Baarden en kamelen.

10256745_306070762892889_171577161770879560_o

10415591_300397576793541_8235042282748165747_n

Baarden en kamelen. Wat doet een 23-jarige jongeman met teveel tijd en een laptop? Hij begint te brainstormen, zoekt een gepast logo, ontwerpt een website en slaat aan het bloggen. Uit verveling? Neen, eerder uit frustratie. Een gefrustreerde actualiteitsvolger die geïnteresseerd is in alles wat met media te maken heeft. Kanalen als Twitter en Facebook boden mij niet de nodige ruimte om mijn ei kwijt te raken. In een tijd dat we overspoeld worden met opiniestukken zocht ik een plekje op het droge om mijn verhaal te doen. En mijn verhaal is: ik ben een moslim met een baard, ik leef, ik adem en doe niets speciaals. Grappig dat ik uren per week in de pen klim om mensen dit even duidelijk te maken.

Is mijn blog een statement? Ik beantwoord die vraag niet in uw plaats. Iedereen interpreteert dit op zijn manier. Ik vind het bloggen een zeer leuke uitdaging waarin ik uitgedaagd en gedwongen word om uit mijn comfortzone te komen. In tijden waarin het heel gemakkelijk is om je eigen mening te ventileren en op te dringen aan de massa, is het de uitdaging om daar juist uit te springen. Alles eens op een andere manier doen, een ander geluid laten horen, daar is het mij allemaal om te doen.

Ik ben een gewoon een simpele moslim met een baard. Niet meer of minder religieus dan de gemiddelde gelovige. Toen ik deze baard liet staan heeft niemand mijn plekje in de hemel gereserveerd. Ik ben geen prediker en geen geleerde, ik heb gewoon toevallig een baard en geen kamelen (nog niet). Er wordt te vaak geneigd om bewuste moslims in het hoekje van de horror en science fiction-films te duwen terwijl mijn leven eigenlijk gewoon hoort bij de Vlaamse klassiekers (intermezzo: ik wens niet geassocieerd te worden met Marokkaanse film, de kwaliteit op de Marokkaanse televisie is soms huilen met de fez op).10441136_299696986863600_3717989617865719124_nWe hebben net 50 jaar migratie gevierd en het is schrikwekkend hoe onwetend de inheemse bevolking is over een religie waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden. De huis-, tuin- en keuken-Belg durft nog niet met het monster in de kast geconfronteerd te worden. Het is soms moeilijk om uit de eigen comfortzone te treden en eens zonder angst een vraag te stellen aan deze nieuwe Belgen met de middeleeuwse godsdienst. Gisteren stelde een dame al bibberend de vraag wat het verschil is tussen halal en niet-halal vlees. Zo bang om de moslim te beledigen. Je mag vragen stellen, zoveel mogelijk. Zo leren we elkaar echt kennen.

Dus als de Belg de kast niet durft te openen om geconfronteerd te worden met dit monster (ik spreek uiteraard enkel over mezelf), dan wil ik wel de moeite doen om de eerste stap te zetten en zeer voorzichtig, zwaaiend met een witte vlag, de kast uit te treden.

De blog is mijn manier om te stoppen met praten en eindelijk eens te doen. Eindelijk eens die comfortzone te verlaten. Ik hoop eens echt in dialoog te kunnen gaan en gewoon los van alle politieke debatten een nieuw debat te openen. Het menselijke debat. We blijven allemaal mensen en of we het nu willen of niet, we moeten samenleven. Maar dat is een cliché-verhaal. Iedereen wil in vrede samenleven, zolang het monster comfortabel in de kast blijft steken.

Beards and Camels verspreidt 4000 kaartjes met vragen waarmee lezers telkens opnieuw geconfronteerd worden. Het is tijd om deze vraag voor eens en altijd te beantwoorden. Nu we die vragen achter de rug hebben is het dan ook tijd om elkaar beter te leren kennen. De kaartjes linken naar artikels waarbij verschillende jonge moslims hun verhaal doen over wat islam echt betekent. Hoe kunnen zij als moslim het verschil maken en wat zijn hun dromen? Lees het hier.

Beards and Camels lanceert ook interactieve Eid Al Fitr (Suikerfeest)-wenskaarten. Deze kaarten worden in een set van vijf verkocht. Elk kaartje heeft een uniek verhaal en daagt ook meteen uit om actie te ondernemen. Meer info op de website.

10449472_309806659185966_3096734408540645187_n

Comments

Geef een reactie