Arab Women’s Film Festival zet Arabische moeders centraal

AWFF 2015 - Poster

Het Arab Women’s Film Festival viert van vrijdag 6 maart tot en met zondag 8 maart haar vijfjarige bestaan in het Filmhuis Den Haag. Dit festival werpt een genuanceerde blik op de emancipatiestrijd van de Arabische vrouw. Het centrale thema dit jaar is de moeder, die in Arabische culturen haar eigen strijd kent. Naast de reguliere hoofdprogrammering maken ook Q&A’s, workshops, seminars, een stand-up comedy show en een tentoonstelling deel uit van het festival.

DecorHet festival opent op vrijdag 6 maart in het Filmhuis Den Haag met de Nederlandse première van de Egyptische film Decor. Deze bijzondere, in zwart-wit geschoten speelfilm, die op het prestigieuze BFI Londen Film haar wereldpremière kende, werd door de internationale filmpers – bijvoorbeeld het Amerikaanse blad Variety – positief ontvangen. De film volgt Maha, een gepassioneerde decorontwerpster, die zich door de immense druk op de filmset tussen twee verschillende werelden bevindt: de grens tussen de echte en ingebeelde wereld wordt voor haar steeds vager. Na afloop van de vertoning is er een buffet voor gasten.

Villa ToumaHet tweede gedeelte van de avond gaat van start met de Nederlandse première Villa Touma, een speelfilm geregisseerd door Suha Arraf. Villa Touma vertelt het verhaal van drie ongetrouwde, aristocratische christelijke zussen die zichzelf opsluiten in hun villa in Ramallah. Hun isolement wordt echter abrupt doorbroken nadat hun verweesde nichtje Badia verschijnt. Ook worden The 40th Day, een Amerikaanse korte film van Shasha Li, en The Neighbor, een Emiratische korte film van Nayla Al Khaja, tijdens de openingsavond vertoond.

Op de tweede dag, zaterdag 7 maart, geven filmproducenten Sam Lahoud en Nicolas Khabbaz de seminar Women in Lebanese Cinema. Aan de hand van verschillende filmfragmenten wordt de geschiedenis van vrouwen in de Libanese film onder de loep genomen. Daarna kan iedereen die er ooit van droomde een eigen filmscenario te schrijven, deelnemen aan de intensieve workshop Schrijf je eigen Filmscenario! Gouden Kalf-winnares Marnie Blok, die samen met Karen van Holst Pellekaan de filmscenario’s voor De Gelukkige Huisvrouw, Kenau en Jackie schreef, doceert de workshop.

De Europese première van de documentaire Ode to my Mother, geregisseerd door Georges Chamchoum, volgt later op de middag. In Ode to my Mother wordt Tahra Abdul Hafiz Al-Siba geportretteerd, een veelgeprezen kunstenares, schrijfster en dichter uit Saoedi-Arabië. Tahra verzet zich tegen de culturele tradities uit haar land en verlaat als twintiger met jonge kinderen de hoofdstad Mekka. Ze reist via het Midden-Oosten naar Europa in de hoop op een betere toekomst voor haar en haar kinderen. Voorafgaand aan deze documentaire worden de twee korte Libanese films vertoond: Et Je Vole, geregisseerd door Manon Nammour en Where There is Nothing But Water, geregisseerd door Mohamed Sabbah. De producent van Ode to my Mother’s, Ferial Masry, sluit de vertoningen af met een Q&A.

De voorpremière van IDFA 2014-publiekswinnaar Naziha’s Spring wordt in de late middag vertoond. De film verhaalt over een mondige, moderne Marokkaans-Nederlandse vrouw, die – ondanks ballast uit haar jeugd en voortdurende problemen met haar kinderen – onuitputtelijk blijft strijden voor een beter leven. De film wordt voorafgegaan door de korte fictiefilms Hend, geregisseerd door Stephanie Bou Habib en Ana Aser van regisseur Ramy Rizkallah. Gülsah Dogan, de regisseuse van Naziha’s Spring en de hoofdpersoon van haar documentaire, Naziha Aloued zullen na afloop van de vertoningen aanwezig zijn om vragen vanuit het publiek te beantwoorden.

Het zaterdagprogramma wordt in de avond op humoristische wijze afgesloten met een stand-up comedy show van Eman. Eman is één van Canada’s beste en daarnaast ook één van de meest bekende vrouwelijke stand-up comédiennes van Arabische afkomst in Noord-Amerika. Zij zal tijdens het filmfestival voor het eerst in Europa een exclusief optreden geven.

Zondag 8 maart, de derde en laatste dag, begint met een middagprogramma dat in samenwerking met de Cinema Palestina Werkgroep georganiseerd wordt. Na de vertoning van de documentaire Three Times Divorced, volgt een nagesprek met vooraanstaande sprekers die in discussie gaan over de positie van Palestijnse moeders. Vervolgens volgt de vertoning van de award-winnende speelfilm The Other Son, die vooraf zal worden gegaan door de korte film Nation Estate. Na afloop is er een nagesprek.

De vroege avond start met de Nederlandse première van Bastards, een meeslepende documentaire waarin een ongeletterde vrouw zich verzet tegen haar tradities, haar eigen familie en het Marokkaanse rechtssysteem in het belang van haar onwettige kind. De film wordt voorafgegaan door de korte documentaire Om Amira van regisseur Naji Ismail. De vertoningen worden afgesloten door een Q&A met Deborah Perkin, de regisseuse van Bastards.

In de slotavond van het AWFF wordt de voorpremière van Mother of the Unborn aan het publiek vertoond. Deze bijzondere documentaire, geregisseerd door Nadine Salib, volgt het leven van Hanan. Ondanks de vele obstakels op haar pad, wil Hanan ten koste van alles zwanger worden. De wereldpremière van de korte film I’m Not an Extra, geregisseerd door Romany Saad, zal ook deel uitmaken van het afsluitende programma. Na beide vertoningen is er een Q&A met Maartje Alders, de producente van Mother of the Unborn.

Deze vijfde editie wordt georganiseerd door Het Arabische Huis voor de Kunsten i.s.m Filmhuis Den Haag.

Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Arab Women’s Film Festival
Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN Den Haag

Win vrijkaartjes voor de openingsavond (+ buffet) van het Arab Women's Film Festival!

Wat is moeder in het Arabisch? Stuur het juiste antwoord naar wedstrijd@alartemag.com voor 5 maart 2015!

Comments

Geef een reactie