Expo Democratische Luxe: over de rommel van het kapitalisme

Hüseyin Bahri Alptekin, CAPACITY/CAPACITIES, 1998, Courtesy the Estate of the Artist
Hüseyin Bahri Alptekin, CAPACITY/CAPACITIES, 1998, Courtesy the Estate of the Artist

Democratische Luxe Istanbul, een overzichtstentoonstelling van werk van de Turkse kunstenaar Hüseyin Bahri Alptekin van M HKA in het kader van Europalia Arts Festival Turkey.

Nog tot 31 januari 2016 loopt de tentoonstelling ‘Democratische Luxe’ met werk van de Turkse kunstenaar Hüseyin Bahri Alptekin in het M HKA te Antwerpen.

Hüseyin Bahri Alptekin werd in 1957 in Izmir geboren en overleed in Istanbul in 2007. Hij maakte deel uit van de eerste generatie Turkse kunstenaars die wereldwijd actief en nationaal invloedrijk waren. Hüseyin Bahri Alptekin wordt dan ook beschouwd als een van de belangrijkste figuren uit de hedendaagse kunstscène van Istanboel.

Hüseyin Bahri Alptekin, I’M DREAMING ABOUT BOMBAY, 2006, Courtesy the Estate of the Artist

Hüseyin Bahri Alptekin, I’M DREAMING ABOUT BOMBAY, 2006, Courtesy the Estate of the Artist

‘Democratische Luxe’ is een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk. Sinds het begin van de jaren ‘90 richtte Alptekin zich op een breed opgezette artistieke productie die fotografie, sculptuur, installatie, neon, video en collage omvat.

Incident

Hüseyin Bahri Alptekin, INCIDENT-S IPANEMA, 2006, Courtesy the Estate of the Artist

De kerngedachte doorheen de tentoonstelling wordt samengevat in één zin van Alptekin: “Ik onderzoek de schoonheid en het vulgaire, en hun onderlinge relatie”. Alptekin was een kunstenaar die de ingrijpende gevolgen van het mondiale kapitalisme op het alledaagse zag, in het bijzonder in de periode na de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Refinery (2002)

Hüseyin Bahri Alptekin, REFINERY, 2002, Courtesy the Estate of the Artist and Rampa Istanbul

Winter Depression

Hüseyin Bahri Alptekin, WINTER DEPRESSION, 1998-2001, Courtesy the Estate of the Artist and Rampa Istanbul

Zijn kunstwerken weerspiegelen dan ook de materiële kwaliteiten van de ‘globale rommel’ die het internationale vrije-markt-kapitalisme met zich meebrengt.

Heterotopia

Hüseyin Bahri Alptekin, HETEROTOPIA, 1992-2013, (with M.D. Morris) Courtesy the Estate of the Artist

Heterotopia

Hüseyin Bahri Alptekin, HETEROTOPIA, 1992-2013, (with M.D. Morris) Courtesy the Estate of the Artist

Studies, tekeningen en notities uit het Alptekin-archief, brengen de bezoeker dichter bij de gedachtenprocessen van de kunstenaar. Hieruit blijkt bovendien dat Hüseyin Bahri Alptekin gefascineerd was door het verschil tussen de ‘belofte’ en de ‘banale werkelijkheid’.

Turk Truck (1995-2013)

Hüseyin Bahri Alptekin, TURK TRUCK, 1995-2013, Courtesy the Estate of the Hüseyin Bahri Alptekin, M. D. Morris, Muzeum Sztuki in Lodz and Rampa Istanbul, Photo, Piotr Tomczyk Installation view from the ‘Facts, Incidents, Accidents, Circumstances, Situations’ exhibition, Muzeum Sztuki in Lodz, 2013

Wie de tentoonstelling bezoekt, moet uiteraard kijken naar de werken, maar als je die ene zin van Hüseyin in gedachten houdt, zal je zeker (nog) meer van de tentoongestelde werken gaan houden:

“Ik onderzoek de schoonheid en het vulgaire, en hun onderlinge relatie”.

Comments

Geef een reactie