Jahida Wehbe: de Libanese Umm Kulthum in De Centrale

jahida-wehb

De Libanese zangeres Jahida Wehbe studeerde de kunst van het Koran-reciteren, zong soefimuziek, speelde avant-gardistisch (muziek)theater en schreef muziek bij Arabische gedichten. Tegenwoordig voert ze haar rijke en expressieve stem van een traditioneel Libanees naar een klassiek Arabisch repertoire. Op zaterdag 24 oktober galmen haar warme harmonieuze klanken in De Centrale in kader van Voix de Femmes. Een stem die je zeker niet mag missen!

DC_VDF_jahida(148x210)-1Voor haar jongste project SHAHD (tevens de naam van haar laatste in 2014 verschenen CD) interpreteert de Libanese zangeres Jahida Wehbe het werk van een aantal wereldberoemde dichters: Pablo Neruda (Chili), Mahmoud Darwish (Palestina), Adonis (Syrië), Talal Haidar (Libanon), Forough Farrokhzad (Iran), Ounsi el Haj (Libanon), Ahmad Ramy (Egypte) en Wallada bint al-Mustakfi (Al-Andalus 11de eeuw).  Jahida Wehbe componeerde bijna alle muziek zelf, behalve één nummer van Riad el Sonbati en één liedje van “Umm Kulthum”, die natuurlijk niet kon ontbreken.  Jahida Wehbe wordt begeleid door het Osama Abdulrasol Ensemble, die ook het album co-produceerde en -arrangeerde in samenwerking met Philippe Thuriot en de voormalig Gentse stadscomponist en muzikale duizendpoot Dick van der Harst.

Jahida Wehbe zong al op grote festivals en prestigieuze podia in het Midden-Oosten, maar ook in het Westen geniet ze een zekere populariteit (ze toerde verschillende keren in Europa, Amerika en Australië) en ze wordt vaak in één adem genoemd met die andere legendarische zangeres, Umm Kulthum.  Op haar vele buitenlandse tours draagt ze steeds de liefde voor haar land en volk én een boodschap van broederschap en vrede met zich mee.

Met Osama Abdulrasol (qanoen), Philippe Thuriot (accordeon), Bence Huszar (cello), Marwan Fakir (viool), Mattias Laga (klarinetten), Francois Taillefer (percussie).

Jahida Wehbe & Osama Abdulrasol Sextet
Voix de Femmes | Shahd (swings for adults)
Zaterdag 24 oktober 2015
De Centrale – Ham 127, Gent
Turbinezaal
Deuren: 19u30
Aanvang concert: 20u00
Tickets: € 13 (vvk) | € 16 (adk)
Tickets hier online te kopen.

DC_VDF_serie(148x210)(240915)Voix de Femmes
De Centrale organiseert een 2de editie van het festival VOIX DE FEMMES i.s.m. met Voix de Femmes (Liège) en Flagey (Brussel). Het festival Voix de Femmes is ontstaan in 1991 vanuit het Atelier de Recherches Théâtres du Cirque Divers in Luik. Van bij het prille begin bood het festival een ruime waaier aan vrouwenstemmen uit alle windrichtingen. Sacrale, profane, traditionele of hedendaagse stemmen van vrouwen met erg uiteenlopende roots. De 12de editie van dit festival vindt plaats in Brussel (Flagey), Luik (Caserne Fonck | org. Voix de femmes a.s.b.l.) en Gent (De Centrale). Bekijk het volledige programma hier.

 

Doe mee met onze wedstrijd en maak kans op een duoticket voor het concert in De Centrale!

Welk ensemble begeleidt Jahida Wehbe?

Stuur je antwoord naar wedstrijd@alartemag.com vóór 22 oktober.

Succes!

Comments

Geef een reactie