‘Paint Outside The Lines’ brengt kleur in vluchtelingenkampen

Paint Outside The Lines | Samantha Robison/AptART
Paint Outside The Lines | Samantha Robison/AptART

“De bloemen en de bomen mis ik het meest,” vertelt Sidra (9 jaar) terwijl ze een boom schildert op een van de muren van een huis in het vluchtelingenkamp Domiz in Irak.

Sidra is slechts één van de zesduizend kinderen in dit vluchtelingenkamp. En vandaag wordt door honderden van hen de laatste hand gezet aan een muurschildering waarmee de kinderen het anders wel erg grauwe kamp wat opfleuren. “We willen de kinderen helpen om meer kleur te brengen in de moeilijke omgeving waarin ze leven,” vertelt Kate Holland (26), projectverantwoordelijke bij ACTED, één van de twee ngo’s die dit project op poten zetten. “Bovendien biedt het hen de kans om te spelen, te leren en vriendschappen uit te bouwen met andere kinderen in het kamp,” vervolgt ze.

Maar het gaat verder dan dat. Voor het project Paint Outside the Lines werden straatartiesten van over de hele wereld uitgenodigd. Samen met de kinderen die vluchtten voor de oorlog in Syrië en de Iraakse kinderen die al hun hele leven wonen in de buurt van waar nu een vluchtelingenkamp opgetrokken is, gingen ze aan de slag. “De plotse aanwezigheid van duizenden vluchtelingen legt een enorme druk op de lokale gemeenschap,” verklaart Samantha Robison (28) van AptART die de voortrekker is van het project. Sinds september 2014 werkt ze samen met ACTED aan het project in Irak en Jordanië, waarvoor ze financiering kregen van UNICEF en ECHO (European Commission’s Humanitarian aid and Civil Protection department). “Bovendien is er in de meeste vluchtelingenkampen sprake van een hoog percentage aan kinderarbeid,” vervolgt Robison. “Door hen een paar uurtjes weg te halen bij hun werk of hun familie, verminderen we de zware druk die op de kinderen uitgeoefend wordt.”

Robison’s eerste project met kinderen vond plaats in Daraa, de plek waar de Syrische revolutie ontsproot en uiteindelijk uitmondde in een gruwelijke burgeroorlog. Bijna vier jaar later zijn minstens tien miljoen Syriërs op de vlucht. Meer dan de helft daarvan zijn kinderen. “De toekomst van een hele generatie staat op het spel,” zegt Kate van ACTED. Bijna drie miljoen kinderen krijgen sinds de oorlog geen onderwijs en meer dan 160.000 verloren hun leven in de oorlog die brutaal door hun land raast. En met de opmars van de strijders van de Islamitische Staat in Syrië en Irak ligt er nog lang geen beterschap in het verschiet.

Paint Outside The Lines | Samantha Robison/AptART

Paint Outside The Lines | Samantha Robison/AptART

Kinderen zijn intussen het grootste slachtoffer gebleken van het aanhoudende geweld in de regio. De moeilijke levensomstandigheden hebben een onmiskenbaar effect op hen. “ACTED wil een steun zijn voor de meest kwetsbare groepen onder de vluchtelingenpopulatie. We geven hen bescherming, toegang tot water en hygiëne, maar we voorzien ook in opleidingen en een veilige plek om plezier te hebben,” legt Kate uit.

Voor de kinderen blijkt het project effectief een verademing te zijn. “We hebben hier geen speeltuin of park, zoals in Damascus (red. hoofdstad van Syrië),” vertelt de 15-jarige Fadya. “En alles ziet er hier altijd hetzelfde uit. De huizen zijn niet versierd en er is geen groen in de straten.” Fadya schilderde samen met haar twee zussen Gulistan en Hadiya mee aan een muurschildering waarop de heilige gebouwen van alle in het kamp aanwezige religies staan. “We hebben niet alleen een moskee geschilderd, omdat we moslims zijn, maar ook een kerk en een tempel, voor onze vrienden die Yezidi zijn of christen en ook in het kamp wonen,” legt Hadiya uit.

“Sinds het opstarten van het project voelen de meisjes zich hier meer en meer thuis,” vertelt Bushra, de moeder van de drie meisjes. Door het raam van hun huis, dat hun vader afgelopen zomer optrok omdat hij niet wilde dat zijn gezin nog langer in een tent leefde, is de muurschildering in gele en paarse tinten zichtbaar. “Ze maken vrienden en hebben het gevoel dat ze echt iets kunnen betekenen in deze nieuwe, vaak vreemde gemeenschap.”

In het teken van de Universele Dag van het Kind, rolden ACTED en AptART vorige week de resultaten van het project Paint Outside the Lines uit in Europa.

ACTED en aptART slaagden er alvast in om met de steun van ECHO ondanks de moeilijke situatie toch – letterlijk – wat kleur te brengen in het leven in het vluchtelingenkamp. Vanaf november 2014 is hun expositie, bestaande uit een selectie van de door kinderen gemaakte kunstwerken, op toernee over de hele wereld. “We hopen om met de expositie het leven van de kinderen ook op andere plekken begrijpelijker te maken, en hopelijk daardoor bij te dragen tot meer verdraagzaamheid,” vertelt Robison wanneer ze een week na ons bezoek aan het kamp, nu in Brussel is om de tentoonstelling klaar te maken voor de eerste bezoekers.

Comments

Geef een reactie