Inspirerende monologen door en over moslima’s

Hijabi Monologen Nederland | © Afagh Morrowatian
Hijabi Monologen Nederland | © Afagh Morrowatian

‘Hijabi Monologues’ klinkt velen in de Lage Landen niet langer onbekend in de oren. Het concept, een geesteskind van Sahar Ishtiaque Ullah, werd voor het eerst op Amerikaanse planken gepresenteerd en gaat sindsdien de wereld rond. Het gaat erom binnen theater een ruimte te creëren voor de moslima’s die er hun persoonlijke ervaringen uitspreken en er hun verhalen delen, de stereotypen voorbij.

HMN-credit-Sander-StoepkerIn november en december 2014 wordt het project in Nederland uitgevoerd. Tien monologen, door en over Nederlandse islamitische vrouwen die in het dagelijkse leven een hijab (hoofddoek) dragen, bouwen op waargebeurde verhalen van drie generaties vrouwen met uiteenlopende culturele achtergronden. Alle verhalen spelen zich af in Nederland. Ze inspireren, raken, verbazen, motiveren, zetten aan tot denken, maken je aan het lachen, aan het huilen, en luchten op. ‘Hijabi Monologen Nederland‘ viert het vrouw zijn in al haar facetten, zonder schurende thema’s uit de weg te gaan. Zes bevlogen actrices nemen de toeschouwer voorafgaand, tijdens en na de voorstelling mee in hun eigen leefwereld in Nederland, en in die van anderen.

Deze verhalen zijn immers afkomstig van Nederlandse moslima’s uit de meest uiteenlopende windstreken. Ze werden opgetekend tijdens workshops in het najaar van 2014. Daarna werden ze met groot respect en liefde hertaald voor het theater, maar enkel met instemming van wie deze ervaringen beleefd had. Hierdoor blijft wat op het podium gebracht wordt authentiek. De band met Nederland, dat is de rode draad die doorheen alle getuigenissen loopt.

‘Hijabi Monologen Nederland’ is een productie van Stage-Z.
De Nederlandse cast bestaat uit zes aanstormende theatertalenten: Sanae Ben Abdelouahab, Fatiha El Khattabi, Souad Mokhtari, Muna Shirwa en Djamila Abdalla. Het Nederlandse artistieke team bestaat uit Rajae El Mouhandiz (zangeres, creatief producer), Elike Roovers (regisseur), Anouk Saleming (scriptwriter) en Morgana Machado Marques (theatervormgeving/visual artist).

De Hijabi Monologen-tournee trekt Nederland rond van 14 november tot en met 21 december 2014:
14 november première: Theater Zuidplein – Rotterdam
21 november: Schouwburg Deventer – Deventer
29 november: Theater De Vaillant – Den Haag
2 december: Theater de Purmaryn – Purmerend
4 december: Podium Mozaiek – Amsterdam
16 december: Schouwburg De Kring – Roosendaal
17 december: Raza/Schouwburg Utrecht – Utrecht
18 december: Theater de Lampegiet – Veenendaal
21 december: De Meervaart – Amsterdam

Wedstrijd!

Doe mee met onze wedstrijd en maak kans op een duoticket!

Over welk lid van het Nederlandse artistieke team achter Hijabi Monologen schreef al.arte in 2013 een artikel?

Stuur je antwoord naar wedstrijd@alartemag.be (deelnemen kan tot 12 november 2014)

Succes!

Comments

Geef een reactie