Expo 50 jaar Marokkaanse & Turkse migratie

Expo 50 jaar migratie -  ©  Redouan Tijani
Expo 50 jaar migratie - © Redouan Tijani
Expo Dakira -  ©  Redouan Tijani

Expo Dakira – © Redouan Tijani

2014 staat in teken van 50 jaar Marokkaanse en Turkse migratie. Precies 50 jaar geleden, in 1964, ondertekenden België, Marokko (16 februari) en Turkije (17 juli) bilaterale akkoorden. Deze akkoorden vormden het begin van de immigratie van tienduizenden Marokkaanse en Turkse arbeiders en hun familieleden die hun geboorteland achterlieten. Vanaf februari 2014 wordt hier enerzijds kritisch op teruggeblikt, anderzijds wordt het gevierd met allerlei culturele activiteiten, lezingen, debatten en exposities. In ieder geval, deze gebeurtenis is belangrijk genoeg om bij stil te staan en om te kijken naar het verleden, heden en toekomst.

Arbeidsmigratie, een schets

Na de Tweede Wereldoorlog had België nood aan nieuwe arbeidskrachten. Het land was helemaal verwoest. Niets bleef overeind. Voor de heropbouw werden Italiaanse gastarbeiders in 1946 tewerkgesteld in – onder andere – mijnen. In 1956 vond een dramatische mijnramp plaats in Marcinelle, waar bijna 300 mijnwerkers stierven. De Italianen en Belgen weigerden te werken in de mijnen en vroegen om betere werkomstandigheden, zoals een hoger loon. België rekruteerde daarom goedkope arbeidskrachten uit Marokko en Turkije. Zij werden gastarbeiders genoemd en het plan was dat ze na hun werk terug naar hun vaderland vertrokken. Maar ze bleven.

Dakira & Miras

Expo Dakira -  ©  Redouan Tijani

Expo Dakira – © Redouan Tijani

Naar aanleiding van dit gouden jubileum lanceren de Federatie van Marokkaanse Verenigingen en de Unie van Turkse Verenigingen twee reizende tentoonstellingen die de Marokkaanse en Turkse migratiegeschiedenissen in beeld brengen. Getuigenissen, illustraties en voorwerpen doen deze geschiedenis herleven

Expo Dakira, gedeelde herinnering, laat je op een veelzijdige wijze de geschiedenis van de Vlaams-Marokkaanse gemeenschap ontdekken. Via interviews met de eerste generatie en het verzamelen van erfgoedmateriaal wordt het verhaal van de Marokkaanse (gast)arbeiders verteld. De arbeidsmigratie staat centraal in de tentoonstelling. Het is een verhalende tentoonstelling over de leef- en werkomstandigheden, over het cultureel en het verenigingsleven, over de politieke participatie en religie… Maar ook over heimwee en liefde, tradities en sport.

De Turkse migratie-expo Miras portretteert het leven van de migratie door onder andere levensgrote foto’s. Zo haalt de expo deze getuigenissen uit de anonimiteit, geeft hen de erkenning en visualiseert de verscheidenheid binnen de Turkse gemeenschappen en generaties.

Expo Miras -  ©  Redouan Tijani

Expo Miras – © Redouan Tijani

Datum en plaats tentoonstellingen

18.02 – 18.04 | ANTWERPEN | Felixarchief, Oude Leeuwenrui 29 – 2000 Antwerpen
23.04 – 25.05 | BRUSSEL | BoZar, Ravensteinstraat 23 – 1000 Brussel
01.09 – 20.10 | LIMBURG | Cmine, Cmine 10 – 3600 Genk
23.10 – 30.11 | GENT | Sint-Niklaas Kerk, Cataloniëstraat – 9000 Gent
05.12 – 31.12 | SINT-NIKLAAS | Stedelijke Musea SteM, Zwijgershoek 14 – 9100 Sint-Niklaas

Meer info

www.dakira.be
www.miras50.be

Sfeerbeelden Expo 50 jaar migratie –  ©  Redouan Tijani

Comments

Geef een reactie