Must See: Expo ‘Hip-Hop, du Bronx aux rues arabes’ in Parijs

Aisha - Noe Two
Aisha - Noe Two

Hiphop is nog steeds de populaire kunstvorm onder jongeren in de Arabische wereld. Vaak gebruikt als middel om zich uit te drukken in onze gecompliceerde samenleving. De soundtrack van de Arabische revolutie is ongetwijfeld hiphop. Hoe de hiphopcultuur zich manifesteerde in de Arabische straten wordt subliem weergegeven in de expositie ‘Hip-Hop, du Bronx aux rues arabes’ in het Parijse Institut du Monde Arabe tot 26 juli 2015.

In Parijs valt meer te ontdekken dan usual suspects Eiffeltoren, Louvre of de Moulin Rouge. Nog geen 20 minuten van Gare de Paris Nord ontdek je een parel van een gebouw met indrukwekkende architectuur en muren van staal en glas. Het Institut du Monde Arabe is in 1980 opgericht door Jean Nouvel en uitgegroeid tot een echt museum voor Arabisch-islamitische kunst. Met tijdelijke exposities tracht dit museum een brug te slaan tussen de islamitische en de westerse cultuur.

IMG_5359

Expo Hip-Hop, du Bronx aux rues arabes

Momenteel loopt de visueel sterk ingerichte expositie ‘Hip-Hop, du Bronx aux rues arabes’ begeleid met een geweldige geluidsinstallatie. Onder artistieke leiding van rapper Akhenaton, stichtend lid van de bekende groep IAM, schetst de expositie de geschiedenis van de hiphopcultuur. Vanaf de geboorte in de straten van de New Yorkse Bronx in de jaren 70, geadopteerd in de banlieues van Frankrijk in de jaren 80 en zich toegeëigend door de revolutionaire jeugd van de Arabische Lente.

Ghettoblasters @ Hip-Hop, du Bronx aux rues arabes

Het parcours van de expo start in de Bronx met ghettoblasters en andere iconische elementen uit de hiphopcultuur. Op de muren hangen vinyls van Sugarhill Gang, Run DMC en James Brown. Je waant je in de eighties en nineties door de typische jeansjassen, audiocassettes en posters van blocks parties (straatfeesten). De sfeer van toen wordt perfect weerspiegeld door de foto’s van de legendarische New Yorkse straatfotograaf Jamel Shabazz. Shabazz fotografeerde het dynamische straatleven van Brooklyn van de jaren 80 tot heden. Verder leer je meer over DJ’s, MC’s , scratching, beatmakers en B-Boys.

Jamel Shabazz

4 kids © Jamel Shabazz

Een groot deel van de tentoonstelling is gewijd aan de Arabische landen waar hiphop een forum is voor jonge mensen die strijden voor burgerrechten en tegen totalitarisme. De invloed van de Amerikaanse hiphopcultuur op de Arabische landen en Frankrijk is knap weergegeven met een overheersende wereldkaart op een muur. De eerste beats van de Arabische hiphop ontstonden midden jaren 90 van de vorige eeuw in de Noord-Afrikaanse gemeenschappen in Frankrijk. Franse hiphop groeide uit tot de spreekbuis van de ontevredenen met groepen als Saïan Supa Crew en IAM. Niet lang daarna begonnen in Arabische landen vergelijkbare stemmen op te komen. Arabische hiphop werd snel veroordeeld tot een ondergronds bestaan door ongeïnteresseerde platenmaatschappijen en strenge censuurvormen van overheden. Maak kennis met pioniers zoals H-Kayne en Fnaire (Marokko), DAM (Palestina), MBS (Algerije) en Rayess Bek (Libië). Koptelefoons zijn beschikbaar en videoclips katapulteren je terug in de tijd. Hiphop in de Arabische wereld heeft zijn eigen regels. In het Arabisch, Frans of Engels, eist Arabische hiphop zijn eigen erfgoed op en de geschiedenis terug tegen de stroom van het commercialisme in. We zien ook werk van Iraakse-Canadese MC The Narcicyst en Syrisch-Amerikaanse hiphopartiest Omar Offendum.

IMG_5386

De identificatie met hiphop uit de Bronx gaat dieper met de geschiedenis van Black Power, Martin Luther King, Malcolm X, James Brown en The Last Poets. Over activisme, islam, burgerrechten… de thema’s zijn herkenbaar.

Ook omgekeerd is er achting, samples uit Arabische klassiekers worden gebruikt in hedendaagse hiphop door artiesten zoals Jay Z (Kosara van Abdel Halim Hafez in Big Pimpin’), Aaliyah & Timbaland (Batwannis beek van Warda in Don’t Know What to Tell You) en Fabolous ft Ne-Yo (Al Sa’ban Aleh van Shireen Abdul Wahab in Make me Better).

IMG_1988-1024x682

46 sneakers uit 1985-1995 – Collectie Thomas Giorgetti

12,large

Trainingspak Tacchini

De expo draait verder rond herkenbare iconische objecten uit de hiphopcultuur. De hiphopidentiteit uit zich vooral op uiterlijk vlak. Jongeren drukken zich in hun kleding uit. In de expo vind je een uitstalling van legendarische sneakers zoals Jordan en Air Max, de trainingspakken van Tacchini, petten etc. terug . Alles draait om de rap attitude.  In de Arabische wereld combineren hiphoppers hun abaya (traditioneel gewaad) en keffiyeh (de Palestijnse sjaal)  met sneakers, trainingspakken of jeans. De wereld van graffiti dat onlosmakelijk met hiphop verbonden is, komt ook uitgebreid aan het bod. We zien creatieve bekenden terug uit de Arabische wereld waaronder eL Seed.

Expo ‘Hip-Hop, du Bronx aux rues arabes’ is film, muziek, kunst, schrijven, graffiti, tags, breakdance, mode, fotografie…, het verhaal van het hiphopfenomeen in een unieke scenografie. Must-see!

Praktische info

Enkel in het Frans.

Institut du Monde Arabe
1 rue des Fossés-Saint-Bernard
75005 Paris 5e

Nog tot 26 juli 2015
Maandag gesloten. Dinsdag tot vrijdag van 10u tot 18u.
Prijzen: 10 € / 8 €/ 5 € 
Meer info: www.imarabe.org

Comments

Geef een reactie