Jonge kunstenaars uit het Midden-Oosten in Amsterdam

© Reza Abedini, poster 'Crisis of History' (2014)
© Reza Abedini, poster 'Crisis of History' (2014)

Opening Crisis of History in de Amsterdamse Tolhuistuin

Vrijdag 2 mei opent de door Robert Kluijver voor Framer Framed samengestelde internationale groepsexpositie Crisis of History in het geheel gerenoveerde IJ Paviljoen van de Amsterdamse Tolhuistuin. De opening vormt het startschot van een multimediaal drieluik waarin jonge kunstenaars uit het Midden-Oosten ingaan én commentaar leveren op de modernist dream.

Internationale groepsexposities die werk van hedendaagse kunstenaars uit het Midden-Oosten en de Arabischtalige en/of islamitische wereld centraal stellen zijn al langer booming business. Framer Framed neemt wat dat betreft in Nederland een unieke plaats in qua locatie, concept en context:

Het project Framer Framed stelt sinds 2009 de positie van transculturele kunst in Nederlandse kunstinstellingen ter discussie in een reeks openbare bijeenkomsten en expertmeetings. Framer Framed organiseerde reeds meer dan 30 symposia, lezingen, artist talks en masterclasses verspreid over Nederland. Het programma leverde een bijdrage aan publicaties, opiniestukken, exposities en radio uitzendingen met als doel een discussie op gang te brengen tussen het publiek en musea voor hedendaagse kunst, volkenkundige musea en erfgoedinstellingen op weg naar de ontwikkeling van een cross-disciplinair kunsthistorisch discours en een nieuwe inclusieve tentoonstellingspraktijk.

 

© Reza Abedini, loop 'Crisis of History' (2014)

© Reza Abedini, loop ‘Crisis of History’ (2014)

 

Tolhuistuin
Eerder verhaalde al.arte.magazine van Framer Frameds unieke groepsexpositie Speaking from the Heart – The polemic Sensibility from Iran, een belangrijke momentopname van hedendaagse Iraanse kunst. Door omstandigheden realiseerde Framer Framed Speaking from the Heart op de locatie van kunstinstelling Castrum Peregrini. Nu Framer Framed eindelijk kan beschikken over de lang geplande eigen tentoonstellingsruimte in het bruisende complex van de Tolhuistuin zullen de diverse activeiten die worden georganiseerd rondom Crisis of History en toekomstige tentoonstellingen daar ook plaatsvinden.


Opening en programma 2 mei

17.30: deuren open
18.00 – 21.00: opening (toegang vrij)
vanaf 19.30: diner in de tuin (E 10,-)
21.00 – 05.00: Event ‘Het Tijdsdocument’ door Eddie the Eagle Museum (voorverkoop E 12,50, aan de deur E 15,-)

Het is aan te bevelen een mailtje te sturen naar opening@framerframed.nl als je bij de opening aanwezig wilt zijn en je ook geïnteresseerd bent in een hapje.

Binnenkort zal al.arte meer aandacht besteden aan ‘Crisis of History’. Voor meer informatie over de opening, de tentoonstelling en het uitgebreide publieksprogramma zie ook de speciale tentoonstellingswebsite van Framer Framed.

.
Opening ‘Crisis of History – Welcome to the End of History’: Framer Framed at Tolhuistuin, Buiksloterweg 5C, 1031 CC Amsterdam.

Deelnemende kunstenaars:
Emeric Lhuisset, Ahmed Mater, Aman Mojadidi, Mehreen Murtaza, Eric Esmail Parnes, Abdulkarim Qassem, Ibrahim Quraishi, Louis Cyprien Rials, Urok Shirhan en Reza Abedini.

Comments

Geef een reactie