Sufi Night: een spirituele avond vol film, lezing, dans & concert

sufi-night

BOZAR en Moussem rollen tijdens de Sufi Night weer de rode loper uit voor de mystieke cultuur uit de islamitische wereld. Een spirituele avond vol film, lezing, dans en concert. Laat je betoveren of discussieer mee. 

Het soefisme kwam vooral tot bloei vanaf de 9de, 10de eeuw en bracht grote dichters als Rumi en Hafez voort. In de schoot van de diverse broederschappen die zich verspreidden van Azië tot Afrika en Andalusië ontstond een rijke spirituele muzikale traditie die tot op vandaag voortleeft. Voor deze ondertussen achtste editie van de Sufi Night stelden Moussem Nomadisch Kunstencentrum en BOZAR opnieuw een programma vol ontdekkingen samen.

Na de film Islam-Voix des femmes kan je het debat bijwonen tussen Cheikh Bentounès en Sylvain Peeters. Zij praten over de humanistische islam en vrijzinnigheid. We blijven in excellent gezelschap met Rayahzone, het dansensemble van de Belgisch-Tunesische broers Thabet. Ahmed Şahin strijkt met zijn stem zachtjes de plooien uit je ziel en leid je naar die andere, die hogere, mystieke wereld van de draaiende derwisjen. Tijdens Sufi Night ontdek je niet alleen de ander, maar ook een stukje van jezelf.

Programma:

15:00 Film “Islam – Voix de femmes” (Boualem Guéretli en Didier Bourg)

16:30  Lezingen: humanisme en islam in Europa & humanisme in het soefisme

18:00-19:00 pauze

19:00 Rayahzone met de Belgisch-Tunesische broers Ali en Hèdi Mehdi (dans)

Rayahzone is een poëtische clash tussen theater, dans en acrobatie op de bezwerende tonen van religieus geïnspireerde muziek. Op het podium staan de Belgisch-Tunesische broers Ali en Hèdi Thabet.

20:30 Ahmet Sahin (stem) , Özer Özel (tanbur) en Ali Tan (ney)

21:30 Sufi prayers in aanwezigheid van Cheikha Nûr Artiran (Istanboel) en Cheikh Khaled Bentounès (Tariqa Alawyia – Mostaganem, Algerije)

Film: Islam, voix de femmes

Het is een delicate kwestie om het statuut van de vrouw in de Koran in vraag te stellen. Al snel zwenkt een gedegen denkoefening af in de richting van stereotiepe beeldvorming en een intentieproces bij de vraagstelling over de huidige positie van de vrouw in de islamitische wereld. Dit weerhield filmmakers Boualem Guéretli en Didier Bourg er niet van om de film ‘Islam – voix de femmes ‘ (productie van de vzw AISA International) te maken. Met deze productie willen zij, onder meer, aantonen dat feministen, islamitische theologen, rationele denkers en aanhangers van het soefisme tot een constructieve dialoog kunnen komen, en dat er wellicht meer convergentie dan divergentie is in deze materie. Deze film heeft een hoog pedagogisch karakter.

Bozar
Henry Le Bœufzaal
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Zaterdag 31 oktober 2015
Vanaf 15h00

Meer info hier. Tickets hier.

Doe mee met onze wedstrijd en maak kans op een duoticket voor een spirituele avond in Bozar!

Wie zijn de grootste Soefi dichters?

Stuur je antwoord naar wedstrijd@alartemag.com vóór 30 oktober.

Succes!

Comments

Geef een reactie