuur van een gemeenschap waar ze minder over weten.

De Amazighen hebben als de eerste bewoners van Noord-Afrika, de historische basis gelegd voor de cultuur en identiteit van deze streek. De laatste jaren kent de Amazigh-identiteit een sterke heropleving. Zowel jonge Amazighen in de Maghreb-landen, als de diaspora in België en Nederland gaan actief op zoek naar de geschiedenis van hun ouders en grootouders. Het Amazigh festival geeft hen de kans om de muziek, literatuur, kunst en film van de Amazighen te ontdekken. Het festival vindt niet geheel toevallig plaats op 21 en 22 februari. Met deze symbolische datum verwijzen we naar de 20-februari beweging, een brede sociaal-politieke beweging waarin de strijd en erkenning voor de Berberse identiteit een belangrijk onderdeel vormt.

al.arte.magazine zal zelf twee workshops verzorgen: op zaterdag 21 februari vertelsessie Izran en op zondag 22 februari workshop Berberse tatoeages.

Amazigh festivalProgramma

Zaterdag 21 februari

·         Flamenco Amazigh: De groep Flamenco Amazigh combineert Berberse Izran en traditionele flamenco.
·         workshop Tifinagh (Berbers schrift)
·         workshop Adjun (traditioneel slaginstrument)
·         muzikale lezing ‘De taal van Berbers kent geen woord voor grenzen’ (Abdelkader Zahnoun & Jokke Schreurs)
·         vertelsessie Izran (gezongen poëzie uit de Rif, door al.arte.magazine)
·         AmazhiNg Party met Dj Nez

Zondag 22 februari

·         Concert Idir: De Berbers-Algerijnse zanger Idir werd wereldberoemd door het wonderschone ‘A Vava Inouva’. Idir is tot op vandaag een geëngageerde zanger die zich het lot van de Imazighen aantrekt. Voor zijn strijd voor culturele soevereiniteit wordt de Algerijnse zanger op de handen gedragen door de Imazigen in Algerije en Marokko.
·         workshop Berberse tatoeages (door al.arte.magazine).
·         leessessie Kahina (schrijfster Abbie Boutkabout brengt een ode aan de Amazigh-koningin Kahina)
·         documentaire Rif 1958-59 – Briser le Silence. Een docu over de hevige repressie in de de Rif-provincies in 1958-59. Met achteraf een nabespreking met de filmmaker en journalist Yassine El Channouf.
Info volledig programma hier. En meld je aan via facebook hier.

 

Amazigh festival
zaterdag 21 februari, 15u00 – 24:00
zondag 22 februari , 15u00 – 21:00

Tickets via www.deroma.be of bel naar + 03 292 97 40

Ook te verkrijgen aan de ticketbalie:

Turnhoutsebaan 327
2140 Borgerhout

Comments

Geef een reactie