Voor mij een Variété Café aub

variété café

Blog Cultuurkaravaan

Het zonnetje scheen nog lekker warm op de lenteavond van 22 mei 2014. Ideaal terrasjesweer zou men kunnen denken maar niets was minder waar. Het was de seizoensfinale van ‘Variété Café’. Voor de vaste crew staat dit evenement, dat om de twee maanden plaatsvindt op de derde donderdag van de maand, gekend als the-place-to-be voor een sterke portie liefde, vriendschap, amusement en talent. En ja, daar geef je een terrasje met alle gemak voor op, wat dan ook af te leiden was uit de massale opkomst aanwezigen.

hamid en othmanHet Cultureel Ontmoetingscentrum Nova, de plek waar het evenement plaatsvindt, was omstreeks 20 uur snel gevuld met vele gelukkige gezichten en in-spanning-afwachtende blikken op het startschot dat gegeven zou worden door het komische duo Hamid & Othman.

Hamid Hajjab en Othman Azzouz, de ouders en bezielers van ‘Variété Café’ bieden een multicultureel -en laagdrempelig- podium voor opkomend talent. Al vijf edities lang hebben ze in hun eerste seizoen het publiek weten te verrassen met een diverse waaier aan reeds bekende, en toen nog onbekende artiesten. Film, comedy, spoken word, poëzie en muziek vormden samen het rijkelijk gevulde menu voor elke editie. Ook op deze vijfde en laatste editie wisten ze onze honger te stillen met een ijzersterke line-up.

Yassin beet de spits af met twee maatschappijkritische stukken. Het spoken word-talent wist zijn publiek aan het denken te zetten en te ontroeren met zijn oprechte woorden die geworteld waren in de harde werkelijkheid. Naast een ode gebracht aan de ouders en grootouders die gemigreerd zijn naar België, bracht hij ook een pakkend stuk over de trieste situatie in Palestina. “You act like you are the victim while you are the one killing the children” … over Israel.

Na het wegpinken van een traan nam de breekbare Yasmina, een 24-jarige zangeres, de scepter over. Met haar onnodige lading zenuwen en haar onaantastbare zuivere stem wist ze het publiek van bij de eerste noot te imponeren en vrijwel te hypnotiseren. Met een mengeling van eigen nummers en covers nam zij haar publiek mee naar hogere sferen. Terwijl wij zwevend genoten van haar klanken en woorden reisden we van de spirituele donkerblauwe hemel naar intens verdriet naar nog-te-vinden-liefde en een gebroken afscheid. Met de woorden van Tori Kelly, “hoping you won’t forget about it”, die de ruimte vulden, mag Yasmina er zeker van zijn dat het publiek haar niet zal vergeten. We won’t forget about you and your voice’s softness.

De-niet-zo-op-haar-mondje gevallen Layla, Gwenda Verstrepen, een dichteres, eiste voor haar laatste gedicht volledige stilte van het publiek. Degenen die hierbij moeilijkheden zouden ondervinden moesten het volgens haar zien als een spel. ‘Houd om ter langste jullie adem in.’ Of haar scherpe woorden nu moesten worden gezien als zelfverzekerdheid of lichtelijke arrogantie, laat ik in het midden. Layla kan ik het best beschrijven aan de hand van haar eigen woorden.

… When you smell the perfume of a rose, you will know which way I go.
… and when I smile I will no longer need the moon, because I will be shining wherever I stand.
… you will see that I am no different and maybe then we can become friends.

yasminaWaar eigen woorden soms de bovenhand nemen, moet lachen met clichés toch ook wel kunnen. Zo bracht stand-up comedian Latif Aït, winnaar 123 Comedy Award en halve finalist van Humo’s Comedy Cup, het publiek aan het lachen met spottende, herkenbare verhalen. Hoewel herkenning vaak leidt tot het trainen van de lachspieren, kan voorspelbaarheid vaak een kleine domper opleveren. Hoe dan ook, er werd gelachen en getierd, voor elk wat wils dus.

Met het publiek klaargestoomd door Latif Aït, nam zanger Abdou de slotshow voor zijn rekening. Zonder aarzelen vloog hij er samen met het publiek in op zijn nummer ‘You should be the one’. Met zijn tweede nummer ‘Rise and Fall’ van Craig David, werd het publiek in een romantische stemming gebracht. GSM-lichtjes bewogen heen en weer, de sterrenhemel van het Nova. Wat begon als een rustige avond eindigde al gauw in een waar feestje met Abdous solo nummer ‘25 To Life’. Gezelligheid, vreugde, een meezingend publiek met hier en daar wat geshowde dance moves maakte de seizoensfinale van Variété Café een absoluut succes.

Kon je er niet bij zijn deze keer? Niet getreurd. De seizoensfinale betekent allesbehalve het einde van Variété Café. Vanaf september ontvangt het talentvolle komische duo Hamid en Othman het publiek opnieuw met veel liefde en de belofte van een nieuwe portie amusement, ontroering, kracht en gezelligheid van nog meer nieuw, opkomend talent. Houd dus maar alvast je agenda bij de hand want Variété Café wil je niet nog een keer missen. See you next time, In sha Allah.

Foto’s: Anissa Arrousi

Comments

Geef een reactie