Moving People: 10.000 miniatuurvluchtelingen in het straatbeeld

Street-Art-Project-Moving-People-Vader-en-zoon-2-750x418

Het guerrilla street art project Moving People wil vanaf september ruim 10.000 miniatuurvluchtelingen plaatsen in de straten van Amsterdam en Den Haag. Op bankjes in het park, in stations, bij haltes, op verkeersborden, bij stoplichten, op vensterbanken, in winkelcentra, en in kantoorgebieden zal straatproject de verhalen vertellen van tien vluchtelingen. Elk verhaal wordt 1001 keer verteld.

Het artistiek collectief achter Moving People is Power of Art House, een denktank van designers, sociaal-culturele ondernemers, producenten en andere creatieve denkers. De creatievelingen gebruiken artistieke wapens tegen onverschilligheid en onrecht. “Wij willen de maatschappelijke betrokkenheid in Nederland vergroten door ogen te openen voor de verhalen van (verre) anderen, empathie en sociale cohesie te versterken, en verbindingen te leggen tussen mensen,” aldus het collectief. Hierbij gebruiken ze de openbare ruimte en straatkunst.

Zo zullen 10.010 beelden worden geproduceerd in samenwerking met de Amsterdamse sociale werkplaats Panter. De miniaturen zijn gemaakt met 3D scans van tien echte mensen. Deze mensen hebben ooit zelf moeten vluchten en staan model voor het maken van hun eigen 3D beeldje van 10 cm groot. “De thema’s, herinneringen, gebeurtenissen en gevoelens die in hun verhalen naar voor komen, worden visueel vertaald in hun pose. In de kleding van het beeldje verwijzen we vervolgens naar de website movingpeople.nu. Deze website vormt het visuele platform waar de indringende en verrassende verhalen achter de beeldjes op een creatieve manier samenkomen.”

Het financieren van het project is gedeeltelijk via een crowdfunding campagne op voordekunst.nl gebeurd. Ondertussen is het beoogde bedrag verzameld.

Comments

This post is also available in: English

Geef een reactie