‘Cruise Away, met de Red Star Line de wereld rond’

Wuivende dames in sportkledij tijdens een cruise aan boord van de belgenland. Illustratie in brochure Red Star Line Cruises from London, 1934.
Wuivende dames in sportkledij tijdens een cruise aan boord van de belgenland. Illustratie in brochure Red Star Line Cruises from London, 1934.

Van landverhuizers naar superrijken

In 1921 en 1924 stopten de immigratiequota van de Verenigde Staten de toevloed van Europese landverhuizers. Rederijen zoals de Red Star Line vonden nieuwe inkomsten in toerisme. De oceaanstomers werden omgebouwd tot cruiseschepen die de superrijken tot de meest exotische uithoeken van de aarde brachten.

De tentoonstelling Cruise Away vertrekt vanuit die geschiedenis en vanuit de ervaringen van cruise-gangers en crew. De bezoeker ontdekt hoe toeristen toen reisden en of ze op reis hetzelfde hoopten te vinden als de toerist vandaag.

Aan de hand van o.a. dagboeken en reisverhalen, schetst de tentoonstelling een gedetailleerd beeld van het leven aan boord van de cruiseschepen en de achtergronden waartegen die werden georganiseerd.

Er komen ook heel wat Antwerpse verhalen aan bod, de crew van deze cruiseschepen waren voor een groot stuk Antwerpse zeelui. Ook voor hen was het een ideale gelegenheid om de wereld te zien, getuige de vele fotoalbums en dagboeken uit de collectie van het Red Star Museum.

rsl_ib_0001_1315_recto

Toerisme doorheen de tijd

Verder staat de tentoonstelling stil bij de tijdsgeest van het interbellum, de opkomst van enkele bestemmingen als toeristische trekpleister, en de geschiedenis van het toerisme.

Een kritische blik

Cruise Away werpt ook een kritische blik op de cruises in de ‘roaring twenties’. De schepen waren in die tijd in feite gouden kooien, die met al hun comfort de passagiers afsloten van de gebieden die ze bezochten. Door de koloniale vooroordelen en de mondiale kloof tussen arm er rijk, was er letterlijk weinig of geen contact tussen toeristen en de lokale bevolking.

worldcruisekerstmis

En vandaag?

Fotografe Mashid Mohadjerin geeft met hedendaags werk een invulling op het historische verhaal. Samen met journaliste Ayfer Erkul volgde ze een stuk de route van een Red Star Line-cruise door de Middellandse Zee. Haar foto’s staan in schril contrast met de economische recessie in Griekenland en Italië en de vluchtelingencrisis.

Het werk van fotojournalist Mashid Mohadjerin is internationaal bekend en gepubliceerd in o.a.The New York Times en Lens Blog, Newsweek, The Wall Street Journal, Le Monde, La Domenica di Repubblica, GlobalPost, de Standaard Magazine, De Volkskrant, BBC online, The Globe & Mail, MSF (Doctors Without Borders), Oxfam en Amnesty Journal.

Mashid ontving de eerste prijs van de ‘World Press Photo 2009’ in de categorie ‘Contemporary Issues’ en kreeg ook de ‘the International Photography Award’ en de ‘Prix de La Photo’.

Praktisch:

Red Star Museum
Montevideostraat 3
2000 Antwerpen
03 298 27 70
www.redstarline.be

Van 14 oktober 2016 tot 23 april 2017
Open van:
dinsdag t.e.m. vrijdag van 10u00 – 17u00
Zaterdag en zondag open van 10u00 – 18u00
Gesloten op maandag

Comments

Geef een reactie