Subliem presenteert LiterAIR: Dag van de Verworpeling

Subliem

 “… want als er niemand mee kijkt, telt enkel alleen de kleur die je van God mee krijgt
hun kleurenpalet bepaalt of je verdacht bent of niet.
Ik zie ze op vrijdagavond jagen op jonge Noord-Afrikanen in de Thalys
NATOS: Noord Afrikaanse Teringlijers Op Sportschoenen Opgeschoren kop en de Nikies
Vies…
Nederland werd in een paar weken tijd terug geslingerd naar de dagen van de slavernij, etnische selectie en zwarte Piet.
Niets is wat het lijkt, blijkt…
Maar ’t wordt tijd dat het beeld van het oh zo tolerante land wat klappen op zijn kaken krijgt en het schaamrood, want je begaat tegenwoordig al een halve misdaad als je met een kleurtje op straat loopt…”
© Khalid Amarkan

Subliem

Ze zijn jong, gedreven, getalenteerd en vol met passie. Samen vormen ze het unieke woordkunstplatform SUBLIEM. In plaats van aan te schuiven bij de welbekende Nederlandse talkshows zoals Pauw en Witeman, Nieuwsuur of RTL Late Night kiezen deze jongeren ervoor om op een unieke wijze hun stem te laten horen. Ze zetten hun liefde en passie voor de woordkunst in om te protesteren tegen etnische profilering. Het audiovisuele platform is een platform voor de woordkunst. In de breedste zin van het ‘woord’ woord; van proza tot kalligrafie, van spoken word tot graffiti. Waar podia stoppen gaan zij door in beeld, geluid en evenementen.

De leden van het woordkunstplatform SUBLIEM hebben 8 juni uitgeroepen tot de Dag van de Verworpeling. Precies een jaar geleden werd Mo ‘Gonzo’ Anouar Ethawri (medeoprichter Subliem) uit Rotterdam tijdens een wandeling met een vriend door de Haagse wijk Wateringseveld onterecht aangehouden en meermaals lastig gevallen door de politie. Reden hiervoor, zijn uiterlijk. Mo Anouar liet het er natuurlijk niet bij zitten en schreef een brief naar de burgemeester van Den Haag. Er volgde een hoop media-aandacht, een rapport van Amnesty International en een thema- avond tijdens Controle Alt Delete in de Melkweg in Amsterdam.

Subliem

“Als een dief in de nacht steelt ze je hoop.
Verdwenen dromen bedolven onder schroothoop van gebroken harten,
Die vragen om meer liefde dan zij geven kan.
Zij is van de gebroken vleugels. Speelt het liefst Mahler op zwart – witte tonen.
Tongen die Gesprekken verliezen met hun geliefden.
Verhalenvertellers en slangenbezweerders.
och ‘ arme , zij die de mythe kennen herkennen de razende wind met aanstormende kolken.
Kerkklokken en de muezzins die tot gebed oproepen.
Och ‘ arme zij die de mythe kennen.
Red uw druivenstronken.
En uw sinaasappelbomen
Houd u kippen rustig zodat de vossen ze niet bestormen.”
© Shida Khizou

Subliem

Geïnspireerd door de protestanten uit de 16e eeuw is er een jaar na de aanhouding een mars georganiseerd door de Haagse wijk. Subliem bracht een groepje jongeren met “een kleurtje” bij elkaar en gingen net als de protestanten op straat “prediken”. Het thema van de kleine doch indrukwekkende protestmars was etnische profilering. Een zeer gemêleerd kleurrijk gezelschap hield voordrachten op de symbolische punten waar Mo Anouar en zijn vriend zijn aangehouden en lastig zijn gevallen. Khalid Amakran, fotograaf, schrijver, spoken word artiest, en medeoprichter van Subliem uit Rotterdam. Khalid grijpt je gelijk met zijn woorden en raakt je daar waar je niet dacht geraakt te kunnen worden. Shida Khizou, een plaatje. Kopie van de prachtige Egyptische actrice Magda. Ze is een actrice, dichteres en spoken word artiest. Zaka is blogger van zijn eigen platform De Lachende Imam, waarin hij je kennis laat maken met alles wat positief en islamitisch is. Bnice, haar stem is één en al vrouwelijkheid. Zij is spoken word artiest, dichteres en tevens huisdichteres bij het Nederlandse radioprogramma Spoken op FunX Radio. En als laatste en zeker niet de allerminste de jonge van Palestijnse afkomst getalenteerde Stryder. Hij is een rapper, spoken word artiest, schrijver en ook nog eens druk bezig met het afstuderen. Deze zeer getalenteerde jonge artiesten hebben de problemen waar veel jongeren tegenwoordig mee worden geconfronteerd op een poëtische wijze weergegeven.

“Een bloedplas vult de ruimte.
De wereld die wordt duister, Malik doet zijn ogen dicht en weet dit is het einde.
Warmte vloeit over de koude straten.
Mama’s glimlach vervangen voor tranen.
Mijn stad heeft verhalen in overvloed die je nooit zal kennen als je het boek nooit open doet…”
© Stryder

“Zondagmorgen vroeg uit de veren.
Naar de moskee in je jallaaba je slippers en je hoodie.
Fajr gebed. Rust. Relax.
Vogeltjes fluiten en de politie surveilleert.
Rijdt hun rondje, zien mij en maken rechts-om-keert.”
© Zaka

De eerste editie van LiterAIR door SUBLIEM is zeer succesvol verlopen. En natuurlijk smaakt dit naar meer. Wij van al.arte gaan deze zeer getalenteerde jonge kunstenaars zeker voor jullie in de gaten houden. Voor degene die er 8 juni niet bij hebben kunnen zijn heeft SUBLIEM een klein filmpje gemaakt.

“Scheer niet alles over 1 kam.
Maar bedenk een nieuw plan als je je afvraagt: Wie zijn ze dan?
1 soort uiterlijk kan toch niet gelijk zijn
aan 1 type innerlijk.
Zo hinderlijk wanneer de boetekleed ongevraagd gedragen moet worden.
Dat wat mijn levenspad zal verzwaren tijdens het behalen van doelen. Goede doelen.
Het is mijn achternaam wat niet door de bocht komt als de werkgever zijn sollicitanten opsomt. Weet dat mijn artiesten naam veel meer zegt: B nice.
Wees aardig, maar dat weet je pas als je iemand toelaat. Het is nooit te laat voor…”
© Bnice

Comments

Geef een reactie