Fight bad art with better art

Op AlArabiya.net verscheen vorige week een column van Melody Moezzi, een Iraans-Amerikaanse islamitische schrijfster en advocate. In haar column stelt ze de vraag hoe moslims als verantwoordelijke wereldburgers zouden moeten reageren op een beledigende film of cartoon of een andere vorm van expressie. Dit naar aanleiding van de recente rellen bij demonstraties in enkele landen. Welke reactie vertegenwoordigt onze overtuigen en idealen als moslims? Het antwoord geeft ze zelf en is ook de titel van haar column.

Art, not arms, or an Islamic approach to Islamophobia

Geweld is een effectieve noch verantwoordelijke reactie. Het is zowel contraproductief als onislamitisch. De meest productieve en krachtige reactie is slechte kunst te verslaan met mooie kunst, lelijkheid te bestrijden met schoonheid, leugens met waarheden.

We moeten pro-actief zijn, in plaats van steeds in de verdediging te schieten. We moeten onze eigen kunstwerken -onze eigen films, cartoons, satires, liederen en geschriften- creëren en zo de islamofobe reacties ondermijnen.

De filosofie en het hele concept van {al. arte. magazine} is voortgekomen uit dezelfde ideeën en principes. {al. arte. magazine} gelooft dat kunst het geweld kan overstemmen en wil moslims inspireren meer van hun artistieke schoonheid te delen met de wereld.

Spread the better art!

Beeld: Malikka Bouaissa

Comments

This post is also available in: English