Q&A met grafisch ontwerper Yusef Alahmad

Yusuf

Yusuf Alahmad

Ik volg Yusef Alahmad nu een tijdje en ik vind zijn verfrissende kunstwerken geweldig, en zijn verbluffende gebruik van gemengde kleuren, patronen en illustraties met een Arabisch of islamitisch element. Er zijn steeds meer jonge Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse kunstenaars die hun culturele erfgoed en hun godsdienst met een moderne draai in hun kunst verwerken. Maar wie is Yusef Alahmad? Yusef Alahmad is een 29-jarige ontwerper afkomstig uit Al Khobar in Saoedi-Arabië, die momenteel in San Francisco woont. Alahmad is een freelance grafisch ontwerper en illustrator, en studeert grafische vormgeving aan de Academy of Art University aldaar. Een Q&A met de jonge grafische ontwerper. 

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben opgegroeid in Al Khobar in Saoedi-Arabië. Ik heb mijn Bachelor of Fine Arts in grafische vormgeving en schone kunsten gehaald aan de Arlington, Virginia in de VS. Daarna verhuisde ik naar San Francisco om daar een Master te halen in grafische vormgeving aan de Academy of Art University. Op het moment ben ik een parttime student en fulltime freelancer.”

 Aan welke projecten werk je op het moment?

“Ik ben bezig met verschillende projecten: een illustratie ter promotie van de lancering van Alef Magazine. Een productlijn voor Papermoon World en Charisma in Saoedi-Arabië. Het lanceren van een T-shirtlijn en online winkel. Het illustreren van een kinderboek. En het schrijven en illustreren van een Arabische strip voor volwassenen.”

Waardoor word je geïnspireerd?

“Ik word geïnspireerd door heel wat. Dromen, jeugdherinneringen, vreemde mensen, plaatsen, muziek, cultuur, natuur, films, fotografie, mode, architectuur, geuren, kleuren en emoties.”

Yusuf Alahmad

Yusuf Alahmad

Is er een facet van kunst waar je het liefst mee werkt? Waarom?

“Ik houd ervan met mijn handen te werken, en traditionele media te mengen met digitale. Ik houd ook van het proces van het kiezen van kleuren nadat de basis van een illustratie af is, omdat het iets is wat me komt aanwaaien. Ik hoef er niet over na te denken en te plannen; ik kies gewoon wat goed aanvoelt.”

Wat was er eerst, je verlangen kunstenaar te zijn, of je kennis van de materialen waarmee je werkt?

“Ik geloof dat dat verlangen er eerst was. Materialen zijn altijd secundair, naar mijn mening. Ik was een tamelijk rustig kind toen ik opgroeide, maar mijn hoofd ontplofte voortdurend en stilletjes van ideeën en gevoelens. Die drukte ik uit met welk materiaal ik ook maar voor handen had. Hoe meer ik experimenteerde, hoe beter en vertrouwder ik raakte met die materialen.”

Wat wil je in het algemeen met je werk vertellen?

“Ik wil graag een gevoel van verwondering en nieuwsgierigheid uitdrukken. Ik houd ervan om mijn versie van de wereld te laten zien, en hoe ik die ervaar.”

Yusuf Alahmad

Yusuf Alahmad

Je werk draait voornamelijk om Arabische typografie. Waarom?

“Als grafisch vormgever ben ik natuurlijk geobsedeerd door typografie. En de Arabische lettervorm in het bijzonder is zo mooi en vloeiend.”

Je werk is vol kleur. Wat wil je uitdrukken met dat kleurgebruik?

“Kleur heeft het vermogen bepaalde emoties onmiddellijk over te brengen. Het negeert logica en legt direct contact met je emoties. Ik heb me altijd al aangetrokken gevoeld tot heldere en vrolijke kleuren, dus ik probeer me te omringen met wat me vrolijk maakt.”

In sommige van je werken zitten elementen van islamitische kunst. Wat is jouw band met islamitische kunst?

“Islamitische kunst is een deel van mijn cultuur en identiteit. Toen ik opgroeide was ik er zo aan gewend deze elementen in een speciale stijl te zien afgebeeld. Wat ik nu doe is mijn verleden vermengen met mijn heden.”

Yusuf Alahmad

Yusuf Alahmad

Je hebt een serie gemaakt over de Saoedische vrouw in een actieve rol. Wat is je boodschap met deze werken?

“Ik steun gelijkheid en onafhankelijkheid. Ik moedig mensen aan om hun keuzes en meningen te baseren op logica en gezond verstand, eerder dan gedateerd cultureel en sociaal conformisme.”

Hoe reageren Saoedi’s op je werk?

“Tot nu toe zijn de reacties in overgrote meerderheid positief. Ik heb ook mails en boodschappen gekregen van mensen in de hele Golfregio, wat echt fantastisch is. Ik kan niet zeggen hoe gelukkig dat me maakt.”

Hoe gaat het momenteel met de kunstwereld in Saoedi-Arabië?

“Die is zeker vooruitgegaan de laatste paar jaar. Steeds meer Saoedi’s waarderen tegenwoordig kunst en vormgeving. Het is sociaal aanvaardbaarder geworden, over het algemeen. Veel Saoedi’s komen op en maken naam, in eigen land en het buitenland, op alle gebieden van vormgeving. Het is een opwindende tijd en ik vind het heel spannend deel uit te maken van deze groeiende beweging.”

Yusuf Alahmad

Wat doe je om je grenzen te verleggen in je werk?

“Ik ben voortdurend bezig om mijn visuele vocabulaire uit te breiden door nieuwe dingen te ervaren en open te staan voor de wereld om me heen. Ik houd er ook van te experimenteren en nieuwe technieken en materialen te vinden om te gebruiken. Je vervalt al snel in de zelfde patronen en uitgekauwde ideeën wanneer het allemaal te gemakkelijk wordt.”

Wat zijn je doelen als kunstenaar?

“Als kunstenaar wil ik scheppen, uitdrukken en inspireren.”

Is er een bepaald kunstwerk waar je het meest trots op bent, en zo ja, waarom?

“Niet speciaal. Elk werk vertegenwoordigt een andere emotionele ervaring en stadium in mijn leven. Als ik nu naar mijn oude werk kijk is het net of ik een oud fotoalbum of tijdschrift doorblader. Ik krijg flashbacks van hoe ik me toen voelde en wat er met mij gebeurde. Natuurlijk zie ik mijn recente werk als meer verfijnd en verder ontwikkeld vergeleken met een paar jaar geleden, maar dat maakt het niet meer of minder waard, voor mij.”

Yusuf Alahmad

Hoe weet je wanneer een werk af is?

“Ik probeer te stoppen zodra het stuk zo dicht mogelijk is bij wat ik voor ogen had toen ik begon. Bij andere gelegenheden, wanneer ik geen plan vooraf heb, vertrouw ik op mijn intuïtie. Als ik niet zeker ben van mijn zaak leg ik het weg en kom ik een dag of twee later terug met een verse blik. Het feit dat ik een grafisch ontwerper ben hielp ook, het dwong me om echt over elk element dat ik gebruik na te denken zodat ik een werk niet te vol prop.”

Hoe ziet je toekomst eruit?

“In de toekomst wil ik mijn werk graag uitbreiden tot meubilair, huishoudelijke objecten, diverse kledingstukken en accessoires. Ik ben ook van plan een aantal Arabische lettertypes te ontwikkelen en een bewustwordingscampagne te lanceren in Saoedi-Arabië over intellectueel eigendomsrecht.”

Yusef Alahmad volgen?

Website
Instagram
Tumblr

Beelden © Yusef Alahmad

Vertaald door Mark Eijkman

Comments

This post is also available in: English