Vandaag in wereldpremière: Baghdad Messi van revelatie Sahim Omar Kalifa

 

Dit jaar vindt het Internationaal Kortfilmfestival Leuven plaats van 1 tot 8 december. Het festival is toe aan haar 18de editie en heeft opnieuw een veelbelovende selectie gemaakt uit kortfilms van over de hele wereld. Ook 20 nieuwe Vlaamse kortfilms doen hun intrede op het festival. De jury van het IKL zal één film uitroepen tot winnaar van de Vlaamse Kortfilmcompetitie. Tussen de 20 titels die meedingen naar de eerste prijs in de Vlaamse competitie vinden we ‘Baghdad Messi’, de nieuwe kortfilm van regisseur Sahim Omar Kalifa.

Elke carrière begint met een droom

Sahim Omar Kalifa werd in 1980 geboren in het Irakese deel van Koerdistan. Hij wilde film studeren, maar wegens de afwezigheid van filmscholen in zijn geboorteland volgde hij een studie boekhouden. Op 21-jarige leeftijd verloor Sahim zijn beide broers, die vermoord werden door de Turkse geheime dienst. Daarop vluchtte hij naar België. Hij reisde een week mee in de laadbak van een truck richting Brussel, samen met zeven andere Koerden. Hij moest de tocht bijna met zijn leven bekopen. Het tekort aan voedsel en water, de vermoeidheid, en de stank van uitwerpselen maakten het een helse reis.

Eenmaal in België aangekomen, kon Sahim terecht bij familie die al langere tijd in het land woonde. Hij voelde nu niet meer de voortdurende dreiging van de Irakese en Turkse politie, zoals wel het geval was in zijn geboorteplaats Zakho. De tijd was rijp om zijn grote droom na te jagen. Sahim liet zich leiden door zijn grote interesse voor film en deed mee aan het toelatingsexamen voor de filmschool Sint-Lukas in Brussel. Het examen was een succes en hij mocht beginnen aan de opleiding Audiovisuele Kunsten.

De eerste stappen op weg naar succes

Zijn eerste kortfilm ‘Ava Res’ (‘Zwart Water’) was meteen een schot in de roos. De film won in 2006 de juryprijs op het Kurdish Film Festival van Melbourne. Sahim sloot zijn Master in de Film af met de kortfilm ‘Nan’ (‘Brood’). De film is een sociaal drama dat vertelt over een Iraanse familie die illegaal in Leuven verblijft.

Voor dit werk kreeg Sahim in 2008 op het Kortfilmfestival in Leuven een wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) ter waarde van € 60.000. Met dat bedrag trok hij twee jaar later naar Koerdistan om zijn volgende kortfilm op te nemen. De draaidagen in Koerdistan resulteerden in de film ‘Land of the Heroes’. Sahim baseerde zich op herinneringen uit zijn eigen kindertijd, waarin hij de oorlog tussen Irak en Iran bewust meemaakte. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Dileer en Zienee. Broer en zus brengen anno 1988 hun dagen door in Irak. Hun spelletjes verschillen niet veel van de gebeurtenissen in de gruwelijke buitenwereld. De oorlogsmentaliteit is al diep tot hen doorgedrongen. Waar is hun kinderlijke onschuld gebleven? De openingsscène toont Dileer in spidermankostuum. Hij besluipt stiekem een verdedigingslinie. Even lijkt het slecht af te lopen, maar dan prijst de soldaat hem voor zijn moed en durf. In de ogen van Zienee is Dileer een held.

Een prijzenkind

De première van ‘Land of the Heroes’ vond plaats in 2010, op het Kortfilmfestival van Leuven. Daarna reisde de film verder langs verschillende andere internationale festivals, waar hij een onmiskenbaar succes kende. Zo werd ‘Land of the Heroes’ geselecteerd voor de 61ste editie van de Berlinale, het grote filmfestival van Berlijn. Sahim Omar Kalifa sleepte er de juryprijs in de wacht. Ook op festivals in Zuid-Korea, Italië en Dubai werd ‘Land of the Heroes’ met veel lof onthaald. Onlangs nog, op 4 november, won de film zijn twintigste prijs op het internationaal filmfestival in Turkije. ‘Land of the Heroes’ is duidelijk uitgegroeid tot één van de meest succesvolle Vlaamse kortfilms uit de afgelopen jaren.

‘Baghdad Messi’ is het nieuwste werk van revelatie Sahim Omar Kalifa. De film gaat in wereldpremière op het Kortfilmfestival in Leuven dat vanaf vandaag plaatsvindt. Ook zal de kortfilm wedijveren op het Dubai International Film Festival (9-16 december 2012). Het verhaal speelt zich af in Irak in het jaar 2009. De hoofdrolspeler luistert naar de naam Hamoudi. Deze tienjarige jongen is een gepassioneerd voetballer, maar is één van zijn beide benen verloren. Net als zijn vrienden en de rest van de wereld kan hij niet wachten op de Champions League finale. Messi, de topspeler van FC Barcelona, en Ronaldo, de ster van Manchester United, nemen het tegen elkaar op. Maar net op de grote dag van de finale gaat de televisie kapot…

Er wordt bijzonder veel verwacht van deze kortfilm. Sahim Omar Kalifa neemt het in de Vlaamse Kortfilmcompetitie op tegen onder andere Toon Aerts, Gilles Coullier, Leni Huyghe en Raf Roossens. Het winnen van de juryprijs op het IKL kan een duwtje in de rug betekenen voor beginnende regisseurs, zoals het succesverhaal van ‘Land of the Heroes’ heeft aangetoond. Blijft de vraag of ‘Baghdad Messi’ het even goed zal doen, of misschien zelfs beter. Benieuwd naar deze nieuwe kortfilm van Sahim Omar Kalifa? Breng dan zeker een bezoekje aan Leuven tussen 1 en 8 december. ‘Baghdad Messi’ wordt op verschillende dagen en tijdstippen vertoond. Ook ‘Land of the Heroes’ staat op het programma. De winnaar van de juryprijs voor Beste Vlaamse Kortfilm 2012 wordt bekend gemaakt op de slotavond van het festival.

Trailer Baghdad Messi

Trailer Land of the Heroes


Foto’s: IKL & Sahim Omar Kalifa

 

Comments

This post is also available in: English