INK EYE: urban fusie van fotografie en kalligraffiti

© INK EYE: Dema & Boho

Een niet te missen expositie om de Brusselse underground urban culture op te snuiven is ongetwijfeld INK EYE. Op een fantastische locatie (Brass cc Van Vorst) in een industriële setting wordt creatief geëxperimenteerd met fotografie en kalligraffiti. Op de vernissage ontmoette ik in een ongedwongen sfeer van slow jam beats en hiphop tussen artistieke Brusselse jongeren de twee creatieve zielen van de expo: de graffiti-kalligrafiekunstenaar Dema en de fotograaf Boho.

De expositie Ink Eye (inkt en oog), zogezegd een knipoog naar de fusie van kalligrafie en fotografie, vertelt het verhaal van de ontmoeting van Dema en Boho. In 2011 bundelen deze twee kunstenaars hun creatieve inzichten om de misvattingen over en de foutieve portrettering van urban culture te bestrijden. Zoals ook recent weer bleek, wordt de hiphopscene vaak verkeerd begrepen. In hun werken weerklinken de urban life-ritmes die bedoeld zijn om de gemeenschappen die in de maatschappij naast elkaar leven met elkaar kennis te laten maken.

Het was voor deze talenten een uitdaging om de technieken van een graffitimaker en een fotograaf te combineren.

My art, my fuel

Demeone

Dema is een meester in muurkunst. Bij de CNN crew, een crew van graffiti-artiesten ontwikkelt hij verschillende stijlen van graffitikunst. Gefascineerd als hij is door de beweging van letters overheerst in zijn werk vooral Arabische en Japanse kalligrafie. Hij verwoordt dit mooi: “Une goutte d’encre pour apprivoiser un mot.” (Een druppel inkt om een woord te temmen). Met behulp van graffiti tilt hij zijn kunst op een hoger niveau: kalligraffiti. Dema verlegt hiermee zijn grenzen en experimenteert met graphics en klassieke kalligrafie. Die combinatie levert een exacte vertaling op van de paradox van de stad: zijn schoonheid en ruwheid, traditie versus vergankelijkheid. Dema haalt enkele citaten van Ben Okri erbij om de visie van zijn kunst te verduidelijken: “Seul sont épuisés ceux qui pensent etre arrives” (Uitgeput zijn alleen zij die denken aangekomen te zijn) en “Notre future est plus grand que notre passé” (Onze toekomst is groter dan ons verleden). Zijn gezonde obsessie voor kalligraffiti leidt hem ver voorbij de muren van Brussel, ook richting de muren in Parijs, Madrid, Milaan en Berlijn.

De kalligraaf hoopt gevoelens op te roepen met zijn kalligrafieën. Voor hem is de beste methode om zijn teksten te combineren met foto’s. Foto’s doen ons een bepaald moment of een gevoel herinneren. Hij koos er daarom voor om samen te werken met Boho.

Boho

Zijn partner in art Boho is van kinds af aan vertrouwd met fotografie dankzij zijn vader, die zelf fotograaf is. Door de jaren heen is hij deze discipline gaan beheersen en hij gaat zelfs een stap verder met het grafisch ontwerpen. Zijn voorliefde in fotografie gaat vooral uit naar portretten, landschappen en urban culture. Hij maakt deel uit van de groep Rezolution prod. die zich bezighoudt met urban art. Boho staat bekend als een backpacker; met zijn camera en rugzak dwaalt hij het liefst rond in Europa en Afrika om daar unieke beelden op te nemen. Zijn foto’s zijn vaak emotioneel geladen en vertellen de verhalen van de gewone man.

Voor Boho zijn de foto’s een weergave van zijn visie op het leven: “Het zijn de simpele dingen die mijn leven animeren. Men hoeft geen grandioze zaken te fotograferen om iets moois te vinden. Je kunt mooie zaken terugvinden in simpele zaken.”

 Ink Eye

De expo toont een sterk staaltje landschap-, portret- en urbanfoto’s, en laat een verfrissend gezicht zien van onder meer Marrakech, Tanger, Senegal, Mekka en Brussel. Het verhaal achter elke foto gaat vergezeld van Dema’s knappe eigenzinnige kalligraffiti-kunstwerken.

Kortom, INK EYE is zeker een tripje naar Brussel waard voor iedereen die de gehele hiphopfilosofie wil begrijpen. INK EYE laat je op verschillende artistieke niveaus kennis maken met de synergie van hedendaagse kunstvormen en deze nieuwe undergroundbeweging. De kunstenaars moedigen jong en oud aan hun creatieve skills te ontwikkelen en tonen dat kunst in al zijn vormen een vorm van empowerment en betrokkenheid is. Een ontmoetingsplaats voor mensen met verschillende achtergronden. Een must see!

Foto’s: Redouan Tijani

Expositie INK EYE van 8 februari tot 6 maart 2013
BRASS – 364 Avenue van Volxemlaan – 1190 Forest / Vorst
Dinsdag tot zondag van 12u -18u
Zaterdags open tot 21u
Gratis toegang

Comments

This post is also available in: English