TIEN OM TE ZIEN: het Arab Camera Festival in Rotterdam

Theeb
Theeb

Voor de derde keer vindt volgend weekend het Arab Camera Festival plaats in Cinerama in Rotterdam. Voor 4 dagen, van 12 tot 15 november, keert de Arabische cinema terug naar de Lage Landen. In België bestaat er nog geen soortgelijk festival van de Arabische film, maar Rotterdam is slechts een half uurtje op de trein vanuit Antwerpen, dus er zijn zeker geen excuses om deze fantastische gelegenheid te missen. al.arte ging de voorbij jaren al enkele keren naar Rotterdam om van dit festival te genieten, en ook dit jaar zijn we van de partij. Hierbij een lijstje van de films waarvan wij vinden dat we ze niet mogen missen.

1.Theeb, Naji Abu Nawar, Jordanië – donderdag 12 november, 10u00

Het is 1916. De jonge Theeb leeft met zijn oudere broer Hussein in een tentenkamp in de woestijn van Jordanië. Op een dag vragen twee mannen uit het Engelse leger aan Hussein om hen te begeleiden op een gevaarlijke reis. Hussein stemt toe, en Theeb volgt hen stiekem. Na een gewelddadige overval is Theeb de enige die overleeft. Opeens is hij alleen in de woestijn, en moet hij zichzelf zien te redden… Deze film is een parel, een streling voor het oog. De fotografie en de artistieke afwerking is absoluut adembenemend. Een echte aanrader.

From A to B

From A to B

2. From A to B, Ali F. Mostafa, Verenigde Arabische Emiraten – donderdag 12 november, 19u45

Omar worstelt nog steeds met de dood van zijn beste vriend Hady, die vijf jaar voordien overleed. Hij besluit de roadtrip te maken waar zij altijd van gedroomd hebben: van Abu Dhabi naar Beiroet. Als buddy-movie brengt deze film het Midden-Oosten op humoristische wijze onder het voetlicht. Bovendien is het uitzonderlijk een film uit de Emiraten op Westerse schermen te zien. De film behoort tot een nieuwe tendens in de Arabische cinema, waarin westerse beeldtaal wordt gebruikt om een traditionele én verwesterde maatschappij te verbeelden.

The Emigrants

The Emigrants

3. The Emigrants, Mohamed Abdulaziz, Syrië – vrijdag 13 november, 19u30

In een kelder in een Europees land op oudejaarsavond hebben twee Syrische Immigranten een filosofisch gesprek. Een film die de contrasten toont tussen vrijheid van geest en de geografische beperkingen van vluchtelingen.

Amina

The Amina Profile

4. The Amina Profile, Sophie Deraspe, Canada/Syrië – vrijdag 13 november, 21u40

In deze intense documentaire volgen we Amina’s blog “Een lesbisch meisje in Damascus”. Hierin geeft ze een stem aan een gemarginaliseerde groep in het Midden-Oosten en spreekt ze zich uit over politiek, religie en seksualiteit. Ze trekt wereldwijde aandacht, maar als in Syrië in 2011 de revolutie uitbreekt, krijgt haar vriendin Sandra het bericht dat Amina ontvoerd is. De zoektocht naar Amina wordt wereldwijd gevolgd en lijkt een onoplosbaar mysterie.

73

73

5. Nr. 73, Rakesh Shahbaz, Irak – zaterdag 14 november 15u00

Geplaveid als hun pad ligt met genocides, massa-executies en slavernij, heeft de Islamitische Staat van Irak en Syrië talloze families van de Yezidi-minderheid in Koerdistan uiteen gedreven. We volgen een jonge man die terugkeert naar zijn belaagde geboortedorp om zijn bejaarde ouders te redden die zijn achtergelaten door de eerste stroom vluchtelingen.

Speed Sisters

Speed Sisters

6. Speed Sister, Amber Fares, Palestina – zaterdag 14 november, 16u55

In deze snelle documentaire zien we de ‘Speed Sisters’ uit de titel, het eerste autoraceteam in het Midden-Oosten dat enkel uit  vrouwen bestaat. Deze vijf vrouwen van de Westelijke Jordaanoever wisten zich een plaats te veroveren in het zanderige en door mannen gedomineerde Palestijnse autoracecircuit. Een verrassende, emanciperende film over moed en passie.

Madame Courage

Madame Courage

7. Madame Courage, Merzak Allouache, Algerije – zaterdag 14 november, 18u30

Omar, een eenzame tiener, is zakkenroller die in een sloppenwijk in de buitenwijken van Mostaganem in Algerije woont. Hij is verslaafd aan een populaire drug met de bijnaam “Madame Courage”, met euforische neveneffecten. Op een morgen, op weg naar de stad, ontmoeten zijn ogen die van Selma, zijn slachtoffer… en hij kan haar niet meer vergeten.

The Blinds' Band

The Blinds’ Band

8. The Blinds’ Band, Mohamed Mouftakir, Marokko, zaterdag 14 november, 20u30

In de beginjaren van het bewind van Hassan II is Houcine de leider van een populaire band. De band van mannelijke musici doen zich voor als blinden, zodat ze bij conservatieve Marokkaanse families thuis kunnen spelen op feestjes die voorbehouden zijn aan vrouwen. Dit is een film die een fantasierijk leven laat zien onder het bewind van een koning met dictatoriale neigingen.

Self Made

Self Made

9. Self Made, Shira Geffen , Israël – zaterdag 14 november, 20u15

Self Made vertelt het verhaal van twee vrouwen – een Israëlische en een Palestijnse – die gevangen zitten in hun eigen wereld. Na een misverstand op een checkpoint, leven ze plots het leven van de ander aan de andere kant van de grens. Deze conceptuele film verbeeldt het leven van sterke vrouwen en geeft een menselijk gezicht aan zowel de Israëlische als de Palestijnse kant van het conflict.

Struggle in the Valley

Struggle in the Valley

10. Struggle in the Valley, Youssef Chahine, Egypte, zondag 15 november, 17u15

Struggle in the Valley van de beroemde Egyptische regisseur Youssef Chahine is de eerste film met de wereldberoemde Omar Sharif. Hij leerde Faten Hamama, zijn toekomstige vrouw, kennen op de set. Sharif is Ahmed, een ingenieur wiens vader een grote, succesvolle boerderij bezit. Zijn concurrent is Taher Pasha, een rijke landeigenaar en concurrerende suikerrietproducent. Wanneer Ahmed en de dochter van de pasha, Amal, een relatie beginnen, ontstaat er een Romeo en Julia verhaal, met tragische gevolgen.

Volledige lijst van de films & progamma van het Arab Camera Festival hier.

Wolf Cinerama Rotterdam
Westblaak 18
3012 KL Rotterdam

Doe mee met onze wedstrijd en maak kans op een duoticket voor een film naar keuze!

Hoe heet het eerste autoraceteam in het Midden-Oosten dat enkel uit vrouwen bestaat?

Stuur je antwoord naar wedstrijd@alartemag.com vóór 11 november.

Succes!

Comments

Geef een reactie