Creatieve a capella uit het Midden-Oosten

Alaa Wardi is een 25-jarige Iraniër die altijd in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië heeft gewoond. Hij verliet de stad alleen voor zijn muziekstudies in Jordanië. Wat is er zo bijzonder aan Alaa Wardi? Alaa is een menselijk muziekinstrument en maakt muziek met zijn stem en zijn hele lichaam. Hij vormt een gehele band op zichzelf. Zijn teksten zingt hij in verschillende toonhoogtes en met zijn mond en handen bootst hij instrumenten na. Vervolgens monteert hij alles in een video en het resultaat is ingenieus. Soms speelt hij gitaar op zijn optredens. Alaa is een creatief a capella artiest, één van de eerste in de Arabische wereld.

Het begon allemaal toen Alaa op zoek was naar een manier om zijn muziek met anderen te delen. In Saoedi-Arabië is er niet veel ruimte voor artiesten en het is vrij moeilijk voor hen om hun werk te delen met het publiek. Echter, vanaf 2011 verschenen er in het land zowel tientallen populaire live-voorstellingen, als videoproducties die op YouTube werden gezet. Deze innovatieve en gevarieerde programma’s bestaan onder andere uit komedies (Ala al-Tayer (standup comedy), La Yekthar (Hij kan niet kiezen), Eysh Elly (parodieën), animaties (Masameer), documentaires over sociaal-economische kwesties als Malob Aleyna (Wij worden bedrogen), en zelfs korte films (Monopoly). Nu kwam er meer plaats voor creativiteit. Als gevolg van het succes van YouTube in het Saoedi-Arabië, koos Alaa voor dit platform om zijn muziek te verspreiden. A capella video’s zijn vooral populair in Europa en de VS, maar er was geen equivalent in de Arabische wereld. Een kans voor Alaa om iets vernieuwends te doen, ook al speelt hij gitaar.

Hij besloot om zijn eigen muziek te maken, met zijn stem en alle mogelijke en denkbare geluiden met zijn lichaam. Hij beheerst de klanken van gitaar, bas, percussie, trompet en vele andere instrumenten perfect. Zelfs zijn baard komt goed van pas in zijn muziek. Het resultaat is soms zelfs beter dan de originele muziek.

Wardi is nu enorm succesvol in Egypte, Saoedi-Arabië en heel wat andere Arabische landen, maar ook in de VS geniet hij van een groeiende bekendheid. Meer dan 5,7 miljoen mensen hebben zijn video’s bekeken. Het blad Rolling Stone wijdde zelfs een artikel over hem en enkele platenlabels zoals Furocious Music in Los Angeles willen hem een contract aanbieden.

Zijn laatste video’s zijn geen covers meer en hij gebruikt nu steeds meer zijn gitaar. Het bijzondere aan zijn teksten is dat ze niets meer zijn dan een verzameling samengeraapte woorden. Het gaat eigenlijk nergens over, hij laat de interpretatie over aan de fantasie van de luisteraar. Het klinkt gewoon Arabisch. Het heeft enerzijds een aanstekelijk urban flow en anderzijds toch die herkenbare midden-oosterse vibe.

Hij hoopt met zijn muziek andere artiesten aan te moedigen. Volgens Alaa moet er meer muzikale inhoud uit de Arabische wereld komen. Het talent is er, dus het moet zich laten zien.

Foto’s: Alaa Wardi

Comments

This post is also available in: English