Meet the Somalis

Uitgelichte

MTS

Kan kunst de wereld redden? Er zijn er die menen van wel. Wanneer wederzijds begrip tussen verschillende gemeenschappen soms ver te zoeken lijkt, kan een reeks als Meet the Somalis een oplossing bieden. In veertien kortverhalen in stripvorm komen Somaliërs met verschillende profielen aan het woord die in Europese steden leven. Meet Magool, Baashi, Jamilah, en vele anderen.

Thuis in Europa

Meet the Somalis is het resultaat van interviews met Somalische vluchtelingen, asielzoekers, migranten en hun kinderen die kunstenares Lindsay Pollock en antropoloog/schrijver Benjamin Dix op sleeptouw namen. De strips vormen een voorpublicatie van een aantal resultaten van een groot Europees onderzoeksproject, At Home in Europe. Dit project ijvert voor meer gelijkheid voor groepen die doorgaans van het civiele, politieke en culturele leven in Europa uitgesloten worden.

Zein

Zeven steden, veertien verhalen

Meet the Somalis brengt korte versies van echte verhalen van Somaliërs uit Amsterdam, Kopenhagen, Helsinki, Leicester, Londen, Malmö en Oslo. De strips halen onderwerpen aan die naar boven kwamen bij het At Home in Europe-onderzoek: onderwijs, huisvesting, media, tewerkstelling, politieke deelname, en identiteit.

Magool

Zo is er Jamilah uit Finland, wier moeder vluchtte toen ze zwanger was en die succes vond in een Engelse modeacademie. Net als Sagal uit Denemarken krijgt ze als gesluierde vrouw te maken met afwijzingen in verschillende contexten. Sagal, wanneer ze de toegang tot een danscafé ontzegd wordt: “Ik spreek Deens. Ik betaal belastingen. Maar om de een of andere reden blijf ik tweederangs omdat ik moslim ben.” Daarnaast is er Baashi, die na een heus parcours doorheen Nederlandse asielzoekcentra en een afgewezen asielaanvraag onderduikt in de illegaliteit. Of Magool uit Zweden, die haar familie verloor in de oorlog en het door de taalbarrière moeilijk vindt om de buurt te verlaten die ze kent. Faaid en Amiir, die beiden in Noorwegen wonen, leiden twee compleet verschillende levens. Faaid krijgt te maken met een kafkaiaanse asielprocedure die hem een leven in Somalië doet wensen. Amiirs kinderen daarentegen hebben totaal geen voeling meer met het land waar hun wortels liggen.

Amiir

Informerend maar herkenbaar

De stripreeks is een luidspreker voor een stem die de meeste Europeanen amper kennen. Het is de stem van wie zijn land en geliefden achterliet, op de vlucht voor oorlog en armoede. Van wie een eigen leven wil opbouwen in het land dat nu zijn thuis geworden is, en er aanvaard wil worden. Tegelijk is het een stem die herkenbare zaken aanstipt: het belang van familie, veiligheid, welzijn en acceptatie door wie rondom je leeft. De persoonlijke en daardoor realistische beelden die Meet the Somalis naar voor schuift zijn laagdrempelig. En net dat is de forte van het project die ervoor zal zorgen dat het in zijn opzet slaagt.

Je kan de verhalen gratis online bekijken of kosteloos downloaden als pdf. Voorlopig enkel in het Engels, later wordt de reeks ook naar andere talen vertaald.

Beelden  © Meet the Somalis

Comments

This post is also available in: English