De Arabische Lente bereikt Venetië

Het was een kwestie van tijd voordat de Egyptische revolutie en de val van het regime van president Hosni Moebarak de bioscoopzalen zou halen. Sommige van de films die naar aanleiding van de recente gebeurtenissen zijn gemaakt zijn documentaires die het verhaal met zoveel mogelijk ‘echte’ beelden probeerden te verbeelden. Andere zijn narratieve films die met een serieuze insteek het gebeuren vertellen. Zoals After the Battle van Yousry Nasrallah, die op het prestigieus filmfestival van Cannes 2012 helaas minder goed onthaald werd.

Foto: Indiewire

Vorige week nog op de 69ste editie van het Filmfestival van Venetië, het oudste filmfestival van de wereld, debuteerden heel wat films die zich lieten inspireren door de protesten in de Arabische wereld. Dit jaar liet voor het eerst een opmerkelijke Arabische bijdrage aan Venetië zien, met films uit Egypte,Tunesië, Algerije, Palestina, en voor de eerste keer, Libië en ook Saoedi-Arabië.

Eén van deze films, die een vier minuten durende staande ovatie kreeg in Venetië, is Al Sheita Elli Fat (Winter of Discontent) van Ibrahim El Batout (Egypte). De film portretteert de opstand zowel donker als hartverwarmend, en heeft als boodschap hoop.

Amr is een 35-jarige man die op een dag wakker wordt in een heel ander Egypte. Hij ontwerpt thuis software en is daardoor zelden buiten. Het is 25 januari 2011 en Amr begint de dag met nieuws over de protesten in Cairo en marsen op het Tahrirplein. Iets vertelt hem dat deze protesten tot grote politieke veranderingen zullen leiden. Farah, een 30-jarige vrouw, is nieuwslezeres op de Egyptische televisie. Het nieuws dat Farah brengt is heel anders dan het nieuws online of op de internationale nieuwszenders. Ze minimaliseert de impact van de protesten en haar geweten begint op haar te drukken. Adel, een man van in de veertig, is een officier van de Staatsveiligheid. 25 januari is een zeer drukke dag op zijn bureau met een groot aantallen gearresteerde demonstranten die ondervraagd moeten worden. Een paar jaar geleden was Adel de officier die Amr moest ondervragen en martelen. Amr werd geblinddoekt en wekenlang gemarteld en toen plotseling vrijgelaten. Hij was destijds verloofd met Farah. De film vertelt de verhalen van Amr, Farah, en Adel, elk op hun eigen reis tijdens de gebeurtenissen rond de Egyptische Revolutie, een revolutie die hun leven zal veranderen, en het land, voor altijd.

Al Sheita Elli fat zal begin volgend jaar uitgebracht worden op de verjaardag van de revolutie.

Comments

This post is also available in: English