Nasser Bakhshi fascineert met Iraanse herinneringen in Pedrami Gallery

Nasser-bakhshi

De Iraanse kunstenaar Nasser Bakhshi brengt zijn atypische portretten voor het eerst naar West-Europa. Vintage voorwerpen worden poëtische tijdscapsules. De toeschouwer maakt deel uit van het kunstwerk. Nog tot 3 april kan je in Pedrami Gallery, de Antwerpse kunstgalerij met focus op kunst uit het Midden-Oosten, naar een uitzonderlijke solotentoonstelling: ‘My mind is not at ease’. Nasser Bakhshi herbekijkt het traditionele portret en verbaast de toeschouwer met begeesterende schilderijen, en dozen en reiskoffers die gevuld zijn met vintage voorwerpen die hij her en der vindt in de stad Tabriz. Het resultaat is ontroerend en tegelijkertijd mysterieus.

Toeschouwer wordt indringer

De beloftevolle Iraanse kunstenaar Nasser Bakhshi is een autodidact die op een fragmentarische manier zijn ziel legt in kunst waardoor ze erg poëtisch aanvoelt. Na verschillende succesvolle expo’s in Teheran, Dubai, Istanbul en New York is het nu de beurt aan Antwerpen om deze door Sotheby’s bejubelde artiest te leren kennen.

“The viewer is made to feel uneasy as they explore the detail of what is being depicted, at once a voyeur and an intruder.” – Sotheby’s

Reiskoffers als poëtische tijdscapsules

False Arrhythmic

In ‘My mind is not at ease’ laat de kunstenaar in zijn hoofd kijken via schilderijen, dozen en reiskoffers. Door verschillende unieke, vintage voorwerpen te linken aan een klein portret in een doos of een koffer vertelt Bakhshi het verhaal van de geportretteerde. Deze visuele documentaire die hij construeert op basis van eigen en collectieve herinneringen en gevoelens wordt in de koffers zo een poëtische tijdscapsule. Net die tactiek maakt zijn kunst toegankelijk, zacht en universeel. Doordat de verschillende kistjes en koffers nog onvolmaakt lijken, wekken ze de indruk dat de kunstenaar op een later tijdstip nog dingen kan toevoegen.

Vervreemding en toch intiem

Hoewel de kistjes en schilderijen op doek apart verkocht worden, vormen ze vaak één geheel. De grote stukken zijn uitvergrote portretten uit de dozen en koffers die een monoloog vertellen. Over de dromen, wensen, mislukkingen en angsten van de kunstenaar, die meer verwant heeft met de toeschouwer dan die zelf durft te vermoeden.

 

Opvallend is dat de geportretteerden met hun rug naar de toeschouwer staan. Bakhshi verklaart dit: “Het beeld vertelt iets over de vervreemding die ontstaan is in de maatschappij, maar tegelijk verraadt een gezicht altijd een bepaalde perceptie. Door die te vermijden, kun je erg dicht bij een personage komen.”

Nasser-bakhshi_

‘My mind is not at ease’ loopt nog tot 3 april in Pedrami Gallery, Verbindingsdok-Westkaai 10, Antwerpen (Eilandje).

Contact en openingsuren

Pedrami Gallery
Verbindingsdok-Westkaai 10
2000 Antwerpen
www.pedramigallery.com
Facebook.com/pedramigallery
Instagram: @pedrami_gallery
Open: van donderdag tot zondag van 13 uur tot 17 uur en op afspraak

Comments

Geef een reactie