Epische fotoreeks ‘Before They Pass Away’ legt ‘uitstervende’ volken vast

Dele, Lale, Korcho Village, Omo Valley, Ethiopia 2011
Dele, Lale, Korcho Village, Omo Valley, Ethiopia 2011

In het mijlpaalproject ‘Before They Pass Away’ legt ervaren fotograaf Jimmy Nelson het leven en de tradities van de langstlevende volken vast. Deze volkeren slagen erin hun traditionele manieren en gewoontes binnen onze steeds meer geglobaliseerde wereld te behouden. Epische en kleurrijke portretten van de Britse fotograaf presenteren deze waardige erfgenamen van edele en eeuwenoude tradities in al hun glorie. Een unieke visuele ervaring.

Het is niet alleen een genot om naar te kijken, maar het fotografisch project legt ook meteen een belangrijk stukje geschiedenis vast. De koffietafelexemplaren zijn visueel verbluffend, onbeschaamd glamoureus en zijn te bezichtigen in wereldbekende glossy magazines en toonaangevende galeries.

Noel-Pearse-&-Dominique-Pere,-Huka-Falls,-North-Island,-New-Zealand-2011

Noel Pearse & Dominique Pere, Huka-Falls, North-Island, New-Zealand 2011

Jimmy Nelson heeft voor dit project in  twee en een half jaar 35 unieke volkeren bezocht in 44 verschillende landen. Volkeren zoals de Rabari (India), Mursi (Ethopië) en Himba (Namibië). De afgelopen 45 jaar heeft Nelson de wereld rondgereisd als fotograaf en daardoor heel wat zien evolueren. In de laatste jaren is alles zo snel veranderd door de steeds grotere ontwikkeling van de digitalisering en connectiviteit tussen mensen. Een mooi voorbeeld zijn de diverse indiaanse stammen in de VS die al bijna volledig zijn geürbaniseerd en alleen bij speciale culturele gelegenheden symbolisch terugvallen in oude handelingen, kledij en gewoontes. Dit vond Nelson een zorgelijke ontwikkeling en daarom wilde hij alle stammen die naar zijn mening met uitsterven bedreigd waren vastleggen en tentoonstellen. Een nobele gedachtegang zo in eerste instantie, maar daar is niet iedereen het mee eens.

Nyerere, Loingu, Lewangum & Lepokodou, Kaisut Desert, Kenya 2010

Nyerere, Loingu, Lewangum & Lepokodou, Kaisut Desert, Kenya 2010

Keerzijde van de medaille

Ondanks het feit dat dit project door velen wordt bejubeld als meesterwerk en nu reeds als historisch document wordt beschouwd, zijn er ook veel geluiden van kritiek. Vooral door de leden van de volkeren zelf. Het meest voorkomende kritiekpunt is dat men het er niet mee eens is dat de volkeren als uitstervend moeten worden beschouwd en zo in een verkeerd daglicht worden gezet. Survival International, een wereldwijde organisatie die opkomt voor ‘inheemse volkeren’, noemt het project zelfs vals, kwetsend en schadelijk. De foto’s zouden te high fashion zijn en geen weerspiegeling van de realiteit. Ook vindt Survival International het schandalig dat de betrokkenen niet zijn betaald, in welke vorm dan ook, en toch als model zijn gebruikt voor dit narcistische project. Nelson reageerde hier als volgt op: “De enige negatieve reactie komt van Survival International. Ik denk dat ze een verborgen agenda hebben, maar ik zal er niets meer over zeggen. Het is jammer. Wij proberen beiden hetzelfde te bereiken.”

Yakim, Brigade 2, Nenet, Yamal Peninsula, Ural Mountains, Russia, 2011

Yakim, Brigade 2, Nenet, Yamal Peninsula, Ural Mountains, Russia, 2011

Die verklaring bleek echter niet geheel te kloppen, want er kwam ook kritiek vanuit de volkeren zelf. Velen van hen hebben geprotesteerd over de inhoud van het boek.  Zo heeft Nixiwaka Yawanawa uit de Braziliaanse deelstaat Acre een duidelijke mening over het boek: “Als stamlid en inheemse persoon voel ik me beledigd door Jimmy Nelson’s werk ’Before They Pass Away’. Het is schandalig! We zijn niet uitstervende, maar worstelen om te overleven. De geïndustrialiseerde samenleving probeert ons te vernietigen in de naam van ‘vooruitgang’, maar wij blijven ons land verdedigen en proberen zo bij te dragen aan de bescherming van onze planeet.”

Before They Pass Away, Jimmy Nelson, teNeues, nov 2013, ISBN 978-3-8327-9759-1, 424 p., prijs € 99,99.
© Alle foto’s zijn genomen door Jimmy Nelson

Comments

Geef een reactie