Younes Duret, design tussen Oost en West

 

Casablanca is zijn geboortestad. Arcachon, de stad waar hij zijn jeugd doorbracht. Parijs, waar hij aan L’ENSCI-Les Ateliers (École nationale supérieure de création industrielle) afstudeerde als industrieel vormgever. Marrakech, de stad waar hij in 2006 zijn internationale ontwerpbureau Younes Duret Design oprichtte. Younes Duret, zoon van een Marokkaanse moeder en een Franse vader, groeide op in twee culturen en dat is wat hem inspireerde als designer.

Mijn ambitie is een verbinding te scheppen tussen Westerse en Arabische vormgeving.

Met veel humor en liefde creëert Younes een naadloze harmonie tussen deze twee werelden. Hij wordt gezien als een visionair, die talloze onderscheidingen heeft gewonnen voor zijn ontwerpen. De dualiteit in zijn objecten gebruikt de designer als een medium om vooroordelen te overstijgen.

Younes innoveert terwijl hij de Marokkaanse identiteit bewaart. Zo integreert hij zijn liefde voor ambacht en traditie in modern design. Zijn internationale creaties zijn niet alleen esthetisch maar tegelijkertijd ook duurzaam, functioneel en ergonomisch.

In 2011 werkte Sergio Rossi, de Italiaanse schoenenontwerper, samen met Younes Duret Design aan het interieur van zijn nieuwe shop Men’s Footwear in Casablanca. Younes gebruikt hiervoor de geometrische patronen van zellige (zellige [zelliezj] is een traditionele Marokkaanse kunstvorm in mozaïek).

Atlas is een divan geïnspireerd op de vormen van het imposante, massieve Atlasgebergte in Marokko.

Zelli & MiniZelli hebben de vorm van de grafische structuur van zellige. Deze is samengesteld uit acht identieke modules die bij elkaar passen en kunnen gebruikt worden als boekenkast of als wandkast.

Pouf, deze stoel is gebaseerd op de traditionele Marokkaanse poef, die je in alle Marokkaanse souks terugvindt.

Ook in de keuken werkt Younes aan vernieuwing. Met de eTagine tilt hij de traditionele Marokkaanse tagine naar een hoger niveau. De Zellifood is een bord in zellige-vorm om hapjes op een oriëntaalse manier op te presenteren.

Meer informatie en méér van zijn design vind je op zijn website: younesdesign.com

Foto’s: Younes Duret Design

Comments