Fida Art: Saoedische Popart

 © Fida Art

Saoedische kunst is booming! Saoedi-Arabië heeft een lange reputatie van conservatieve sociale opvattingen, maar de kunstwereld in het land is de laatste jaren enorm gebloeid en flirt nu zelfs met de grenzen van heersende taboes. Eén van deze ambitieuze Saoedische kunstenaars is Fida Al-Hussan. Al-Hussan is een mixed-media kunstenares die het liefst werkt met populaire beelden en levendige kleuren. Een Q&A met de kunstenares achter Fida Art.

Vertel eens wat over jezelf.

“Als klein meisje was ik altijd al geïnteresseerd in kunst. Kunst en tekenen zijn altijd mijn eerste prioriteit geweest. Toen ik Photoshop ontdekte op de middelbare school veranderde het de manier van denken over kunst. Ik teken wat in mij opkomt en hoe ik me voel, vervolgens meng ik het met digitale kunst om de kijkers het best te bereiken.”

Aan welk project werk je nu?

“Een project in samenwerking met Nora, een kunstenares die stoelen op een slimme en innovatieve manier maakt. Mijn kunst maakt deel uit van haar werk in doeken en meubels. Een deel van ons werk kan je zien op Instagram.”

Wat inspireert je?

“Menselijke gevoelens en de enorme negatieve energie die ze dragen. Al deze gevoelens geven mij inspiratie om te tekenen zodat ik mijn gevoelens kan uiten. Als we werken aan onszelf en aan de manier waarop we anderen beoordelen dan is dat de grootste overwinning die we als individu kunnen bereiken. Woede, liefde, egoïsme en intimidatie zijn allemaal gevoelens die mij inspireren om meer te tekenen.”

Is er een element van kunst waarvan je het meest geniet in je kunstwerken?

“Kleuren en een kleurrijke geest zijn alles wat ik nodig heb.”

Wat kwam er eerst? De wens om een artiest te worden of het werken met bepaald soort materiaal?

“Ik hou ervan om kennis te winnen over kunst en hoe ik mijn gedachten kan vertalen in mijn tekeningen. Dus mijn wens om kunstenaar te worden kwam eerst. Ik heb mijn geluk gevonden in kunst en in het respecteren van anderen.”

 © Fida Art

Je gebruikt veel kleur en populaire afbeeldingen. Waarom?

“Ik heb geen specifieke reden. Ik begin gewoon te tekenen met hoe ik me voel en wat ik wil, tot ik het gevoel krijg dat het kunstwerk af is. Persoonlijke foto’s van anderen trekken mij het meest aan zoals wit papier mij aantrekt om op ze te tekenen.”

Wat wil je vertellen met je werk?

“Ik ben best jaloers op het leven van mensen in de oude dagen van de jaren 60 en de jaren 70 die ik in de foto’s zie van mijn ouders met de speciale kleuren die tot hun generatie behoorden. In mijn kunstwerken heb ik de kleuren van mijn generatie. Zo probeer ik op de beste manier de kleuren te gebruiken die onze kinderen en de volgende generaties in de toekomst zullen herkennen als de kleuren van onze tijd.”

 © Fida Art

Jouw kunstwerken flirten met traditionele (abaya en nikaab) en (Amerikaanse) populaire afbeeldingen. Waarom deze tegenstelling?

“Mijn kunstwerken zijn niet alleen Amerikaans, maar vanuit alle delen van de wereld. De reden dat ik werk met abaya of de gezichtssluier in mijn kunststukken is omdat het een deel van mij is. Ik draag die kledingstukken en vrouwen om me heen ook en we zijn er trots op. Ook probeer ik uit te leggen aan mensen om me heen en aan vrouwen die het dragen dat we allemaal dezelfde zijn. De dingen die ons anders maken zijn de taal die we spreken, de kleding die we dragen en de religies waarin wij geloven. Media laten een droefheid zien in hoe Arabische of Saoedische vrouwen zich kleden in abaya of nikaab. In mijn leven vind ik geen verdriet en ik vind mezelf terug in het model dat in alle vrijheid haar lichaam toont, maar ik heb mijn eigen vrijheid en dat mooi verhaal dat ik aan iedereen wil vertellen.”

Wat voor meerwaarde bieden je kunstwerken aan de Saoedische samenleving?

“Ik hou niet van de trieste en gewelddadige verhalen die verteld worden in elke samenleving. Als ik de krant lees of het nieuws op tv kijk dan zie ik heel veel onschuldige vrouwen in de wereld die met geweld worden behandeld. Ik spreek niet of teken niet alleen over mijn land maar over die personen die lijden. Dus dat probeer ik mijn werk ook aan die mensen aan te bieden.”

Hoe reageren de Saudi’s op je werk?

“De meeste mensen om me heen die mijn kunstwerken bekeken, zijn degene die mij aanzetten om meer uit mezelf te halen en mij gelukkig maken. Sommige mensen zijn niet akkoord met hoe ik de abaya en nikaab beschrijf in mijn werk. Zij denken dat ik het verlaag. Maar dat is de manier hoe ik mijn gevoelens uit en misschien hebben zij meer tijd nodig om te begrijpen vanwaar ik kom.”

Hoe is de huidige kunst scene in Saoedi-Arabië?

“De kunst wordt hier alsmaar populairder, vooral in scholen, universiteiten, en op andere plaatsen nemen ze het vaak over.”

Ben je ooit gecensureerd of voelde je iets ooit aan als censuur?

“Ja, en wat me dan zenuwachtig maakt is het besef dat mensen geven om mijn werk en het gevoel dat ik meer moet doen voor hen.”

 © Fida Art

Welke zijn de meest memorabele reacties op je werk?

“De vele warme gevoelens in de reacties. Vooral die van vrouwen van verschillende leeftijden die trots op me zijn.”

Op welke manieren stretch je jezelf om je werk te laten groeien?

Ik geloof in het herhaaldelijk uiten van dezelfde energie. Ik wil niet dat het gevoel van beroemd te zijn dit soort energie en inspiratie wegneemt. Ik zeg altijd tegen mezelf dat geld en roem tijdelijk zijn.”

Wat zijn je doelen als kunstenaar?

“Ik probeer de wereld te laten zien dat mensen en hun gevoelens veel kunnen dragen en doen. Het heeft tijd en verbetering nodig om de top te bereiken.”

 © Fida Art

Is er een kunstwerk waar je het meest trots op? Waarom?

“Elk kunstwerk heeft zijn eigen verhaal. Maar het burqa & krant kunstwerk vertelt het verhaal van mensen die druk kijken naar tv-zenders en daar voor gaan zitten en denken dat het de mensen zal redden. Daardoor worden ze slachtoffers van deze kanalen en voelen ze zich onveilig in hun eigen huis.”

Hoe weet je wanneer een kunstwerk af is?

“Als ik me gelukkig en tevreden voel als ik het bekijk.”

Hoe ziet de toekomst er voor je uit?

“Ik geloof dat de toekomst mij meer vrijheid biedt met grote ideeën en het vermogen om die gekke gedachten die ik in mijn hoofd heb te tekenen.”

 © Fida Art

 © Fida Art

Comments

This post is also available in: English