Win een duoticket voor satirische film over racisme ‘Dear White People’

Dear White People
Dear White People

Vanaf 25 maart 2015 speelt de veelbesproken satirische film over racisme ‘Dear White People’ in de Belgische filmzalen. Maar dankzij al.arte.magazine mag je de film ook tijdens de avant-première in UGC Antwerpen beleven op 24 maart 2015. Lees hieronder hoe!

dearwhitepeopleNLDear White People ontleent zijn titel aan de gelijknamige radioshow uit de film, waarin de rebelse Sam White — kind van een witte vader en zwarte moeder — het gros van haar medestudenten op de kast jaagt. Zo vertelt ze hen: ‘Beste witte mensen. Het minimum aantal zwarte vrienden dat nodig is om niet racistisch te lijken is zojuist verhoogd naar… twee.’ En: ‘Beste witte mensen: stop met dansen.’ De film speelt zich af op een prestigieuze campus van de fictieve Ivy League Winchester University waar de gemoederen langzaam maar zeker verhit raken rondom een gepland ‘zwart’ Halloween feest, georganiseerd door witte studenten.

Geïnspireerd door zijn eigen ervaringen als een minderheid aan de overwegend blanke campus van de Chapman University in Californië begint debuterend regisseur Justin Simien (1981) in 2006 aan het scenario van Dear White People. Deze studieperiode betekent een enorm contrast, naar eigen zeggen zelfs een ware cultuurschok, ten opzichte van zijn ervaringen tijdens zijn middelbare schoolopleiding aan de High School for the Performing and Visual Arts in Houston waar hij gewend was aan gemengde sociale groepen. Hoewel hij aan de universiteit zelf niet te kampen heeft met flagrante discriminatie, en enkel goede herinneringen aan de filmschool overhoudt, krijgt hij wel te maken met stereotypering en vooroordelen. Volgens Simien waren sommige medestudenten nogal verward doordat hij niet op een bepaalde manier sprak, dat hij niet aan bepaalde sporten deelnam en benoemden hem vervolgens als ‘slechts technisch zwart’.

RIL_Dear-White-People1

Vanuit die optiek groeit zijn aspiratie om met de film licht te werpen op hoe het werkelijk is om als individu louter beoordeeld te worden op basis van je huidskleur, en niet zozeer om een racistisch debat op gang te brengen. Zo zegt hij: “My film isn’t about ‘white racism’ or racism at all. My film is about identity. It’s about the difference between how the mass culture responds to a person because of their race and who that person understands themselves to truly be. All explored through the microcosm of a success-oriented Ivy League college.” Met de film heeft hij in elk geval ook zeker niet de intentie een aanklacht neer te zetten op de blanke meerderheid.

De Amerikaanse actrice Tessa Thompson  speelt de hoofdrol van de studente Sam White, die met het gelijknamige radioschoolprogramma hilarische racistische stereotyperingen uit de doeken doet. Thompson is eveneens te zien zijn in het historisch drama Selma (2014) over Martin Luther King. Dear White People is vooral ook een universeel verhaal over de adolescente worsteling met identiteit. Zo bevestigt Thompson: “I think it’s a movie about identity versus yourself and I think we’re in a time where we’re pretty identity obsessed. We live in sort of the age of the selfie where were constantly trying to project images of ourselves and an idea of who we are to other people, and sometimes I think that that can distract us from having an honest conversation with ourselves about who we are. I just hope it starts conversations with friends and families and enemies. Get together and talk about what the movie brought up for them.”

Dear White People werd gefinancieerd door een grote crowdfunding campagne op Indiegogo met de intentie om 25.000 dollar op te strijken. Maar dankzij een enorme nationale aandacht op Twitter en Facebook wordt zijn doel overtroffen en kan Simien pakweg 40,000 dollar collecteren om de film te draaien. Dear White People won onder andere de Special Jury Prize op Sundance 2014 en de prijs voor beste film op het San Francisco International Film Festival.

 Regie: Justin Simien
Cast: Tyler James Williams, Tessa Thompson, Brandon P. Bell, Teyonah Parris, Kyle Gallner

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en win een duoticket voor de avant-première Dear White People!

Dit is een film die je moet zien. Wil je er ook bij zijn? Dat kan, schrijf je in op onze nieuwsbrief en win een van de vele duotickets voor de avant-première op dinsdag 24 maart 2015 UGC Antwerpen om 19u30 (inloop vanaf 19 uur al.arte.gastenlijst). Ben je al abonnee? Stuur dan een e-mail naar wedstrijd@alartemag.com. Deelnemen kan tot 20 maart 2015. De winnaars worden per e-mail verwittigd.

Schrijf je hier in op de al.arte.nieuwsbrief:

Comments

Geef een reactie