Rajae El Mouhandiz: “Moslima’s worden nog steeds in de schaduw gezet”

860300_10151521288772437_922644904_o

Na de albums Incarnation & Hand of Fatima brengt de Nederlandse-Marokkaanse zangeres Rajae El Mouhandiz eind dit jaar haar derde album uit. Op 8 maart, tijdens Internationale Vrouwendag, lanceert ze een voorproefje met het liedje ‘Gracefully’.

Rajae who? In Vlaanderen is Rajae niet zo bekend als in Nederland en ver daar buiten. Ze prijkte in november 2012 nog voor de vierde keer in the Muslim 500 list, het lijstje met de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld. Als enige hedendaagse zangeres op de lijst tussen artiesten zoals Mos Def, Dave Chapelle, Sami Yusuf, Maher Zain en Youssou N’Dour. Maar Rajae is vooral zangeres, songwriter en componiste. Ik sprak haar in Antwerpen over hoe ze de wereld gaat veroveren met haar nieuwe projecten.

Gracefully

Cover GracefullyRajae’s muziek is soul met een Arabische touch. De half Marokkaans-half Algerijnse flirt liefelijk met pop, jazz en folk die ze mixt met haar Marokkaanse invloeden. Ze sloot zich een tijdje op in Leiden waar ze aan de lopende band demo’s opnam. In een paar maanden tijd verzamelde ze 25 liedjes. “Met elk liedje werd ik sterker. Ik voelde me gewoon niet goed. Het is een eenzaam proces en ik deelde mijn muziek onder ander op facebook.” Op die manier kreeg Rajae heel wat aanvragen. Ze voelde zich klaar om helemaal de studio in te gaan. Zo kreeg ze een aanbod om haar video voor Gracefully in Los Angeles op te nemen. Het liedje nam ze op in Texas, een omgeving waarin ze in creativiteit vertoefde.

 

© Mike Velvet Photography

Gracefully koos ze omdat het zo voor haar aanvoelde. “Gracefully is vrolijk, liefdevol en gaat over vriendschap. Het kan gaan over je zus, je vriendin. Je kunt in het leven heel verschillend omgaan met spanning. Van vluchten tot boos zijn. Ik wil dat mijn familie en vrienden gracefully met mij omgaan. Ik ben iemand die tijd nodig heeft om iemand toe te laten in mijn leven. Ik heb dingen meegemaakt waardoor ik ook voorzichtig ben geworden. Mensen die zorgzaam en geduldig met je omgaan, zijn mensen die blijven. Echte vriendschap en liefde is thuiskomen.” Gracefully is een metafoor voor de fase waarin ze zich bevindt qua spiritualiteit en vriendschap. “Beter ruimte voor stilte bewaren, we zijn zelf verantwoordelijk voor ons geluk.”

In de video speelt Rajae met haar westerse kant maar ook met haar islamitische kant. “Het is een kant van mij, ik heb ook krullen maar draag ook een doek. Als Marokkaanse moslima wil ik ook laten horen dat ik ook anders kan.” Rajae wil laten zien dat er niet één moslima bestaat, maar een divers beeld. Dat wil ze steeds uitbeelden. “Moslima’s in de muziekindustrie worden in de schaduw gezet.” Dat laat ze visueel ook zien op haar singlecover waar ze in de schaduw staat.

Van Gracefully komt in de zomer ook een commerciële danceremix van. Zelf speelt ze met het idee om een single tijdens de ramadan (de vastenmaand van de moslims) uit te brengen. “Als er kerstliedjes uitkomen, waarom geen liedjes tijdens de ramadan”, voegt ze toe.

 

“Moslima’s worden nog steeds in de schaduw gezet”

Rajae wilde meer dan maar een single uitbrengen. Alleen een single vindt ze te oppervlakkig, maar alleen een docu is te zwaar. De combinatie van een zorgeloze vrolijke clip en heel diepe film versterkt het idee dat ze wil overbrengen. Ze heeft het in haar korte docu ¡HOPE! over typecasting, maar ook over dogma’s uit de conservatief westerse en islamitische hoek. Deze kortfilm maakt deel uit van een internationale groepsexpositie MUSLIMA. Rajae wil uitleggen waarom ze dit doet. “Ik heb hard geknokt. Ik ben al achttien jaar aan het knokken. Mijn droom is nu volwassen en nu moet ik wel een statement maken: er zijn te weinig moslima’s in de muziekindustrie.” Rajae voelde de drang om een tekst te schrijven waarvan een korte docu is gemaakt. De film is in de sfeer van zwart-wit, met schaduwen gemaakt en ademt fashion wat haar signature begint te worden. “Iedereen die de docu heeft gezien, moet huilen. Elke moslima barst in tranen uit. Wat ik aangeef, is dat mensen nog steeds in de schaduw worden gezet. Je kan niet over emancipatie en vrijheid hebben als je in een soort van vacuüm wordt gezet.” Rajae wil een dialoog voeren over de positie van de moslimvrouw in de media / film- & muziekindustrie. Ze vindt het hoog tijd dat er meer steun komt voor deze groep artiesten, die een grote doelgroep representeert en (on)bewust in de schaduw worden gezet.

Hope

© Mike Velvet Photography

In de film spreekt Rajae zich uit door middel van beeld, emotie, vertelkunst en muziek. “Onze archetypes hebben een imago van onderdrukking. Ik praat in mijn monoloog met het Westen als Rajae, artiest en vrouw. En ik beeld het uit met emoties en tegelijkertijd verander ik heel de tijd van uiterlijk. Zoals de wereld ons ziet.” Maar tegelijkertijd wil ze ook de moslima aanmoedigen om voor een artistieke carrière te gaan. Meestal willen deze vrouwen zelf op de achtergrond blijven ondanks hun talenten. “Willen we beter imago in de media krijgen, moeten we verhalen uitbeelden. En dat kun je als gelovige niet tegenhouden. In Marokko, Turkije, Maleisië gebeurt het, maar in Europa hebben we een heel fundamentalistische houding, je hoeft maar te reizen naar een islamitisch land waar er veel aan cultuur wordt gedaan, theater, films, …”

De korte docu duurt vijf minuten. Er is een tweede film in de maak die in Marokko gefilmd zal worden. Voor Rajae voelt het als een blessed project. ¡HOPE! is ingezonden naar verschillende filmfestivals maar maakt ook deel uit van de expositie Muslima waarvoor Rajae is uitgekozen.

 

MUSLIMA expo, 4 landen, 4 musea

© Mike Velvet Photography

¡HOPE! gaat in première tijdens de lancering van een baanbrekende internationale groepsexpositie. Deze expositie is een samenwerking tussen vier musea, in Denemarken, de VS, de Filippijnen en de Verenigde Arabische Emiraten. Zestig moslima’s, die als kunstenaars en denkers allemaal een andere visie uitdragen staan centraal. Rajae is als enige Nederlandse voor de expositie ‘Muslima’ uitgekozen. De expositie wil een pluriform beeld laten zien van moslima’s. De organisator is het International Museum of Women in San Francisco. “Er is geen één soort vrouw. Ik doe mee namens Denemarken. Hoe kan ik een brug slaan? Er moet meer aan talentontwikkeling gedaan worden. Het mag niet zo zijn dat je afstand moeten nemen van je geloof om door de westerse industrie geaccepteerd te worden. Het mag niet dat je je afkomst moet verloochenen om kans te maken. Muslima is een kans voor mij en kans voor andere vrouwen”, legt Rajae uit.

Door middel van multidisciplinair werk zullen er gezamenlijk verschillende culturele, maatschappelijke en politieke thema’s worden besproken. Rajae’s korte film, foto’s, gedichten, single en video worden tentoongesteld en zij zal het hele jaar werk blijven maken voor de expositie en twee specifieke thema’s uitwerken: love & appearance. “Hoe ik omga met verschillende vormen van appearance. Wat het westen laat zien is één beeld. Je kan moslima’s niet portretteren op één manier. Ik laat tien beelden zien en werk samen met de mode-industrie. Het is folklore, emotie en cultuur.” Zelf stapt ze af van werken van de kunstenaars Lalla Essaydi en Shirin Neshat die werken rond identiteit door middel van fotografie. “Mooi. Maar echt nog wel de oude wereld, ik kijk naar de blogwereld en instagram, hoe zij met appearance omgaan. Ik word daar wild van. Mensen confronteren met appearance.” Bij het thema love maakt ze tijdens haar optredens een reis door de liefde. “De liefde voor Allah, voor de oemma (de gemeenschap van alle moslims), de liefde voor mensenrechten, de liefde voor de mensheid, de liefde voor mijn broeders en zuster, de liefde voor mezelf en de liefde voor mijn geliefde.”

Rajae is niet bezig met mensen bekeren. “We moeten een andere taal leren om elkaar te begrijpen. Muziek is voor alle culturen. I’m ready to break through.” Evenmin wil ze dat mensen hun roots verloochenen. “Je moet trots zijn op je roots. Je roots zijn je kompas.”

 

In Nederland lanceert Rajae vanavond haar single en wordt ook haar film tijdens Lifestyle & Fashionevent EXCEPTION II gepresenteerd, dat plaatsvindt in podium Mozaïek in Amsterdam.

Rajae’s derde album volgt later in 2013.

 

Comments

This post is also available in: English