Lichtkalligraaf JZ Aamir doet namen van Allah oplichten

Mashallah © JZ Aamir
Bismillah © JZ Aamir

Bismillah © JZ Aamir

JZ Aamir is een jonge Pakistaan die al jaren in Dubai woont en werkt. Zijn passie voor fotografie en Arabische kalligrafie liet hij samensmelten tot datgene wat hem vandaag het meest boeit: lichtkalligrafie en lichtgraffiti.

Religie lijkt in JZ Aamirs lichtkalligrafie de rode draad te zijn, terwijl de werken die hij onder de noemer lichtgraffiti plaatst eerder een aards karakter hebben. De traditionele fotografische werken die hij maakt, verenigen op het eerste zicht beide aspecten. Nu deze talentvolle kunstenaar net begonnen is met een project rond de 99 Schone Namen van Allah, vormde het begin van de maand Ramadan het gepaste tijdstip om het met hem te hebben over de rol die islam in zijn kunst speelt, en over zijn leven in Dubai.

Kan je wat vertellen over jezelf als kunstenaar?

“Ik raakte een tweetal jaar geleden aan lichtkalligrafie verknocht. Kalligrafie is al sinds mijn kindertijd een passie van mij. Ik leerde kalligrafie door te kijken naar een lokaal TV-programma dat “Khatat” (‘kalligrafie’) heet, en door te oefenen met een pen van bamboe en een houten bordje. Nadat ik was afgestudeerd, kwam ik naar Dubai en groeide mijn interesse voor fotografie, vooral landschaps- en stadsfotografie. Maar er was iets dat ontbrak. Ik wilde mijn passie voor kalligrafie combineren met fotografie. Daarom leerde ik vorig jaar een nieuwe fotografietechniek: lichtkalligrafie. Ik was bijzonder onder de indruk van het werk van Julien Breton, dus ik bestelde verschillende soorten LED-lampen en begon te oefenen. Het resultaat was echter niet wat ik ervan verwacht had. Daarom besloot ik de lampen zelf te bouwen zodat ze gebruikt konden worden voor lichtkalligrafie. Dit is hoe ik aan dit pad begon.

De camera produceert een gespiegeld beeld van wat je schrijft. Om te vermijden dat ik dat beeld zou moeten omdraaien in Photoshop, schrijf ik in spiegelschrift. Al mijn beelden komen recht uit de camera; ze zijn in geen enkele zin bewerkt met Photoshop. In het begin tekende ik in een donkere kamer, met een camera op een statief en enkele lampen. Een aantal maanden geleden ben ik begonnen met lichtkalligrafie buitenshuis, met beroemde bezienswaardigheden als achtergrond voor mijn foto’s.”

Alif Laam Meem © JZ Aamir

Alif Laam Meem © JZ Aamir

Je roots liggen in Pakistan; wat heeft je naar Dubai gebracht?

“Toen ik in 2003 in mijn thuisland afstudeerde in informatica, had ik weinig perspectieven. Ik besloot mijn geluk te beproeven in Dubai aangezien een aantal familieleden daar al succesvolle zaken leidden. Daarom was me daar settelen niet echt moeilijk.”

Hoe beïnvloedt je verhuizing naar Dubai en het daar wonen je werk?

“De Verenigde Arabische Emiraten hebben me de ruimte gegeven om te doen wat ik graag doe. Aangezien ik lichtkalligrafie ontdekt heb terwijl ik in Dubai was, kan ik me geen betere plaats inbeelden die even rijk is aan cultuur en cultuurhistorische waarden. Daarnaast biedt het mij de beroemdste bezienswaardigheden die ik kan gebruiken als achtergrond voor mijn lichtschilderijen in open lucht.”

Allah © JZ Aamir

Allah © JZ Aamir

We horen vaak dat migranten niet goed behandeld worden in de Golf. Heb jij als kunstenaar van Pakistaanse origine die in Dubai leeft hetzelfde gevoel?

“Ik ben van mening dat elk land bepaalde regels en reglementen heeft. Als je die volgt dan hebben ze geen reden om je slecht te behandelen. Mijn andere familieleden, die hier al meer dan tien jaar leven, zouden me niet naar Dubai uitgenodigd hebben als zij niet gelukkig waren. Ik heb alles gekregen wat ik vroeg: veiligheid, zekerheid, een goede job en een betere levensstijl.”

 Wat is je favoriete werk dat je gemaakt hebt tot nu toe?

“Al mijn kunstwerken heb ik gemaakt met passie, hard werk en veel oefening. Ik kan dus niet zomaar één noemen. Zelfs als er veel tijd in gekropen is: als het resultaat me niet bevalt, publiceer ik het niet.”

Welke kunstprojecten heb je voor de toekomst gepland?

“Ik wil me niet beperken tot Arabische kalligrafie. Ik zou ook graag kalligrafie in andere schriften leren en maken, zoals Hindi, Chinees en Japans.”

Mashallah © JZ Aamir

Mashallah © JZ Aamir

De maand Ramadan is een inspirerende tijd voor velen. Waar denk je aan wanneer je aan Ramadan denkt?
Hoe beïnvloedt Ramadan je werk?

“Ramadan is een maand van zegeningen van Allah voor de hele oemma van moslims. Om Hem te bedanken voor alle zegeningen die Hij aan mij gegeven geeft, heb ik de maand Ramadan gekozen om de 99 namen van Allah te beginnen schrijven, om Zijn bestaan te eren.”

Op dit moment ben je aan het project van de 99 namen van Allah aan het werken. Niet enkel in je lichtkalligrafie maar ook in je werk als fotograaf lijkt religie steeds als centraal thema terug te komen. Is dit de belangrijkste inspiratiebron voor je werk?

“Eigenlijk haal ik de meeste inspiratie uit de Arabische taal. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de streken en bochten die gemaakt worden om de woorden te creëren. Ik heb beslist om met Arabische woorden te starten, kortere woorden met een sterkere impact: Al Noor, Masha`Allah, SubhanAllah, Iqra` en Alif Laam Meem, om maar enkele te noemen.”

Beschouw je kunst maken als een manier om je geloof uit te drukken en als een deel van je geloofsbelevenis, net zoals bijvoorbeeld bidden of naar de moskee gaan?

“’Geloofsbelevenis’ is een te zwaar woord voor wat ik doe. Misschien, maar mijn intentie is slechts om mijn passie voor kunst en kalligrafie te portretteren. Dit kan onder verschillende vormen zijn en door verschillende talen te gebruiken, in de moderne kunst die lichtgraffiti is.”

Alhamdulillah © JZ Aamir

Alhamdulillah © JZ Aamir

Wat zijn je hoofddoelen met je kunstwerken? Is een van je doelen mensen aan te sporen spiritueler te zijn?

“Haha! Nee, echt niet. Mijn doel is om kunst en kalligrafie te promoten door lichtgraffiti te gebruiken.”

Heb je een speciale Ramadan-wens voor onze lezers?

“Eerst en vooral Ramadan Kareem aan iedereen! En ten tweede: we zouden moeten ons best doen om zoveel mogelijk zegeningen van Allah te krijgen als we kunnen, en geen tijd te verspillen met slapen terwijl we vasten.”

Foto’s:  © JZ Aamir

Comments

This post is also available in: English