Foto’s uit Algerije in Genkse koffiezaak

© Boumediene Belbachir
© Boumediene Belbachir
© Boumediene Belbachir

© Boumediene Belbachir

Tot het einde van deze maand kan iedereen die een koffie drinkt bij de zaak Wortel en de Boon in Genk er een kleine fototentoonstelling zien met beelden uit Algerije. De foto’s zijn gemaakt in 2008 door de Genkse Boumediene Belbachir (24). Ze tonen vooral de omgeving van Tlemcen waar hij zijn zomervakantie doorbracht.

Tlemcen is de regio in het noordwesten van Algerije waar de ouders van Belbachir vandaan komen. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Een deel van deze plek in Noord-Afrika staat nu op de muren van een kleine koffiezaak in het Belgische Genk in het winkelcentrum Shopping 3.

Een van de foto’s toont een huis dat aan de voorkant is afgewerkt terwijl de zijkant nog in opbouw lijkt. “Die foto nam ik op een plaats die op 60 kilometer van Tlemcen ligt toen ik op een taxi wachtte. Eerst viel het huis mij niet op. Maar toen ik er beter naar keek zag ik dat de zijkant niet afgewerkt was. Dat was voor de mensen daar heel normaal. In 2012 ben ik daar nog eens geweest en was het huis nog steeds hetzelfde”, vertelt Belbachir.

© Boumediene Belbachir

© Boumediene Belbachir

Fotoatelier

De andere foto’s tonen onder meer mannen bij een markt, een meisje dat voorbij wandelt en een overzichtsbeeld van het landschap in de regio van de stad Tlemcen. “Toen ik vorige zomer een koffie ging drinken bij Wortel en de Boon sprak ik met de zaakvoerder Tim Olaerts nadat hij zag dat ik fotografiemateriaal bij me had. Olaerts had de zaak net geopend en hij had besloten om elke maand het werk van een artiest in de kijker te zetten. Mijn beelden uit Algerije vond hij ideaal.”

Belbachir is in Genk vooral bekend met zijn foto’s uit België. Zo fotografeerde hij vaker in steden als Genk, Antwerpen en Brussel. Toen hij de beelden maakte in Algerije studeerde hij voor de opleiding Informatica en was fotografie zijn hobby. “Bij het fotoatelier Zwiep in de wijk Waterschei kon ik mijn niveau verbeteren. Ik kon toen daar ook het nodige materiaal uitlenen.”

In Wortel en de Boon

In Wortel en de Boon – © al.arte.magazine

Hij behaalde een bachelordiploma Informatica en studeert nu in zijn voorlaatste jaar in de academische opleiding Fotografie aan de MAD Faculty in Genk. Hij spreekt enthousiast over zijn toekomstplannen. “Nu werk ik aan een reeks over mijn wijk Winterslag. Ik onderzocht de geschiedenis van 1850 tot nu en met die kennis zie ik nu dingen in mijn wijk die ik eerder niet opmerkte.”

Belbachir zegt dat hij het te druk heeft om te beseffen hoe zijn werk door de tentoonstelling in onder meer Wortel en de Boon en via sociale media veel mensen bereikt. “Ik ben daar niet mee bezig, ik werk gewoon door”, zegt hij.

© Het werk van Belbachir in Wortel en de Boon

Het werk van Belbachir in Wortel en de Boon. © – al.arte.magazine

Offline

Wat communicatie en sociale media betreft heeft hij een duidelijke tip voor andere fotografen. “Sociale media mogen jouw communicatie in het echte leven niet vervangen. Als ik betaalde opdrachten krijg komt dat door offline communicatie, en niet door Facebook. Door echte fysieke en verbale communicatie kun je beter netwerken. Daardoor staan mijn foto’s nu hier: door hier een koffie te drinken.”

Comments

Geef een reactie