Getroost door ‘Baba’

“Ik wil graag troost bieden aan de kinderen die naar Baba komen kijken. Ik wil hen zeggen dat ze hun weg wel vinden, ook al is die niet duidelijk bewegwijzerd. Ik wil hen ook proberen begrip op te laten brengen voor bepaalde beslissingen van hun ouders. Hoe hard die beslissingen soms ook zijn, het moedigt je aan om kracht te putten uit je eigen verhaal.”
Dahlia Pessemiers Benamar in het magazine van HETPALEIS.

De tweede prins op het witte paard!

Nieuw samengestelde gezinnen.. we zouden het onderwerp liever overslaan, misschien omdat we het makkelijker vinden om er niet over te praten, misschien omdat we stiekem hopen op het vinden van een gepaste uitleg die werkt. Maar voor Dahlia Pessemiers Benamar draait het anders uit. Als Belgisch – Marokkaanse beslist ze er een muziektheatervoorstelling over te maken. Gewapend met haar eigen verleden schrijft ze over Sara, een jong meisje, die plots te horen krijgt dat haar papa nog leeft en verrassingen komen altijd in drieën, hij spreekt een andere taal en hij heeft een andere achtergrond! H E LP! Of toch niet, want Sara is super vindingrijk en heel positief.

Een prettige Sara, vertolkt door Dahlia Pessemiers Benamar, ook de bedenkster van deze opvoering, wenkt ons onmiddellijk mee naar een sprookjesachtige ontdekking van een jong mens: Sara, op zoek naar haar biologische vader: Baba. Een mythisch decor opgemaakt door 3 x 5 liggende typische Maghrebijnse tapijten, met een opgemaakte wand van vijf naast elkaar hangende tapijten roept het sfeertje op van een ver Marokko. De ruimte werd optimaal gebruikt, met in de ene hoek een muzikaal orkestje gespeeld door Jonas Van Den Bossche, liefhebber en muziekmaker van jeugdtheater. Hij vertolkt ook eventjes de rol van stiefpapa. In de andere hoek, Baba, gespeeld door Walid Ben Chikha , een getalenteerd zanger en acteur. Zowel Dahlia’s, Walid’s als Jonas’ muzikaliteit gaan aan dit stuk niet verloren.

Sara besluit een risico te nemen. Ze gaat haar echte vader ontmoeten. Ze vertelt ons in geuren en kleuren, anekdotes over haar wildste twijfels. Met amusante gebaren, vindingrijke scenario’s en melodieuze ritmes wordt het ene verhaal aan het andere gevlochten. Begeleid door een enthousiaste Jonas Van Den Bossche, en met de zwevende stemmen van Baba, Walid Ben Chikha afgewisseld met een vurige stem van Sara blijven ogen en oren gemobiliseerd door de hele opvoering.

© Kurt van der Elst

What a delightful piece of theatre.

De frisse blik van een kind op een (her)ontmoeting wordt op een heel bijzondere en warme manier weergeven. De vertelling is een mooi bindmiddel tussen het verhaal van Sara die een verborgen waarheid hoort, en het verhaal van Sara zelf dat zich ontwikkelt tijdens haar zoektocht. Dahlia Pessemiers Benamar heeft in dit stuk een deel van zichzelf kunnen steken en dat merk je heel het stuk door. Ze is er duidelijk in geslaagd om alle ingrediënten in deze opvoering te laten uitblinken. Onze ogen volgen heel het verhaal mee, onze oren worden betoverd door de zuiderse klanken die zowel de instrumenten als de prachtige stemmen van Sara en Baba zingen. Baba legt ons zijn gedachtentank uit op ontdekkingstocht naar zijn dochter. Zijn timbre is heel sprookjesachtig. Sara vult de hele ruimte op met haar hartverwarmende stemkleur en magische stemkracht. Dit laat je niet zonder emotie achter. Het trio heeft een heel goed gevoel voor ritme en is mooi op elkaar afgestemd.

Vanaf het eerste moment neemt de opvoering je mee en laat je niet meer los tot op het einde. De verhalende stemmen, de muziek en de liedjes die doorheen het stuk gebruikt worden laten het toneelstuk samensmelten in een wonderlijke realiteit. Baba biedt de mantel der liefde aan de tweede prins op het witte paard.

© Kurt van der Elst

Een samenwerking van Jonas Van den Bossch, gitarist, contrabassist en componist; Jellie Schippers die mee schippert tussen structuur en tekst; Hugo Moens met zijn oog voor licht en decor; Walid Ben Chikha, een Tunesische zanger, muzikant, acteur, regisseur; en Dahlia Benamar Pessemiers actrice, regisseuse, zangeres en maakster van deze leuke ontmoeting tussen een dochter en een nieuw stukje realiteit in haar leven. Met de steun van Barbara Wyckman. Verder nog te zien in HET PALEIS tot en met 2 juni 2013. Meer informatie vind je op de website van HETPALEIS.

Naamactie: Iedereen die Dahlia heet (naar actrice Dahlia Pessemiers Benamar), mag gratis naar een voorstelling. Wel op voorhand reserveren.

Tickets zijn te koop aan €5 (-­18) /€10 (+18). Reserveren aan het onthaal van HETPALEIS via 03 202 83 60 of onthaal@hetpaleis.be, of via www.hetpaleis.be

Foto’s: © Kurt van der Elst

Comments