Belgische label creëert innoverende Arabische design

Les Cheb - © Cheb Fusion
Les Cheb - © Cheb Fusion

Steeds meer ontwerpers uit het Midden-Oosten nemen de uitdaging aan om ultramodern design te verenigen met een Arabisch look. De stijl van het samenvoegen van Arabische kenmerken met hedendaagse esthetiek wint terrein in de designwereld. Toch ontdekte Gilles Wynant, de oprichter van Chebfusion.com, een gebrek aan hedendaags ‘Arabisch’ meubilair op de Europese markt. Met Chebfusion.com brengt hij sinds 2014 een strakke collectie uit en zorgt voor een  samenspel van ‘arabesk’ en westers design.

Gilles, jij bent de oprichter van Chebfusion.com. Wat is je achtergrond?

Gilles Wynant, founder Cheb Fusion

Gilles Wynant, oprichter Cheb Fusion

Ik ben geboren en getogen in Kortrijk. Opgegroeid in een gezin van zelfstandigen. Mijn ouders hadden 25 jaar lang een keuken- en interieurzaak, maar hebben hem kort geleden verkocht. Ikzelf werk er ondertussen 8 jaar, en combineer de job met Cheb Fusion. Ik heb een diploma sociaal cultureel werk, behaald in 2006 aan de hogeschool Gent. Na de studies ben ik onmiddellijk beginnen werken in de zaak van mijn ouders. De liefde en passie voor design en interieur is van toen af aan enkel en alleen maar gegroeid. Een mengeling van creativiteit, gedrevenheid en ambitie heeft er voor gezorgd dat ik in 2014 Cheb Fusion heb opgericht. Ondertussen hebben we een leuke gevarieerde collectie, en er zitten nog meer aantrekkelijke projecten in de lift.

Wat inspireert je of heeft je geïnspireerd om Arabische meubels te ontwerpen?

Aan inspiratiebronnen geen gebrek. Vooreerst zijn er de roots van mijn echtgenote Mina, zij is van Marokkaanse origine. Onze mixed love relatie is misschien wel de grootste aanleiding geweest om te starten met Cheb Fusion. We zijn getrouwd in Marrakech, en reizen er geregeld naar toe. De verborgen riads met hun magische interieurs en prachtige decors zijn uiteraard een vorm van inspiratie. Ik heb enorm veel bewondering voor Marokkaanse ambachten als sculpteren, graveren, borduurwerk, ijzersmeedwerk, … Iets waar ze terecht heel fier op zijn.

Maar in feite is het idee er gekomen doordat we zochten naar meubelen voor ons nieuw huis. Mina en ik wilden ergens een Arabisch accent in ons interieur, maar tegelijk niet te overheersend. Het werd snel duidelijk dat er geen tot heel weinig aanbod te vinden is in België en zelfs Europa. Een eigen ontwerp leek me de beste optie. Ondertussen zijn we enkele stappen verder.

Door veel te reizen in de MENA regio hebben we vanzelfsprekend een enorme bagage aan inspiratie opgedaan. Cairo, Doebai, Istanboel, Marrakech, … het zijn steden met elk hun specifiek karakter, maar op gebied van design zien we een gelijklopende trend. Het potentieel aan talenten is enorm en dus waait er een frisse wind zowel wat architectuur betreft, als interieurarchitectuur, meubelontwerpen, enz.

cf_feb15_II_8

Nichenn, “the luminous bookshelf” – © Cheb Fusion

De collectie heeft een ‘Arabische’ look, maar is tegelijkertijd ook minimalistisch en innoverend. Kan je meer vertellen over de collectie? 

Mijn achtergrond bij Wynant heeft duidelijk een aandeel in de vormgeving van de huidige Cheb Fusioncollectie. Net als mijn vader heb ik een voorkeur voor moderne interieurs. Wij zien het liever strak en puur (zonder veel tralala), maar er moet tegelijk nog altijd ruimte voor gezelligheid zijn. Uw interieur is uw thuis, en daar moet je je toch goed en comfortabel voelen.

Onze collectie is een mix van meubelen en accessoires, met steeds dezelfde invalshoek. We starten vanuit een modern ontwerp en trachten die te combineren met een Arabische toets. Het moderne moet primeren, maar de Arabische aanvulling zorgt voor de extra dimensie en maakt het product compleet en uniek. Door telkens opnieuw diezelfde ingrediënten samen te smelten, krijgt de collectie een leuk en innovatief karakter.

We focussen ons op klein meubilair, en vullen dat aan met leuke decoratieve accessoires. Gaande van een bijzettafel en salontafel, tot een lichtarmatuur en een deurgreep. We zijn volop bezig met nieuwe prototypes, waardoor er eind juni 2 tot 3 nieuwe producten de collectie zullen vervolledigen.

Naast dit alles willen we ook Arab design promoten en verspreiden bij het grote publiek. Daarom ontwikkelen we toegankelijke items die tijdloos zijn, en waar je niet echt een label kan op plakken. Het zijn geen conceptuele objecten, maar betaalbare producten die onmiddellijk een meerwaarde brengen in een interieur. Design heeft altijd de indruk duur te zijn, maar doordat de klant ook rechtstreeks bij ons kan kopen, wordt het een pak voordeliger.

Wat maakt het een East-meets-West verhaal?

In onze ontwerpen vind je vooral strakke Arabische ornamenten en patronen terug. We gebruiken graag bepaalde vormen die uit de Moorse en Arabische cultuur komen. Zoals bijvoorbeeld de typische deuromlijsting in het ontwerp van de Cheb High & Low. (deze deuromlijsting kan je trouwens terugvinden in de F van ons logo). Bepaalde klassieke ambachten proberen we ook toe te passen, maar dan met moderne en hedendaagse technieken, zoals een lasermachine die de patronen in de Kech salontafels graveert.

Ik zie het trouwens eerder als een West-meets-East verhaal. Door onze specifieke invalshoek laten we namelijk de mensen hier kennis maken met een nieuwe wereld, en brengen we een stukje East naar het westen. Sommigen vinden het maar niets, anderen vinden het een verrassende en boeiende combinatie.

cheb-fusion-13

Kech – © Cheb Fusion

Hoe kwam je op de naam ‘Chebfusion’? 

Fusion spreekt uiteraard voor zich. Het omschrijft in één woord wat ons design inhoudt en wat de achterliggende visie is. Fusion staat dus voor de denkbeeldige samensmelting van twee werelden, met als eindresultaat onze collectie.

Cheb komt voort uit de titel die veel Raï-artiesten vroeger gebruikten. Cheb betekent eigenlijk jongeman, en op die manier konden de artiesten zich onderscheiden van diegene die traditionelere songs maakten. De bekendste onder hen zullen wellicht (Cheb) Khaled en Cheb Mami zijn. Ik vond het toepasselijk om te gebruiken, aangezien wij ook afwijken van de huidige designstijlen en een vernieuwend concept brengen.

Tevens is mijn bijnaam in de vriendenkring ‘Cheb’, waardoor er automatisch ook een persoonlijke gevoelswaarde aan vast hangt. (lach)

Waar wordt de collectie gemaakt en hoe?

Al onze producten worden op dit ogenblik in België gemaakt. Kwaliteit en afwerking staan hierin centraal. We werken enkel met betrouwbare leveranciers die zowel kleine als grote volumes aankunnen. Het label made in Belgium hangen we met trots aan onze producten.

Wat is de profiel van de Chebfusion-klant? Of wie wil je bereiken met je ontwerpen?

Ons klantenbestand bestaat uit een mix van particulieren, architecten en interieurarchitecten, horeca-uitbaters en projectcoördinators.

De eindgebruiker is iemand die oog heeft voor design, en die heel simpelweg op zoek is naar iets vernieuwend, hip en modern. Onze “Fusion” filosofie vindt de klant aantrekkelijk, en het creëert in zijn interieur een leuke meerwaarde. Dat kan perfect in een woonkamer zijn, maar evengoed in een loungebar of hotelkamer.

Men stelt me vaak de vraag of onze klanten allemaal roots hebben in Noord-Afrika of het Midden-Oosten. Wel het doet plezier te vertellen dat dit niet zo is, anders waren we met Cheb Fusion niet in onze opzet geslaagd, vind ik. Namelijk een brug bouwen tussen twee (design)werelden en dus effectief ook beide kanten prikkelen.

cf_feb15_II_18

Nichenn carré – © Cheb Fusion

Wie zijn jouw favoriete ontwerpers uit de Arabische wereld? En waarom? 

Product designer Younes Duret vind ik heel boeiend te volgen, net als Nada Debs. Beiden zijn ondertussen gevestigde waarden in de MENA regio en hebben elk hun specifieke stijl. Ze hebben als eerste het pad bereden en zo een signaal gegeven dat ook de Arabische wereld in beweging is. Ik heb er veel bewondering voor, vooral omdat we ergens dezelfde filosofie hanteren.

Ook Karim Rachid is een internationale naam op gebied van design. Ik vergelijk hem met Philippe Starck, want hij heeft net zo’n indrukwekkend palmares. Hij is misschien minder actief in de Arabische wereld, toch is hij er voor velen een voorbeeld.

Op gebied van architectuur is Zaha Hadid letterlijk een fenomeen. Zij bouwde een imperium uit, en staat in voor de meest prestigieuze bouwprojecten over de hele wereld. Haar lijnenspel is futuristisch en gewoonweg buitenaards. Ze is een symbool geworden voor de Arabische wereld.

 Je hebt een winkel in Kortrijk en nu ook in Marrakech. En er komt een online winkel in herfst 2015. Wat zijn je verdere toekomstplannen? 

De ontwikkeling van drie nieuwe producten staat bovenaan het lijstje. Een kleine previewshot kan je trouwens al zien op onze website. Als alles goed gaat, hebben we er in juni zeker twee producten bij: een decoratieve lichtarmatuur die het broertje zal worden van de Nichenn. En een Arab wallpaper voor binnenhuisinrichting, gebaseerd op authentieke Marokkaanse tegeltjes.

In de herfst van 2015 zal onze webshop klaar zijn. Perfect op maat van Cheb Fusion en ideaal om particulieren te bereiken waar dan ook. Het is een serieuze investering voor een jonge onderneming maar we zijn er van overtuigd dat dit de toekomst is. Door ons te focussen op klein meubilair en decoratieve accessoires blijft het daarenboven toegankelijk om online te verkopen.

Op dit ogenblik zijn we verschillende pistes aan het bekijken om de projectmarkt nog beter en accurater te benaderen. Vermoedelijk zal dit in de vorm zijn van een beursdeelname. Kanshebbers zijn bijvoorbeeld Maison et Objet in Parijs en Hotel Show te Doebai (beiden in september 2015).

Heb je nog iets (leuks) toe te voegen?

Cheb Fusion zoekt nog een freelance tekenaar/tekenares om mee samen te werken. Het liefst zouden we een talentvol jong geweld willen aantrekken. Iemand die de MENA regio volgt en kent, die er eventueel roots heeft en die gefascineerd is door de Arabische wereld. Meer informatie hieromtrent kan verkregen worden via mail (info@chebfusion.com).

Ter afsluiting van dit aangenaam interview, deel ik nog trots mee dat Cheb Fusion er binnen 3 weken officieel een kleine mascotte bij heeft. Mina en ik verwachten namelijk ons eerste kindje. :)

 

Van harte gefeliciteerd van team al.arte! 

Comments

This post is also available in: English

Geef een reactie