Calais – From Jungle to City

Calais, Maart 2015 © Henk Wildschut
Calais, Maart 2015 © Henk Wildschut

Vlakbij Calais (Frankrijk), net over de Belgische grens en met andere woorden in het hart van democratisch Europa, bestaat al tien jaar een parallelle wereld. Hier wachten vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten op hun kans de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Nog tot 5 juni 2016 is in Foam de tentoonstelling: Calais – From Jungle to City van fotograaf Henk Wildschut te zien.

Jungle wordt stad

Henk Wildschut volgt de toenemende stroom vluchtelingen in Calais al sinds 2005. Het afgelopen jaar intensiveerde hij zijn bezoeken en zag hij hoe ‘The Jungle’, zoals de bijnaam luidde, steeds meer veranderde in een stad. Een stad die, onder invloed van politieke beslissingen, vanaf 29 februari 2016 ontruimd wordt.

In 2011 publiceerde Henk Wildschut het boek Shelter waarin hij de hutten vastlegde die de vluchtelingen bouwden in de bossen van Calais. Deze plekken die onder invloed van politieke beslissingen vanaf 29 februari 2016 ontruimd worden zijn nu weer ingenomen door de natuur. Er zijn nog slechts sporen van menselijke aanwezigheid te zien.

Calais November 2015 C Henk Wildschut

Calais, November 2015 © Henk Wildschut

Een nieuwe jungle

Na de ontruiming van ‘The Jungle’ is een nieuwe plek ontstaan in het duingebied net buiten Calais. Hier is eenzelfde dynamiek zichtbaar, alleen op een veel grotere schaal. Er ontstaan ‘huizen’, restaurants, kerken, moskeeën en bibliotheken. De paden worden breder. Er ontstaat een wegennet, toiletblokken zijn aangelegd en er is elektriciteit gekomen.

Calais July 2015 C Henk Wildschut

Calais, Juli 2015 © Henk Wildschut

De persoonlijke blik van Henk Wiltschut

Anders dan de meeste fotografen richt Wildschut zich bewust niet op het in beeld brengen van directe en hartverscheurende persoonlijke verhalen van vluchtelingen. Toch zijn zij voortdurend en op veelzeggende wijze aanwezig, namelijk via hun pogingen om een thuis te creëren en te overleven. Door de sporen die zij letterlijk trekken in het landschap zijn zij, de ‘onzichtbaren’ die officieel niet bestaan, juist uiterst zichtbaar.

Calais July 2015 C Henk Wildschut (2)

Calais, Juli 2015 © Henk Wildschut

De werkwijze van Henk Wildschut heeft een documentair karakter, maar is ook poëtisch en suggestief. Zijn foto’s bieden een tegenwicht aan de emotionele foto’s van vluchtelingen die we kennen uit kranten en van televisie.

Deze artistieke keuze doet recht aan de complexiteit van de huidige vluchtelingencrisis die gaat over zichtbaarheid en onzichtbaarheid, erkennen of ontkennen, over tijdelijk of structureel, beheerst of ongecontroleerd, lokaal en internationaal en over de vaak complexe spanning tussen de politieke en maatschappelijke werkelijkheid.

Calais February 2016 C Henk Wildschut

Calais, Februari 2016 © Henk Wildschut

Een tentoonstelling in verandering

In de tentoonstelling Calais – From Jungle to City worden fotografische en filmische beelden afgewisseld en wordt inzichtelijk gemaakt hoe de structuur van het kamp in snel tempo verandert. Tijdens de tentoonstelling zullen de veranderingen in Calais zich doorzetten. Daarom zal er steeds nieuw werk worden toegevoegd.

Calais December 2015 C Henk Wildschut

Calais December 2015 © Henk Wildschut

Foam
Keizersgracht 609
NL – 1017 DS Amsterdam
Tel. + 31 (0)20 5516500
Dagelijks open van 10.00 – 18.00 uur,
donderdag en vrijdag van 10.00 – 21.00 uur

Henk Wildschut
Henk Wildschut (Harderwijk, NL, 1967) studeerde aan de Koninklijke Kunstacademie in Den Haag. Hij stelde o.a. tentoon in Amsterdam, Sydney, Shanghai, Beijing, Londen, Praag, Rome en Den Haag.

Naast eigen – voornamelijk lange termijn projecten, fotografeert Henk Wildschut voor Nederlandse magazines en voor verschillende design en reclamebureaus, maar het portretteerde ook bekende Nederlandse politici zoals Peter Balkenende en Geert Wilders.

Comments

Geef een reactie