De caleidoscope wereld van Djamel Oulkadi

IMG_4491

Herhaling, symmetrie, spiegeling en abstractie. Dit kenmerkt het werk van de Brusselse schilder en kunstenaar Djamel Oulkadi. De graffitikunstenaar beheerst de grafische en geometrische abstractie waardoor de Arabische kalligrafie gekenmerkt wordt. Zijn nieuwe expositie ‘Seriegraphic’ in Espace Magh in Brussel is gekoppeld aan de tentoonstelling FOCUS BERBERE (S): CROP (S) BERBERE (S), identiteit universaliteit.

Expo Seriegraphic @ Espace Magh © Djamel Oulkadi

Expo Seriegraphic @ Espace Magh | © Djamel Oulkadi

“De basis van mijn werk is de letter,” zegt Oulkadi. Hij begon in 1987 in de graffiti scene maar ontdekte tijdens zijn studie grafische vormgeving zijn passie voor de typografie. Of hij nu met het Latijnse of Arabische alfabet speelt en verschillende technieken gebruikt, zijn werk blijft abstracte kalligrafie. Labyrinten van geometrische patronen. Zijn werken zijn vaak suggestief en toont een opwindend spel tussen het minimalisme en psychedelica.

© Djamel Oulkadi

Blue Shadow | © Djamel Oulkadi

Djamel Oulkadi is een Marokkaanse Belg, een Amazigh (Berber). Hij werd gevraagd voor de tentoonstelling van Focus BERBERE(S) omdat hij van Berbers afkomst is. Zijn nationale identiteit vindt hij heel belangrijk; zo verwijst hij in de expo onder andere naar het portret van zijn vader en een Berberse vrouw. De expo is genoemd naar de druktechniek zeefdruk (serigrafie) waarmee de meeste werken zijn gemaakt. Een techniek uit de kunstwereld die niet meer weg te denken is. In deze reeks werkte hij enkel met de schaduw van letters zonder gebruik te maken van achtergronden.

IMG_4502

Berber Woman | © Djamel Oulkadi

IMG_4463

Self-Portrait|© Djamel Oulkadi

Oulkadi noemt zichzelf een ‘geometric writer’. Zijn favoriete werk in de expo is: ‘Positief, negatief’. “Het is een werk over letters. Je ziet de herhaling, de beweging. Ik was daar op zoek en ik houd ervan om mezelf uit te drukken in zwart-wit. Grafisch, vind ik dat het mooiste werk. “

© Djamel Oulkadi

Positif, negatif © Djamel Oulkadi

Djamel Oulkadi zal abstracte kalligrafie blijven beoefenen en wil zelfs jonge talentvolle kunstenaars in Brussel aanmoedigen om meer van hun werk te laten zien. Hij hoopt dat deze kunstenaars meer erkenning krijgen.

IMG_4460

Untitled – © Djamel Oulkadi

SERIGRAPHIC – Djamel Oulkadi
25/09/15 › 17/10/15
11u – 19u
gratis toegang – dinsdag tot zaterdag
ESPACE MAGH
Priemstraat 17
1000 Brussel

Comments

This post is also available in: English

Geef een reactie