Expo Home Sweet Home: Over reizen en thuiskomen

@ Anne Lemmens en Bülent Oztürk_opt
© Mashid Mohadjerin

© Mashid Mohadjerin

Het verhaal van de landverhuizers van de Red Star Line is zeer actueel en voor iedereen. Net zoals de landverhuizers 100 jaar geleden, hebben veel Turkse en Marokkaanse families vandaag nog steeds een bijzondere band met hun land van herkomst. In het kader van 50 jaar migratie vroeg het Red Star Line Museum aan twee hedendaagse kunstenaars, Mashid Mohadjerin en Bülent Oztürk, om met dit thema aan de slag te gaan. Home Sweet Home focust op de jaarlijkse reis die veel Antwerpenaren met Turkse en Marokkaanse roots maken naar het land waar zij of hun (groot)ouders vandaan komen. De reis verbindt twee plaatsen waar ze zich thuis voelen.

Migratie kent in de loop van de tijd vele gezichten, de menselijke kant ervan is tijdloos en universeel. In 2014 is het 50 jaar geleden dat België migratieakkoorden sloot met Marokko en Turkije. Een halve eeuw geleden kwamen de eerste migranten aan om hier hun dromen van geluk en een beter leven waar te maken. Vandaag heeft de eerste generatie van Turkse en Marokkaanse migranten, maar ook hun kinderen en kleinkinderen, nog steeds een bijzondere band met het land van herkomst. Jaarlijks reizen vele Antwerpenaren met Turkse of Marokkaanse roots terug naar het land waar zij of hun (groot-)ouders vandaan komen. In dit steeds terugkerend ritueel halen zij familiebanden aan en mijmeren zij over hun jeugdjaren, hoe het was, is en zou kunnen zijn. Home Sweet Home benadert die reis als nieuw ritueel.

De Turks-Koerdische filmmaker Bülent Öztürk verhuisde in 1995 naar België. In 2011 behaalde hij zijn masterdiploma audiovisuele kunsten, filmregie aan het RITS in Brussel. Sindsdien won hij als documentaire en kortfilmmaker tal van internationale prijzen, zoals de prijs voor de beste kortfilm op het internationaal Filmfestival in Venetië. Vandaag woont en werkt hij in Antwerpen als regisseur. Öztürk bouwde voor Home Sweet Home een visuele en zintuiglijke installatie, refererend aan de tahta (soort hemelbed). De tahta staat voor hem symbool voor de drang om jaarlijks de zomer door te brengen in Turkije. De bezoeker wordt uitgenodigd om in de tahta plaats te nemen om te mijmeren over wat het betekent om thuis te zijn.

De Iraans-Belgische fotografe Mashid Mohadjerin ontving haar Master in de fine Arts aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Haar bekroonde werk is te zien in tal van internationale publicaties en tentoonstellingen. Voor Home Sweet Home reisde ze tussen Antwerpen en Tanger en registreerde met haar Haselblad camera de reis tussen hier en daar en de vele transitplekken onderweg.

Het werk van beide kunstenaars wordt in de Loods verbonden door (reis-) verhalen en portretten van Turkse en Marokkaanse Antwerpenaars die zelf regelmatig over en weer pendelen. Het publiek krijgt de kans om via instagram en pintrest eigen reisverhalen te delen en in real time reizen te volgen van een aantal bekende en minder bekende Antwerpse Marokkanen en Turken naar het land van herkomst.

Home Sweet Home
Over reizen en thuiskomen

Red Star Line Museum – De Loods
28.05.2014 – 14.09.2014

Red Star Line Museum
Montevideostraat 3
2000 Antwerpen
www.redstarline.be

Comments

Geef een reactie